Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρεσάλτο σε ελληνικά τάνκερ: Δεν κρατούνται οι ναυτικοί λένε οι ιρανικές Αρχές

ιρανικές ναυτιλιακές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ που κατασχέθηκαν χθες, Παρασκευή, από τους Φρουρούς της Επανάστασης, δεν τελεί υπό κράτηση, είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται πάνω στα πλοία του, μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim News και αναμεταδίδει το Reuters.

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος... είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες, ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το Tasnim.

Το ελληνόκτητο τάνκερ Delta Poseidon έχει 25 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων οι δύο είναι Ελληνες και το Prudent Warrior έχει πλήρωμα 23 άτομα εκ των οποίων 8 είναι Ελληνες και ένας Κύπριος.

Θυμίζουμε ότι από χτες αργά το απόγευμα η Ελλάδα ενεπλάκη σε μια νέα διπλωματική διελκυστίνδα μετά την «κρατική πειρατεία» των Φρουρών της Επανάστασης (που κυβερνούν το Ιράν) σε δυο ελληνικά τάνκερς, ως αντίποινα για την κατάσχεση στην Κάρυστο τον Απρίλιο ρωσικού πλοίου που μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν, καθώς και την απόφαση της Ελλάδας την Πέμπτη 26 Μαΐου να αποστείλει το φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «βίαιη κατάληψη δυο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο», καταδίκασε έντονα την πράξη, η οποία αντιβαίνει θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας, κάλεσε για άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους, ενώ τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ- Ιράν.

Σε επιφυλακή άλλα 17 δεξαμενόπλοια    

«Υπάρχουν άλλα 17 ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο, τα οποία θα μπορούσαν να κατασχεθούν από τους Φρουρούς της Επανάστασης, εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις αταξίες της. Ενημερωμένες πηγές τονίζουν, επίσης, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα προς το ιρανικό πετρελαιοφόρο το συντομότερο δυνατό», σημειώνει από τη δική του πλευρά το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ενημερώσει τα 17 δεξαμενόπλοια που βρίσκονται στην ίδια θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ρεσάλτο να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Οι New York Times επικαλούνται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, αναφέροντας πως με δημοσίευμά του προειδοποιεί ότι «άλλα 17 δεξαμενόπλοια με ελληνική σημαία, που πλέουν αυτή την στιγμή στον Περσικό κόλπο, θα κατασχεθούν από το Ιράν αν η Ελλάδα δεν επιστρέψει το τάνκερ και το πετρέλαιο που κατέσχεσε τον περασμένο μήνα». 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ