Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κ. Φραγκογιάννης: Η οικονομική και επενδυτική συνεργασία Αιγύπτου – Ελλάδας αναπτύσσεται δυναμικά

Την ισχυρή συνεργασία με την Αίγυπτο σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων οι κατασκευές, οι υπηρεσίες μελετητικού σχεδιασμού και οι παροχές υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου επισήμανε σε συνέντευξή  ο υφυπουργός για την Oικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης στην αιγυπτιακή εφημερίδα Αl Ahram.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «κατά τη γνώμη μου, το μέλλον βρίσκεται στις συνεργασίες στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Εκτός από τη συνεργασία σε έργα φυσικού αερίου, υπάρχουν επίσης μεγάλες δυνατότητες για συνέργειες στον τομέα της διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων».

Η συνεργασία στους λιμένες και στη ναυτιλία είναι ένας άλλος τομέας ανάπτυξης, με την επέκταση και την εγκαθίδρυση τακτικών ναυτιλιακών συνδέσεων διακίνησης προϊόντων από και προς την Αίγυπτο, επεσήμανε ο ίδιος.

«Ο τουρισμός και οι τρόποι αύξησης των τουριστικών ροών, φερ΄ειπείν, με από κοινού οργάνωση κρουαζιέρων, έχουν επίσης μεγάλες δυνατότητες. Το ίδιο ισχύει για τη συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας και των start-ups, με σκοπό την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για τη γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια».

Αναφορικά με τα σημερινά επιτεύγματα της Αιγύπτου, όπως τα μεγάλα έργα, τις νέες πόλεις και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Φραγκογιάννης διαβεβαίωσε πως η Αίγυπτος είναι η μόνη χώρα σε ολόκληρη την περιοχή της ΜΕΝΑ που έχει διατηρήσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Αιγύπτου που ξεκίνησαν από το 2016, σημείωσε ο ίδιος. Και συνέχισε «Η στροφή της χώρας προς τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης, την τόνωση των δαπανών υπέρ της κοινωνικής προστασίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και την ιεράρχηση κρίσιμων οικονομικών τομέων, όπως η ενέργεια και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), είναι όλες ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες εξελίξεις, τις παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον», υπογραμμίζοντας πως «εξάλλου, η ευημερία όλων των γειτόνων και των συμμάχων μας, δεν μπορεί παρά να είναι προς όφελος όλων μας».

Σχετικά με την τριμερή σύνοδο κορυφής Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως «οι μακροχρόνιοι δεσμοί φιλίας και οι ισχυρές σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών συνέβαλαν στην καθιέρωση ενός από τα περισσότερο προηγμένα και ενεργά σχήματα συνεργασίας στην περιοχή μας, που αποτελεί πρότυπο παραγωγικής και πολυεπίπεδης συνεργασίας στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Από την πρώτη σύνοδο κορυφής το 2014, έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη άλλες εννέα και έχουν υπογραφεί συμφωνίες σε ευρύ φάσμα τομέων. Οι κοινές μας δράσεις πραγματοποιούνται σε διάφορους τομείς, από τον τουρισμό και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέχρι την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Η πρόοδος είναι ουσιαστική και συνεχής, παρά τα διάφορα εμπόδια και προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει», τόνισε ο ίδιος.

«Κατά την τελευταία μας σύνοδο κορυφής στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2021, υπογράψαμε ένα τριμερές μνημόνιο κατανόησης (MoU) για τη συνεργασία διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας, επεκτείνοντας τη συνεργασία μας στον τομέα της παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας».

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκογιάννη, το μνημόνιο που υπεγράφη για την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας, διότι προάγει την ενεργειακή ασφάλεια και ευημερία, ιδιαίτερα αυτή την χρονική περίοδο, που η ενεργειακή κρίση πλήττει ολόκληρο τον κόσμο.

«Το έργο αποτελεί μέρος της εστίασης της Ελλάδας προς μια ενεργειακή πολιτική που επιδιώκει και διασφαλίζει τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας και τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών», σημείωσε ο ίδιος, και συνέχισε: «Το έργο προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση του αιγυπτιακού και του ελληνικού συστήματος, προκειμένου να μεταφέρεται 100% καθαρή ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υψηλής απόδοσης στην Αίγυπτο». ‘Αλλωστε, επεσήμανε, «το έργο συμβάλλει στην αντιμετώπιση τόσο της κλιματικής αλλαγής, όσο και του φαινομένου του θερμοκηπίου, μέσω της χρήσης καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας. Μέρος της μεταφερόμενης ενέργειας θα καταναλωθεί στην Ελλάδα, ένα άλλο μέρος θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, ενώ άλλο μέρος θα μεταφέρεται στην Ευρώπη. Μεταξύ των άλλων πλεονεκτημάτων της, η ηλεκτρική διασύνδεση ενισχύει και τις υποδομές των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Αιγύπτου και Ελλάδας», υπογράμμισε ο κ. Φραγκογιάννης.

Όσον αφορά στις τελευταίες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και την πρόοδο της εμπορικής συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου, ο κ. Φραγκογιάννης σημείωσε πως η καλά εδραιωμένη εμπορική συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου, αντανακλά την άριστη κατάσταση των διμερών πολιτικών σχέσεων.

«Φροντίζουμε επίσης να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε νέους τομείς. Συγκεκριμένα, αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής μας ασφάλειας και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας μας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Τον περασμένο χρόνο [2021], Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν δύο μνημόνια κατανόησης [ΜοU] μεγάλης σημασίας στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας – ένα για διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών και ένα για συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου.

«Πολλοί Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες αποστολές LNG από την Αίγυπτο στη χώρα μας, τοποθετώντας την Αίγυπτο στον δείκτη των προμηθευτών μας LNG», συνέχισε ο κ. Φραγκογιάννης.

Επίσης, στις 26 Ιανουαρίου 2022, η Οικονομική Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ (SCZone) της Αιγύπτου και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΤhΡΟ) υπέγραψαν συμφωνία η οποία αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου και στην αύξηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, σημείωσε ο κ. Φραγκογιάννης και συνέχισε: «Μόλις αυτόν τον μήνα [Ιούνιο 2022], Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν δύο διμερή νομικά κείμενα:

  • Στις 16 Ιουνίου, η Export Credit Greece, ο οργανισμός που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ελλήνων εξαγωγέων, παρέχοντάς τους ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων και χρηματοοικονομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Αιγυπτιακή Export Credit Guarantee Co., με στόχο τη δημιουργία του πλαισίου συνεργασίας, υποστήριξης και ενθάρρυνσης του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων.
  • Στις 26 Ιουνίου, υπογράφηκε συμφωνία για τη σύνδεση των δύο χωρών με την επέκταση ενός κλάδου ενός μεγάλου υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η συμφωνία στοχεύει στην εντατικοποίηση της συνεργασίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής και στην εξυπηρέτηση της αυξανόμενης διακίνησης δεδομένων μεταξύ Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης.

«Αναπτύσσουμε συνεργασία με την Αίγυπτο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. εργαζόμαστε μαζί στον τουρισμό κρουαζιέρας, μέσω της ανταλλαγής πολύτιμης τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μια φορά την ελληνική υποστήριξη στην Αίγυπτο ως τόπο διεξαγωγής της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή 2022 (COP27), τον ερχόμενο Νοέμβριο», τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, εκπρόσωποι της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων θα συμμετάσχουν, με διοργανώτρια την Enterprise Greece, στη διεθνή έκθεση με τίτλο «Food Africa Cairo», που θα πραγματοποιηθεί στο Κάϊρο από τις 5 έως τις 7 Δεκεμβρίου 2022.

«Εκτός από τις δραστηριότητες διμερούς συνεργασίας μας, προσβλέπουμε επίσης στην πρόοδο της τριμερούς μας συνεργασίας, με την επόμενη τριμερή σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο, το δεύτερο εξάμηνο του 2022», είπε ο κ. Υφυπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:

«Το 2021, το διμερές εμπόριο ανήλθε σε σημαντικό 1,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 49,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, σύμφωνα με τον ίδιο. Ωστόσο, πάντα υπάρχει χώρος και προοπτική για νέες ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Αίγυπτο ακολούθησε πτωτική τάση το 2021, κυρίως λόγω της μείωσης των εξαγωγών πετρελαιοειδών και παραγώγων τους, που αποτελούν το ήμισυ των ελληνικών εξαγωγών στην Αίγυπτο».

«Βασικός στόχος της Ελλάδας είναι η διαφοροποίηση του εξαγωγικού μας χαρτοφυλακίου και η μείωση της εξάρτησης από τα πετρελαϊκά προϊόντα, με έμφαση στην αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας τροφίμων, των φαρμακευτικών προϊόντων, των χημικών προϊόντων και των υπηρεσιών (κατασκευές, τουρισμός, ενέργεια και ΑΠΕ και ΤΠΕ)» σημείωσε ο κ. Φραγκογιάννης διευκρινίζοντας:

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2020, οι άμεσες επενδύσεις από την Ελλάδα στην Αίγυπτο ανήλθαν σε 81 εκατ. ευρώ και αφορούν κυρίως σε τσιμέντο, πετρέλαιο, αλουμίνιο, δομικά υλικά, τρόφιμα, τραπεζικές υπηρεσίες, θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, υπηρεσίες εκπαίδευσης, πληροφορικής και της βιομηχανίας χαρτιού.

Αντίστοιχα, το ύψος των άμεσων επενδύσεων από την Αίγυπτο στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 24 εκατ. ευρώ και αφορά κυρίως ακίνητα.

Εντός του 2021, αρκετοί ελληνικοί επιχειρηματικοί και επενδυτικοί όμιλοι έδειξαν ενεργό ενδιαφέρον για την αιγυπτιακή αγορά, πραγματοποιώντας επιτόπιες επισκέψεις και αναζητώντας τους καλύτερους τρόπους σταθεροποίησης ή επέκτασης των δραστηριοτήτων τους.

Όσον αφορά στην αιγυπτιακή πλευρά, έντονο ενδιαφέρον υπάρχει για την αγορά ακινήτων (μέσω του προγράμματος Golden Visa), καθώς και για την εκμετάλλευση-διαχείριση τουριστικών ακινήτων και ξενοδοχειακών μονάδων. Αναπτυσσόμενο ενδιαφέρον υπάρχει και για κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας.

Ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις σχετικά με τον προγραμματισμό επίσκεψης στην Αίγυπτο επιχειρηματικής αντιπροσωπείας για διερεύνηση τρόπων επέκτασης και ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας.

Ο κ. Φραγκογιάννης σημείωσε επίσης ότι «το Φόρουμ Αερίου [Gas Forum] της Ανατολικής Μεσογείου είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε η Αίγυπτος, την οποία εξαρχής χαιρέτισε η Ελλάδα, αφού εξυπηρετεί τη συλλογική προσπάθεια δημιουργίας μιας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει αναγνωρίσει τον σημαντικό ρόλο των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στη διαφοροποίηση των διαδρομών και των προμηθευτών φυσικού αερίου», συνέχισε ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «το EMGF παρέχει ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι συμμετέχουσες χώρες χρησιμοποιούν την ενέργεια ως υποστήριξη για την ειρήνη και τη συνεργασία και όχι ως αιτία σύγκρουσης σε μια ταραγμένη περιοχή. Κάθε χώρα καλείται να συμμετάσχει υπό την προϋπόθεση του απόλυτου σεβασμού του διεθνούς δικαίου» τόνισε και κατέληξε: «Χαιρετίζουμε πλήρως κάθε συνεργασία με την Αίγυπτο, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο και από την άποψη αυτή, ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με την Αίγυπτο κατά την επερχόμενη σύνοδο κορυφής COP27»

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ