Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πρόεδρος Κομισιόν: Η αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας θα χρειαστεί χρόνο

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος Κομισιόν

Την ανεπάρκεια των ισχύοντων μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια παραδέχτηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, όπως αναφέρει το Euractiv.

«Πράγματι, οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται. Και κάνουμε πολλά γι’ αυτό» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν επικαλούμενη την εργαλειοθήκη της Επιτροπής, η οποία επιτρέπει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να φορολογούν τα υπερκέρδη και να επιδοτούν τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις.

«Όμως, αναγνωρίζουμε ότι είναι μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, που δε θα αλλάξει τη δομή της αγοράς», υπογράμμισε η Φον ντερ Λάιεν, συμπληρώνοντας ότι η αγορά της ενέργειας «είναι σχεδιασμένη με βάση τις αναγκαιότητες πριν από 20 χρόνια», όταν το μερίδιο των ΑΠΕ ήταν χαμηλό. «Σήμερα, η αγορά είναι εντελώς διαφορετική. Oι ΑΠΕ είναι η πιο αποδοτική οικονομικά και φθηνότερη τεχνολογία», υπογράμμισε.

Σε εκκλήσεις για τη μεταρρύθμιση του τρέχοντος συστήματος τιμολόγησης έχουν προχωρήσει η Γαλλία και η Ισπανία, με τη στήριξη άλλων χωρών. Η Μαδρίτη ζήτησε «διαρθρωτικές λύσεις» σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποσύνδεση των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Πίεση προκειμένου να επανεξεταστεί η δομή της αγοράς, ώστε οι τιμές να διαμορφώνονται με τρόπο πιο θετικό για τους καταναλωτές, ασκούν επίσης η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Πρόσφατα, πάντως, ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής ACER υποστήριξε το ισχύον μοντέλο αφού σημείωσε ότι οι μεγάλες αλλαγές θα οδηγούσαν σε αρνητικές παράπλευρες επιπτώσεις.

Η αναμόρφωση θα χρειαστεί χρόνο

Μέσα από τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, πάντως, «ανοίγει» το ενδεχόμενο μεγάλων αλλαγών στην αγορά της ενέργειας.

«Αυτό είναι το έργο που έχει αναλάβει τώρα η Κομισιόν. Δεν είναι ασήμαντο, είναι μια τεράστια αναμόρφωση, θα χρειαστεί χρόνο και πρέπει να σχεδιαστεί σωστά. Όμως, πρέπει να κινηθούμε προς τα εμπρός και να προσαρμόσουμε την αγορά ηλεκτρισμού στις σύγχρονες συνθήκες», είπε η φον ντερ Λάιεν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ