Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Αλ. Πατέλης: Τέλος τα μπόνους στα τραπεζικά στελέχη - Αποκάλυψη για δύο τράπεζες

Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού

Σε μια σοβαρή αποκάλυψη προχώρησε ο επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στον Real Fm, όπου ανέφερε ότι δύο τράπεζες αιτήθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να εγκριθούν bonus στα στελέχη τους και, μάλιστα, πίσω από την πλάτη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

 «Το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ ρυθμίζει τη διαδικασία με την οποία το κράτος θα βγει από τις τράπεζες, διότι δεν υπάρχει λόγος να είναι εκεί. Έχει πληρώσει πολύ ακριβά την παρουσία του στις τράπεζες, πχ να θυμίσω την ιστορία με την Αγροτική Τράπεζα. Μάθαμε ότι δύο τράπεζες πήγαν πίσω από την πλάτη μας και έκαναν αίτηση στο ΤΧΣ να εγκρίνει bonus φέτος για τις χρήσεις του 2020-2021 για τα στελέχη τους και αυτό πριν καν ψηφιστεί ο νόμος. Εμείς λέμε λοιπόν “όχι” και τροποποιούμε τη διάταξη ώστε να μην υπάρχει bonus στις τράπεζες φέτος, ο κόσμος υποφέρει όπως είπαμε πριν και πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί», ανέφερε ο κ. Πατέλης, μιλώντας στον Real Fm

Ευελπιστώ να μην δούμε νέες αυξήσεις μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο

Για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο συμφώνησε σε εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο, ο κ. Πατέλης σημείωσε: «Αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο. Βέβαια, οι αγορές προεξοφλούν πάντα αυτές τις εξελίξεις και είχαν ήδη ανεβάσει τις τιμές του πετρελαίου τις προηγούμενες δύο με τρεις εβδομάδες, οπότε ευελπιστώ ότι δεν θα δούμε περαιτέρω αύξηση από εδώ και πέρα. Είχαμε δύσκολα στοιχεία χθες στον πληθωρισμό, ανέβηκε πάλι πάνω από το 10% στην Ελλάδα, στην Εσθονία έχει φτάσει στο 20%, σήμερα έχουμε μια μικρή ανάσα για τον κόσμο ξεκινά η εφαρμογή της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή μονάδα»

Εν συνεχεία ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού πρόσθεσε: «Αυτά βοηθάνε τον κόσμο αλλά το ζήτημα της ακρίβειας συνεχίζεται. Ο πληθωρισμός δεν έχει εύκολες λύσεις, κάνουμε ότι μπορούμε και θα συνεχίζουμε να κάνουμε».

Κίνητρα για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με φοροαπαλλαγή

Αναφορικά με τον νέο νόμο 4935 ο κ Πατέλης τόνισε: «ο νόμος προβλέπει φοροαπαλλαγή μέχρι 500.000 ευρώ σε 9 χρόνια για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε περίπτωση που συνενωθούν και συγχωνευθούν με μια παρόμοια επιχείρηση. Προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα να μεγαλώσουν οι επιχειρήσεις, αν συνεργαστούν αλλά δεν συγχωνευτούν θα έχουν όφελος έως 125.000 ευρώ σε τρία χρόνια. Αυτά τα οφέλη έρχονται με την μείωση 30% του φόρου που θα πληρώνουν και υπάρχουν σημαντικά κίνητρα και για την συγχώνευση».

Κίνητρα για τους αγρότες

«Για τους αγρότες έχουμε μία μείωση 50% στον φόρο εισοδήματος, η οποία θα είναι μόνιμη αν προβούν σε κάποια μορφή συνεργασίας. Δηλαδή αν είναι μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, ή ανήκουν σε ομάδες παραγωγών ή στη λεγόμενη Συμβολαιακή Γεωργία. Και πάλι προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τη μεγέθυνση και στον αγροτικό τομέα» σημείωσε.

«Οι συγχωνεύσεις και οι συνεργασίες είναι ένα από τα κριτήρια για να πάρουν οι επιχειρήσεις δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, είχαμε βάλει 5 κριτήρια, ένα από τα οποία είναι αυτό. Έχει δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό δεν ισχύει» επεσήμανε ο κ. Πατέλης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ