Νέα
  • ΓΔ: 1251.39 +0.06%
  • Τζίρος: 30,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τα κέρδη και οι ζημιές της κυβέρνησης από το συνέδριο της ΝΔ και το «αγκάθι» Σαμαράς

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Πηγή: Eurokinissi

Μετά την ολοκλήρωση του 14ου Συνεδρίου της, η Νέα Δημοκρατία ξεκινά ουσιαστικά τη μακρά προεκλογική της προσπάθεια, με δύο κυρίως στόχους: Πρώτον, να ανασχέσει σε πρώτο χρόνο και στη συνέχεια να ανακτήσει τις δημοσκοπικές της απώλειες που καταγράφει από το περασμένο φθινόπωρο, λόγω της έκρηξης της ακρίβειας.

Και δεύτερον, να θέσει εκείνα τα πολιτικά και εκλογικά διλήμματα στους πολίτες, που θα της εξασφαλίσουν μια σημαντική πρωτιά στις πρώτες εκλογές (οι οποίες θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική) και θα της επιτρέψουν να διεκδικήσει με αξιώσεις την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, όταν θα ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Αφορμή για αναδιάταξη

Υπό αυτό το πρίσμα, το 14ο Συνέδριο της ΝΔ δεν ήταν μόνο μια οργανωτική «πρόβα» για την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού ενόψει των αλλεπάλληλων -όπως εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου- εκλογικών αναμετρήσεων.

Ήταν επίσης και μια αφορμή για αναδιάταξη των δυνάμεων, των προσώπων και των δομών, προκειμένου να υπάρξει ανανέωση και καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού που έχει στη διάθεσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για παράδειγμα, το ενδιαφέρον για εκλογή στελεχών της περιφερειακής οργάνωσης του κυβερνώντος κόμματος, στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, ήταν αυξημένο, όπως συμβαίνει συνήθως σε περιόδους που η κεντροδεξιά βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι πληροφορίες της «Η» συγκλίνουν στο ότι υπήρξε μια κεντρική διαχείριση σε πολύ στενό κύκλο εμπίστων του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, οι οποίοι είχαν λάβει την εντολή για ριζική ανανέωση του κεντρικού καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος, με αποτέλεσμα το 75% της νέας Πολιτικής Επιτροπής που εξελέγη να αποτελείται από νέα πρόσωπα.

Οι οργανωτές του Συνεδρίου πέρασαν στα μέλη του το μήνυμα ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι «πυκνοί» πολιτικά, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου και η οδός Πειραιώς αναμένεται να ξεδιπλώσουν μια ολόκληρη πολιτική στρατηγική, με σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών, για τη διάχυση των οποίων στην πολιτική βάση της κεντροδεξιάς, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, χρειάζονται τη δημιουργική συμβολή όλων των στελεχών του κόμματος, ανεξαρτήτως του εάν βρίσκονται στην Πολιτική Επιτροπή ή όχι.

Ένα ακόμα κέρδος που αποκόμισε η Νέα Δημοκρατία από το Συνέδριό της είναι η εκπεφρασμένη πίστη των μελών του κόμματος για νίκη στις επόμενες εκλογές, πράγμα που κάνει -κατά τα λεγόμενα στελέχους που συνομιλεί τακτικά για αυτά τα θέματα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- «πολύ αξιόμαχο» το στελεχιακό δυναμικό της γαλάζιας παράταξης.

Το «αγκάθι» Σαμαρά

Ωστόσο, στο Συνέδριο κατεγράφη και μια αρνητική πτυχή, που δεν ήταν άλλη από τη νέα διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική στην πρωθυπουργική στρατηγική στροφή προς το Κέντρο, με τις φράσεις «η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να γίνει Ποτάμι» και «Κεντροδεξιά χωρίς τη Δεξιά δεν υπάρχει».

Στελέχη του κεντρικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας, στα οποία απευθύνθηκε η «Η», έλεγαν ότι «η ΝΔ δεν θα γίνει Ποτάμι, ούτε ΠΟΛΑΝ», ανταποδίδοντας τα βέλη και θυμίζοντας την πορεία του μικρού κόμματος που είχε ιδρύσει ο κ. Σαμαράς όταν αποχώρησε από τη ΝΔ, ρίχνοντας τότε (1993) την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Συνεχίζοντας την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ποσοστό της ΝΔ επί Σαμαρά (18,8%) έλεγαν ότι «ποτέ η ΝΔ από το 1974 έως σήμερα δεν έπεσε κάτω από 30%, με εξαίρεση την περίοδο Σαμαρά, όταν ποτέ δεν κατάφερε να πιάσει το 30%».

Είναι προφανές ότι όσο η «κριτική» Σαμαρά απλώς δείχνει μια προσωπική αίσθηση αδικίας, θα αντιμετωπίζεται σκωπτικά από το επιτελείο Μητσοτάκη.

Εάν όμως ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ προσπαθήσει με όποιον τρόπο να αποσταθεροποιήσει την ηγεσία Μητσοτάκη, τότε θα υπάρξει «η απάντηση που αρμόζει» από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ