Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Κ. Χατζηδάκης: Εξετάζεται η διεύρυνση της συμμετοχής λογιστών-δικηγόρων στην έκδοση συντάξεων

Με μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, μετά την τηλεδιάσκεψη με πιστοποιημένους δικηγόρους, λογιστές και πολίτες που τους ανέθεσαν την έκδοση της σύνταξής τους, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κάνει οξεία κριτική σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για την απόφασή της αυτή, ενώ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση εξετάζει ήδη διεύρυνση του πεδίου συμμετοχής των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στην έκδοση των συντάξεων».

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Χατζηδάκη έχει ως εξής:

«Οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές ξεκίνησαν να εκδίδουν συντάξεις. Και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τότε που ο υποψήφιος συνταξιούχος τους ανέθεσε την υπόθεση. Μέσα σε 3 μήνες! Κάποιοι ακόμη μέσα σε ενάμισι ή 2 μήνες!

Συμμετείχα σήμερα σε μια τηλεδιάσκεψη με πιστοποιημένους δικηγόρους, λογιστές, αλλά και τους ανθρώπους που τους ανέθεσαν την έκδοση της σύνταξής τους και θα τη λάβουν σε λίγες μέρες από σήμερα. Διαπίστωσα πως υπήρχε ικανοποίηση και στις δυο πλευρές. Η πλευρά των πιστοποιημένων επαγγελματιών διότι έχει πρόσθετη δουλειά και πρόσθετα έσοδα. Και η πλευρά των συμπολιτών μας, που θέλουν να εκδοθεί η σύνταξή τους, διότι αυτή εκδόθηκε πολύ σύντομα, χωρίς ταλαιπωρία και εκνευρισμό. Και με τα έξοδα να καλύπτονται από τον ΕΦΚΑ. Οι ίδιοι δεν πλήρωσαν τίποτα.

Αν συμμετείχε κανείς σε αυτή την τηλεδιάσκεψη, θα καταλάβαινε πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι οι αντιδράσεις όλων όσων είναι απέναντι. Διερωτώμαι λοιπόν ακόμη μια φορά για ποιο λόγο οι ενστάσεις από συνδικαλιστές και από την αντιπολίτευση για τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Τι είναι αυτό που τους ενοχλεί; 

  • Νέες δυνάμεις προστίθενται στην έκδοση των συντάξεων.
  • Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ θα έχουν λιγότερη πίεση, καθώς ένα κομμάτι της δουλειάς τους θα γίνεται από πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί και περάσει δύσκολες εξετάσεις γι’ αυτό το λόγο. 
  • Όσοι θέλουν να πάρουν τη σύνταξή τους θα έχουν το δικαίωμα επιλογής (είτε ΕΦΚΑ δηλαδή είτε πιστοποιημένοι επαγγελματίες), χωρίς να πληρώνουν τίποτε για την έκδοση της σύνταξής τους.
  • Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα ετοιμάζουν το σχέδιο απόφασης και αν μέσα σε ένα μήνα δεν υπάρξει αντίρρηση από τον ΕΦΚΑ, ο νόμος προβλέπει ότι το σχέδιο θεωρείται αυτομάτως οριστική απόφαση. 

Όλα αυτά για να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία και να υπάρχει πρόσθετη στήριξη του πολίτη σε ένα θέμα που είναι κατ’ εξοχήν κοινωνικό. Άλλωστε τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει αν τη σύνταξή του θα την εκδώσει δημόσιος υπάλληλος ή πιστοποιημένος ιδιώτης. Τον ενδιαφέρει να τη λάβει μια ώρα αρχύτερα. Οι εραστές της ακινησίας ενοχλούνται, διότι εκτός από την ιερή αγελάδα του Δημοσίου, στην έκδοση των συντάξεων  μπορεί να συμβάλουν πλέον και ιδιώτες, όπως οι λογιστές π.χ. συμμετέχουν στην ολοκλήρωση φορολογικών υποθέσεων ή οι μηχανικοί με την υπογραφή τους υποκαθιστούν την Πολεοδομία εδώ και αρκετά χρόνια. 

Εκείνοι που είναι ευτυχείς προφανώς με την ταλαιπωρία των πολιτών, όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης για τη χρησιμοποίηση πιστοποιημένων δικηγόρων και λιγοστών επαναστάτησαν αρχικά με σημαία τους τη δήθεν αντισυνταγματικότητα. Με τους λογιστές για τα φορολογικά και τους μηχανικούς για την πολεοδομία δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα. Υπάρχει μόνο σε αυτό εδώ το θέμα κατά τη λογική τους!

Στη συνέχεια άρχισαν να κραδαίνουν τον κίνδυνο των εσφαλμένων αποφάσεων κι ας υπάρχουν εξετάσεις πιστοποίησης, αλλά και μεγάλες χρηματικές ρήτρες για τους ίδιους τους πιστοποιημένους σε περίπτωση που κάνουν λάθος. Κατόπιν ξεκίνησαν να πανηγυρίζουν επειδή στις εξετάσεις κόπηκαν πολλοί υποψήφιοι, ξεχνώντας ότι οι εξετάσεις ήταν δύσκολες για να υπάρχουν όλα τα εχέγγυα για σωστή δουλειά από τους πιστοποιημένους επαγγελματίες. Και τις τελευταίες μέρες άρχισαν να κομπάζουν ότι δεν έχουν εκδοθεί πολλές συντάξεις με αυτό τον τρόπο και άρα η μεταρρύθμιση αυτή δήθεν απέτυχε. Σάμπως ένα παιδί που μόλις γεννιέται, τον επόμενο μήνα θα πρέπει να έχει περάσει και τις εξετάσεις στο πανεπιστήμιο! 

Η αλήθεια είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης είναι ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής, διότι συντελεί στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις. Οι εξετάσεις ήταν αυστηρές, αλλά παρ’ όλα αυτά σήμερα υπάρχουν ήδη 458 πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές για την έκδοση συντάξεων. Οι πρώτες εκατοντάδες υποθέσεων έχουν ήδη ανατεθεί από πολίτες στους πιστοποιημένους επαγγελματίες και οι πρώτες συντάξεις με τον τρόπο αυτό ξεκίνησαν να εκδίδονται και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Οι εξετάσεις πιστοποίησης νέων επαγγελματιών θα συνεχιστούν. Η κυβέρνηση εξετάζει ήδη διεύρυνση του πεδίου συμμετοχής των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στην έκδοση των συντάξεων. Και όσο περισσότεροι πολίτες πληροφορούνται για το πώς λειτουργεί αυτός ο θεσμός, ολοένα και περισσότεροι θα τον αγκαλιάζουν.

Ας εγκαταλείψουν λοιπόν την ξινίλα ορισμένοι που δίνουν μάχες οπισθοφυλακών μέσα στον ΕΦΚΑ. Και ιδιαίτερα στην Αθήνα ας σταματήσουν κάποιοι γραφειοκράτες να εμποδίζουν με διάφορες προφάσεις την πρόοδο αυτής της καινούργιας ρύθμισης. Τους ξεκαθαρίζω ότι δεν πρόκειται να το ανεχθώ! Αρκετά πια με τις εμμονές και τους δογματισμούς. 

Εμείς προχωρούμε μπροστά με λύσεις κοινής λογικής που υπηρετούν πραγματικά τους ανυπεράσπιστους πολίτες. Και οι αντίπαλοί μας ας μείνουν αγκαλιά με το Άγιο Δημόσιο!»

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ