Νέα
  • ΓΔ: 798.41 +0.71%
  • Τζίρος: 59,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κ. Καραμανλής: Δεν θα δημοπρατήσουμε ποτέ έργο χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

Kώστας Καραμανλής
Kώστας Καραμανλής / Πηγή: Eurokinissi

«Εμείς δεν θα δημοπρατήσουμε ποτέ ένα έργο χωρίς να έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, με αντικείμενο την «υλοποίηση του έργου του Πλατύ ποταμού και των συνοδών εγγειοβελτιωτικών έργων του».

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι τα έργα στον Πλατύ ποταμό εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αντιπλημμυρικών έργων και γενικότερα έργων διαχείρισης υδάτινων πόρων που γίνονται στην Κρήτη. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η κατασκευή φραγμάτων στον Μπραμιανό, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, και τον Ταυρωνίτη, όπου την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ με ενδεικτικό προϋπολογισμό 215 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι ο σχεδιασμός του έργου στον Πλατύ Ποταμό, προϋπολογισμού 160 εκατομμυρίων ευρώ, προχωράει.

«Είμαστε λοιπόν κοντά στην δημοπράτηση του έργου, αφού ολοκληρώσουμε τις επίπονες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να διασφαλίσουμε χρηματοδότηση για αυτό το έργο. Διότι εμείς δεν θα δημοπρατήσουμε ποτέ ένα τέτοιο έργο χωρίς να έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Επομένως σε κάθε περίπτωση η δέσμευση μας παραμένει ότι το έργο θα δημοπρατηθεί εντός του 2022, εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του, και για αυτό εργαζόμαστε», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Συμπλήρωσε δε ότι αυτά τα λεγόμενα «πράσινα έργα νέας γενιάς» χρηματοδοτούνται από συγκεκριμένους φορείς και για αυτό η κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «όπως και όλα τα άλλα έργα που καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε με μεθοδικότητα και χωρίς πολλά λόγια, έτσι κι αυτό θα το καταφέρουμε. Και θα κάνουμε ένα έργο διαχείρισης υδάτινων πόρων, που είναι εξαιρετικά σημαντικό και για τους κατοίκους του Ηρακλείου και για ολόκληρη την Κρήτη».

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου επισήμανε πως ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είχε δεσμευτεί από το βήμα της Βουλής ότι η δημοπράτηση του έργου θα γίνει μέχρι το τέλος του 2021, εκφράζοντας τη βεβαιότητα για τη χρηματοδότηση του έργου, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είτε με εναλλακτικό σχέδιο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Σήμερα, είμαστε έναν χρόνο μετά, και βέβαια γύρω στους επτά μήνες εκπρόθεσμοι, εσείς ως προς τη δέσμευσή σας για δημοπράτηση του έργου και μάλιστα πριν από ενάμιση μήνα ο τεχνικός σύμβουλος ζήτησε άλλη μια παράταση, προκειμένου να υλοποιήσει τα ζητήματα που του έχουν ανατεθεί μέσω της σύμβασης τεχνικού συμβούλου», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ και πρόσθεσε ότι οι τέσσερις διαδοχικές παρατάσεις και η καθυστέρηση οριστικών αποφάσεων, για τη δημοπράτηση του έργου, εγείρουν ερωτηματικά και ανησυχία στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα. «Όλοι έχουμε παραδεχτεί -και εννοώ κόμματα, επιστημονικοί φορείς, κοινωνικοί φορείς- ότι ο πρωτογενής τομέας είναι πάρα πολύ κρίσιμος και πρέπει να στηριχθεί. Απτεται του ζητήματος της διατροφικής επάρκειας, διατροφικής αυτάρκειας και πραγματικά πρέπει να μπει σε προτεραιότητα», είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ