Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κατρίνης: Φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης- Η χώρα διασύρεται διεθνώς

Μιχάλης Κατρίνης / Πηγή: Intime
Επίθεση Μιχάλη Κατρίνη στην κυβέρνηση για την οικονομία / Πηγή: Intime

«Βαρύτατες και δεδομένες πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι η χώρα εμφανίζεται ως ξέφραγο αμπέλι» καταλόγισε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας για το θέμα των υποκλοπών στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Πολιτικές ευθύνες καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Κατρίνης «για το γεγονός» είπε «ότι κανείς δεν ξέρει σήμερα ποιος παρακολουθείται, για ποιον λόγο και με την έγκριση και το σκεπτικό ποιας εισαγγελέως και ποιας υπηρεσίας».

«Όλα αυτά δημιουργούν μια εικόνα τριτοκοσμικής χώρας που σε καμιά των περιπτώσεων δεν θυμίζει μια φιλελεύθερη δημοκρατία και όλο αυτό διασύρει την χώρα διεθνώς και δημιουργεί ένα πλήγμα μη αντιστρεπτό στην εικόνα της και στην θέση της στο διεθνές στερέωμα» τόνισε σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα θέμα που ήδη σε μέσα ενημέρωσης άλλων χωρών παίζει ψηλά «ότι μέσα από το κέντρο της κυβέρνησης, από το Μαξίμου, υπήρχε διαδικασία υποκλοπών, παρακολουθήσεων τηλεφώνων πολιτικών αρχηγών, ένα θέμα σεβασμού της δημοκρατίας των θεσμών, της λειτουργίας τους και της ελευθερίας σε αυτήν την χώρα». «Και έχουμε μια κυβέρνηση η οποία οδηγείται από το ένα λάθος στο άλλο, από το ένα ψέμα στο άλλο, προφανώς προσπαθώντας να καλύψει τα ίχνη που έχει αφήσει, αυτό όμως δεν γίνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κατρίνης, είπε ότι δέκα ημέρες πριν έγινε η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου «παρουσία του κ. Γεραπετρίτη, τον οποίο έστειλε ο Πρωθυπουργός προκειμένου να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση ως αρμοδίου για τα θέματα της ΕΥΠ, ουσιαστικά αρνήθηκε η κυβέρνηση ότι υπάρχει οποιοδήποτε ενδεχόμενο παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι ο Πρόεδρος του τρίτου τη τάξει κοινοβουλευτικού κόμματος στην χώρα, ο οποίος είχε κάνει ήδη μηνυτήρια αναφορά λέγοντας ότι έγινε προσπάθεια εγκατάστασης του λογισμικού του predator, ένα λογισμικό το οποίο ουσιαστικά αποκαλύπτει την καθημερινότητα του πολίτη ο οποίος δέχεται αυτό το λογισμικό». «Εκεί η κυβέρνηση αρνήθηκε την παρακολούθηση» συνέχισε ο κ. Κατρίνης,  «παραδέχθηκε ότι παρακολουθήθηκε ένας δημοσιογράφος, ο κ. Κουκάκης, στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι όχι μόνο παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης αλλά αυτό έγινε στο διάστημα που ταυτόχρονα επιχειρήθηκε να εγκατασταθεί το λογισμικό predator στο κινητό του, δεν ξέρω αν αυτή η χρονική σύμπτωση είναι τυχαία, το γεγονός ότι η ΕΥΠ αρχίζει να παρακολουθεί το τηλέφωνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ την ίδια στιγμή που επιχειρείται να εγκατασταθεί το λογισμικό predator στο κινητό του και μετά είναι μια σειρά διαρροών οι οποίες διαψεύστηκαν από τις χώρες, από τις πρεσβείες, την Ουκρανία και την Αρμενία, ότι δήθεν ζητήθηκε να γίνει παρακολούθηση».

«Πρώτο ψέμα της κυβέρνησης ότι δεν παρακολουθείται το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, παρακολουθείται. Δεύτερο ψέμα, ότι το ζήτησαν δύο χώρες λόγω της δραστηριότητας του κ. Ανδρουλάκη ως ευρωβουλευτή, βγαίνουν οι πρεσβείες των δύο χωρών και το αρνούνται κατηγορηματικά» είπε ο κ. Κατρίνης.

Την ίδια ώρα, επισήμανε ότι «δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε πολιτικός, δημοσιογράφος ή όποιος συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο αυτής της χώρας επειδή ζητείται να παρακολουθηθεί το τηλέφωνό του, να έχουμε μια Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό με απόφαση του κ. Μητσοτάκη, να δίνει άδεια να παρακολουθούν τηλέφωνο ενός ευρωβουλευτή ο οποίος είναι Πρόεδρος του τρίτου τη τάξει κοινοβουλευτικού κόμματος και να λένε σήμερα τα στελέχη της ΝΔ ότι είναι νόμιμη επισύνδεση προσπαθώντας να το παρουσιάσουν ως κάτι φυσιολογικό, ως κάτι που συμβαίνει, ως κάτι που δεν πρέπει να ενοχλεί».

«Αν λοιπόν δεν ενοχλεί τα στελέχη της κυβέρνησης ότι παρακολουθούν το τηλέφωνο ενός πολιτικού αρχηγού, εγώ σας διαβεβαιώνω ότι ενοχλεί πάρα πολύ μεγάλο, συντριπτικό κομμάτι της κοινωνίας μας, το γεγονός ότι η Ελλάδα εμφανίζεται ως μια χώρα που κανείς δεν ξέρει ποιος παρακολουθεί ποιον, κανείς δεν ξέρει, ούτε η ΕΥΠ ποιος έχει το λογισμικό predator, για ποιον λόγο το χρησιμοποιεί, ποιους παρακολουθεί και πού αποσκοπεί, άρα βλέπουμε μια χώρα ξέφραγο αμπέλι και φέρει απόλυτη πολιτική ευθύνη ο Πρωθυπουργό» τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Παράλληλα επισήμανε πως «σε μια χώρα που ο Πρωθυπουργός στην ευθύνη του οποίου ανήκει η ΕΥΠ λέει ή αφήνει να διαρρεύσει ότι δεν γνώριζε ότι παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα και πολιτικοί αρχηγοί καθιστά τον Πρωθυπουργό το ίδιο εκτεθειμένο με το ενδεχόμενο να το γνώριζε και να έγινε με την συναίνεσή του, αυτό είναι σαφές και αυτονόητο. Δεν μπορεί σε μια τόσο ευαίσθητη υπηρεσία, η οποία με απόφαση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη υπήρχε στην δικαιοδοσία του να γίνονται παρακολουθήσεις πολιτικών αρχηγών και πολιτικών προσώπων και ο Πρωθυπουργός να λέει ότι δεν γνωρίζει τίποτα».

Προσέθεσε ακόμα, ότι «δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει τον διοικητή της ΕΥΠ υπό την εποπτεία του και παραιτεί και τον διοικητή αλλά και τον στενότερο συνεργάτη του, τον γ.γ. του πρωθυπουργικού γραφείου τον κ. Δημητριάδη, οι οποίοι αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη για αυτό το σκάνδαλο που είδε το φως της δημοσιότητας, αυτή την στιγμή να προσπαθεί να αποστεί των πολιτικών του ευθυνών, οι οποίες είναι βαρύτατες».

Ερωτηθείς γιατί ο κ. Ανδρουλάκης δεν δέχθηκε την ενημέρωση από τον κ. Γεραπετρίτη για το θέμα της παρακολούθησης, ο κ. Κατρίνης είπε χαρακτηριστικά «εσείς, αν μια εβδομάδα πριν ένας υπουργός της κυβέρνησης έλεγε ότι δεν παρακολουθείται το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, δηλαδή έλεγε ψέματα καταφανώς στην βουλή για ένα θέμα πολύ ευαίσθητο και μετά αποκαλυπτόταν ότι είχε γίνει η διαδικασία της παρακολούθησης εν γνώσει της κυβέρνησης, γι’ αυτό και αναλήφθηκε πολιτική ευθύνη θα δεχόσασταν να γίνει αυτή η διαδικασία, η οποία είναι ουσιαστικά απολογητική γιατί κάποιοι πιάστηκαν με την γίδα στην πλάτη;»

«Εδώ θα δοθούν θεσμικά οι εξηγήσεις» τόνισε ο κ. Κατρίνης, σημειώνοντας πως η στάση και του κ. Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ συνολικά είναι θεσμική. «Εμείς ζητήσαμε σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να ειπωθούν κάποια πράγματα που δεν ειπώθηκαν και αποκρύφθηκαν, γι’ αυτό μετά την αποκάλυψη των νέων δεδομένων ζητήσαμε να συσταθεί εξεταστική επιτροπή. Υπάρχει η μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της προσπάθειας εγκατάστασης του λογισμικού predator η οποία θα πρέπει να προχωρήσει. Θα πρέπει να αποκαλυφθούν τα πάντα, να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός ποιοι είναι αυτοί, με ποιους σκοπούς και με ποιο σκεπτικό οι οποίοι και παρακολουθούν τα τηλέφωνα των πολιτικών αρχηγών και πολιτικών προσώπων και επιχειρούν πιθανότατα ή αφήνουν κάποιους ανεξέλεγκτους να επιχειρούν να εγκαταστήσουν λογισμικά όπως το predator τα οποία παραβιάζουν κάθε έννοια ιδιωτικότητας και γίνεται μόνο για να μπορούν συλλεγούν στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον του οποιουδήποτε. Η Επιτροπή θα πρέπει να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν, δεν πρέπει να περιμένουμε την θερινή ραστώνη  και τις διακοπές των εργασιών της Βουλής, το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να περιμένει τα τέλη Αυγούστου για να γίνει η συζήτηση. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συμπεριφερθεί με τον απόλυτα θεσμικό τρόπο όπως κάνει μέχρι σήμερα, για ένα θέμα που δεν είναι προσωπικό του κ. Ανδρουλάκη, είναι θέμα διαφάνειας, λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην χώρα» συμπλήρωσε ο κ. Κατρίνης.

Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ συμπλέει με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ζητά την παραίτηση του Πρωθυπουργού και την κυβέρνησης, ο κ. Κατρίνης ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει θεσμική λειτουργία «γιατί πολλές φορές οι κραυγές και οι φωνές προκαλούν εντυπώσεις δεν προσφέρουν όμως ουσία».

«Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις μόνο και μόνο για μικροπολιτική χρήση. Εμείς θέλουμε να μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο και να σπάσει το απόστημα το οποίο φαίνεται ότι δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης της ΝΔ» επεσήμανε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ