Νέα
  • ΓΔ: 795.98 -1.20%
  • Τζίρος: 17,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φραγκογιάννης: Η ενέργεια ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων στις ΗΠΑ

Η ενίσχυση του κομβικού ρόλου της Ελλάδας για την απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το ρωσικό αέριο προωθείται με πολλούς τρόπους, δήλωσε ο ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Political, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη νέα μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, η οποία θα αποτελέσει την πηγή τροφοδοσίας με αέριο της Βουλγαρίας καθώς και άλλων χωρών στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Επιπλέον, πρόσθεσε, εξετάζεται η προοπτική ανάπτυξης περισσότερων μονάδων FSRU στην Ελλάδα και η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από βασικούς προμηθευτές, όπως οι ΗΠΑ.

Ψηλά στην ατζέντα η ενέργεια

Τα θέματα της ενέργειας βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών, σε κάθε επίπεδο, στην Ουάσιγκτον, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης. Το ζήτημα της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ με στόχο τη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό τοπίο για την Ευρώπη, στηριζόμενο σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αποτέλεσε το αντικείμενο μελέτης που παρουσιάστηκε στο Atlantic Council, στις 18 Μαΐου, ενώ ακολούθησε «μια άκρως ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση».

Η προοπτική συμμετοχής αμερικανικών εταιριών στα έργα υποδομής για τη διασύνδεση του ενεργειακού συστήματος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» επισήμανε, «βρέθηκε στην ατζέντα των συνομιλιών, στις συναντήσεις που είχα τόσο με την Ένωση Επιχειρήσεων Αμερικής-Κεντρικής Ευρώπης (ACEBA) όσο και με το Αμερικανικό Επενδυτικό Ταμείο DFC. Και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

«Με τις επιπλέον ιδιότητες του πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και του ισχυρού συμμάχου των ΗΠΑ» υπογραμμίζει ο κ. Φραγκογιάννης, «η Ελλάδα έχει όλα τα εφόδια ώστε να ηγηθεί της συλλογικής προσπάθειας, σε επίπεδο ΕΕ, να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες ενεργειακές προκλήσεις και οι σοβαρές επιπτώσεις τους στην καθημερινότητα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών, με τη στήριξη και των ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, όπως διατυπώθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, για την επίσημη ένταξη της Αμερικής στην τριμερή ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στο σχήμα 3+1, για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, έρχεται να επιβεβαιώσει το ρόλο αυτό της χώρας μας».

Προώθηση της θετικής ατζέντας των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Απαντώντας σχετικά με τη θετική ατζέντα Ελλάδας-Τουρκίας, εξηγεί ότι συνεχίζεται η προώθηση της. «Μάλιστα» σημειώνει, «ο επόμενος γύρος των συζητήσεων επί των θεμάτων της θετικής ατζέντας έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στην 'Αγκυρα, στις 24 Ιουνίου. Οι 25 θεματικές της θετικής ατζέντας αναπτύσσονται στους τομείς των μεταφορών, του περιβάλλοντος, του τουρισμού, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έχουν γίνει σημαντικά βήματα, πχ για τη βελτίωση της διασυνδεσιμότητας, για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, για την αύξηση των τουριστικών ροών εκατέρωθεν, καθώς και για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα πολιτικής προστασίας».

Σχετικά με τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, σημείωσε ότι ευελπιστεί «πως σύντομα θα είμαστε σε ικανό στάδιο ωριμότητας ώστε να κάνουμε και σχετικές ανακοινώσεις».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ