Νέα
  • ΓΔ: 795.93 -1.21%
  • Τζίρος: 32,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Για Συνέδριο και εργασιοθεραπεία συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ

Αν υπάρχει ένα κόμμα που περισσότερο από κάθε άλλο θα ήθελε τη διενέργεια εκλογών την επόμενη Κυριακή, αυτό ασφαλώς είναι το ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ. Η δημοσκοπική του άνοδος αποδεικνύεται ότι δεν ήταν συγκυριακή, ούτε μόνον συναισθηματική, λόγω της απώλειας της Φώφης Γεννηματά, αλλά προσλαμβάνει μονιμότερα χαρακτηριστικά.

Πάνω σε αυτά τα δεδομένα και έχοντας πλέον καταλήξει ότι εκλογές πριν το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν, ο Νίκος Ανδρουλάκης σχεδιάζει τον οδικό χάρτη έως τις επόμενες κάλπες, με κομβικό γεγονός το Συνέδριο, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο. Για αυτό τον λόγο συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή με τρία θέματα στην Ημερήσια Διάταξη:

- Η πορεία προς το συνέδριο

- Το στοίχημα της αυτοοργάνωσης (σχετική εισήγηση θα κάνει ο βουλευτής Απόστολος Πάνας)

- Η εξέλιξη της προσπάθειας για το ψηφιακό κόμμα

Το κεντρικό πολιτικό στοίχημα του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να παρουσιάσει ένα εντελώς καινούργιο κόμμα στους πολίτες: Νέα πρόσωπα, στην ηλικιακή γενιά του νέου προέδρου, νέος πολιτικός λόγος, νέα πολιτική συμπεριφορά. Ήδη στις πρώτες τοποθετήσεις σε κομματικές θέσεις, αυτή η αντίληψη είναι ξεκάθαρη.

Παρά το γεγονός ότι η δημόσια πρόσκληση για «αυτοοργάνωση» δεν στέφθηκε με επιτυχία, πράγμα που αποδίδεται σε μια ακόμα έξαρση της πανδημίας, ωστόσο η Χαριλάου Τρικούπη προχωρεί αυτή την περίοδο σε εκλογές νέων τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών, ώστε στη συνέχεια να διαμορφωθεί το σώμα των συνέδρων του Ιουνίου.

Η αδυναμία διοργάνωσης συγκεντρώσεων αυτοοργάνωσης λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον» επέσπευσε το σχέδιο «ψηφιακό κόμμα» -το οποίο διαφημίζεται ως κάτι πρωτοποριακό για τα ελληνικά κομματικά δεδομένα- που έτσι κι αλλιώς θα προχωρούσε, απλώς τώρα έγινε πρώτη προτεραιότητα.

Ψηφιακό κόμμα - Ψηφιακή διακυβέρνηση

Το «ψηφιακό κόμμα», λένε από την Χαριλάου Τρικούπη, έχει και δεύτερη φάση, την «ψηφιακή διακυβέρνηση». Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης και διαλόγου που θα αντικαθιστά σε ένα βαθμό τις συγκεντρώσεις με φυσική παρουσία. Επικεφαλής της ομάδας που έχει αναλάβει το project είναι ο πληροφορικάριος Γιώργος Καραμανώλης, παλαιός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου στην κυβέρνηση 2009-2011.

Στη συνέχεια έρχονται οι προσυνεδριακές εκδηλώσεις, τοπικές και περιφερειακές συνελεύσεις, κλαδικές συγκεντρώσεις, δηλαδή μια ολόπλευρη προσπάθεια να ξαναβρεί το ΠΑΣΟΚ τους ιστορικούς του δεσμούς με την ελληνική κοινωνία, μέσα από την αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τον κόσμος της υπαίθρου, τους συνταξιούχους, την κοινωνία των πολιτών κλπ.

Σε όλο αυτό το πλέγμα δραστηριοτήτων που σκοπό έχουν την πολιτική αναδιοργάνωση εκ βάθρων του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, κεντρικό ρόλο παίζει ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, που ενσαρκώνει την νέα πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του κόμματος πιστώνεται και την μη πρόσκληση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα από την προχθεσινή (Τετάρτη) συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ήταν η πρώτη φορά που δεν προσκλήθηκε ο κ. Τσίπρας ως παρατηρητής, κίνηση που τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ερμηνεύουν ως «καθαρή ένδειξη» για το ποιο είναι το μόνο ελληνικό κόμμα που ανήκει και με το οποίο συζητούν οι Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Με τέτοιες κινήσεις η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλάζει την φυσιογνωμία του κινήματος και δημιουργεί τον απαραίτητο ζωτικό χώρο σε Ελλάδα και Ευρώπη, προκειμένου να καταγραφεί ως ο αδιαμφισβήτητος κερδισμένος των επόμενων εκλογών, καθώς θα είναι το μόνο από τα κοινοβουλευτικά κόμματα που με βάση όλες τις μετρήσεις θα δει τα εκλογικά του ποσοστά όχι απλώς να ανεβαίνουν, αλλά να σημειώνουν εκρηκτική αύξηση κάτι που «θα ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο κόμμα», όπως λένε οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ