Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Υποκλοπές: Η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και οι τριβές

Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ / Πηγή: Eurokinissi

Μια διελκυστίνδα εξελίσσεται αυτό τον καιρό μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αφορμή την επιχείρηση παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Το θέμα αναδείχθηκε από τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη και συντηρήθηκε έως τώρα στις πρώτες θέσεις της δημοσιότητας, βοηθούσης και της έλλειψης μεγάλων ειδήσεων από την εσωτερική πολιτική σκηνή.

Σε αυτό βοήθησε τόσο η επιχείρηση της Χαριλάου Τρικούπη να δοθεί πολιτική-αντιπολιτευτική διάσταση στην όλη υπόθεση, όσο και της Κουμουνδούρου να στηρίξει τις ΠΑΣΟΚικές επιδιώξεις, στο βωμό του αντικυβερνητικού μετώπου και της σύσφιξης των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, με προοπτική τη σύμπηξη μιας κυβέρνησης συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων -σήμερα- κομμάτων της αντιπολίτευσης, μετά τις επόμενες εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Σε αυτό το πλαίσιο οι πρωτοβουλίες διατήρησης του θέματος ψηλά στην πολιτική ατζέντα, οι οποίες αναπτύχθηκαν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, βρήκαν πιστό συμπαραστάτη τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι επιδιώξεις ΣΥΡΙΖΑ

Από ένα σημείο και μετά, όμως, οι επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ διαφέρουν από εκείνες του ΠΑΣΟΚ. Χθες έγινε γνωστό ότι η Κουμουνδούρου συζητά -ή έχει σχεδιάσει- να καταθέσει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα. Η αρχική, μάλιστα, σκέψη ήταν η κατάθεση της πρότασης να γίνει από κοινού εκ μέρους των δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων, ώστε αυτή η κίνηση να προσδώσει σημαντικά μεγαλύτερη αξία στην πρόταση.

Ωστόσο η θέση της Χαριλάου Τρικούπη σε αυτό το ενδεχόμενο ήταν καθαρά αρνητική, αφού εξίσου εύλογα το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να φανεί ως «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά σε μια υπόθεση που το ίδιο ανέδειξε και η οποία αφορά στο πρόσωπο του αρχηγού του. Έτσι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε ένα «όχι» στην έμμεση νύξη για από κοινού κατάθεση πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Από εδώ αρχίζει η αποκλίνουσα πορεία των δύο κομμάτων για το συγκεκριμένο θέμα. Η Κουμουνδούρου δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειές της να έχει «το πάνω χέρι» στην κριτική προς την κυβέρνηση για το ζήτημα των υποκλοπών, γι' αυτό συζήτησε στους κόλπους της την πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει ξεχωριστά, μόνος του, την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, θεωρώντας ότι έτσι, δύσκολα το ΠΑΣΟΚ θα πει «όχι» σε μια εξέλιξη που έφερε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο αρχηγός του, τον οποίον και αφορά.

Ήδη υπάρχει μια θετική προδιάθεση από το ΜέΡΑ25 και ίσως το ΚΚΕ για να την ψηφίσουν, οπότε συμπληρώνονται άνετα -εάν συντρέξει και το ΠΑΣΟΚ- οι 120 ψήφοι που απαιτούνται, προκειμένου να συσταθεί μια τέτοια Επιτροπή. Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα εκτιμά ότι θα είναι πολύ δύσκολο στο ΠΑΣΟΚ να αρνηθεί την ψήφο σε μια τέτοια πρόταση, που θα στηρίζει ολόκληρη η αριστερή αντιπολίτευση.

Ο στόχος της Χαριλάου Τρικούπη

Από την άλλη μεριά, η Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι διατεθειμένη σε καμία περίπτωση να αφήσει τα πρωτεία στον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά σε μια υπόθεση όπως αυτή, πρωταγωνιστής της οποίας είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Οι συζητήσεις περιστρέφονται στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή να είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αυτό που πρώτο θα καταθέσει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα να «συρθούν» πίσω από την πρωτοβουλία της Χαριλάου Τρικούπη και να την ψηφίσουν.

Με δεδομένες τις παραπάνω σκέψεις και τους σχεδιασμούς, ίσως με το άνοιγμα της Βουλής θα πρέπει να περιμένουμε έναν συναγωνισμό ταχύτητας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το ποιο από τα δυο κόμματα θα καταθέσει πρώτο την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή.

Αυτός ο διαγκωνισμός, βέβαια, κάθε άλλο παρά ενισχύει την προοπτική συνεργασίας των δυο κομμάτων μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, καθώς μεγαλώνει τη μεταξύ τους καχυποψία και την συνεπακόλουθη ψυχρότητα. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ