Νέα
  • ΓΔ: 849.23 -2.15%
  • Τζίρος: 52,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Θ. Καράογλου: Απάντηση στην έμμεση προσπάθεια της Τουρκίας στον ΟΑΣΕ για αναγνώριση των κατεχομένων της Κύπρου

Θεόδωρος Καράογλου
Θεόδωρος Καράογλου / Πηγή: Eurokinissi

Θέμα αναγνώρισης των κατεχομένων της Κύπρου έθεσε έμμεσα η τουρκική αντιπροσωπεία που συμμετέχει στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου, για να λάβει «άμεση και ηχηρή απάντηση» του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Θεόδωρου Καράογλου, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωσή του.

Ο κ. Καράογλου στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «προβοκάτσια που επιχείρησε να στήσει σήμερα το πρωί η τουρκική αντιπροσωπεία» και εξηγεί ότι «μόλις άκουσε τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς έλαβε αμέσως το λόγο κατακεραυνώνοντας την αντιπροσωπεία της γειτονικής χώρας» Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα κράτος με την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», σημειώνοντας πως «καμία χώρα του κόσμου και κανένας διεθνής οργανισμός όπως είναι για παράδειγμα η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και ο ΟΑΣΕ δεν αναγνωρίζουν ένα κράτος που δεν υπάρχει».

«Το μόνο που υπάρχει στο βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι μια έκταση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 40% του νησιού και έχει καταληφθεί παράνομα από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής που εισέβαλαν στο μαρτυρικό νησί το 1974», πρόσθεσε στην απάντηση του ο κ. Καράογλου.

Στη συνέχεια ο μίλησε για την ανάγκη εμπέδωσης του αισθήματος «της ειλικρίνειας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών του ΟΑΣΕ, ως βάση ασφάλειας και αγαστής συνεργασίας».

Ο κ. Καράογλου, εκτίμησε ότι στο σημερινό ρευστό γεωστρατηγικό πεδίο «η σταθερότητα, η σωφροσύνη, η συνέπεια και η αλληλεγγύη είναι ο οδικός χάρτης που θα επιτρέψει στα μέλη του ΟΑΣΕ να ανταποκριθούν με επιτυχία στις προκλήσεις του σήμερα, αλλά και της επόμενης ημέρας». Πρόσθεσε, δε, ότι όλες οι κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες είναι συστατικό μέρος ενός συγκεκριμένου πολιτικού, πολιτισμικού και αξιακού χώρου, από τις αρχές του οποίου δεν πρέπει να παρεκκλίνει κανένα μέλος του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «αναφορικά με τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σημείωσε ότι λειτουργεί ως καταλύτης εξελίξεων, κάνοντας εκτενή αναφορά στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας και στηλιτεύοντας την επιμονή της Άγκυρας να εφευρίσκει καθημερινά ένα νέο αφήγημα που συντηρεί σε υψηλά επίπεδα την ένταση στη Ν.Α. Ευρώπη».

«Δυστυχώς, μέσω της συγκεκριμένης επιθετικής ρητορικής είναι σαφές ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν κράτη που συμπεριφέρονται ως αναθεωρητική δύναμη και διαχειρίζονται τις διεθνείς σχέσεις με συναλλακτικό τρόπο. Παριστάνουν τον “επιτήδειο διαμεσολαβητή” επιδιώκοντας συγκεκριμένους γεωπολιτικούς στόχους. Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι ιστορικά κανένας “ουδέτερος”, όσο “επιτήδειος” και αν νομίζει ότι είναι, δεν κέρδισε περισσότερα από εκείνους που βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας» τόνισε ο κ. Καράογλου, υπερασπιζόμενος τις ελληνικές θέσεις και ξεκαθαρίζοντας ότι η «η χώρα μας κρατά πάντα ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ