Νέα
 • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
 • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καταρτίστηκε ο κατάλογος ασφαλών χωρών καταγωγής αιτούντων άσυλο

Ξεκινά ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση Wi-Fi σε δομές μεταναστών
Δομή μεταναστών / Πηγή: Eurokinissi

Καταρτίστηκε από τα υπουργεία Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου ο εθνικός κατάλογος χωρών καταγωγής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, που χαρακτηρίζονται ως ασφαλείς, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων για υπαγωγή σε καθεστώς διεθνούς προστασίας αλλά και οι επιστροφές.

Ο κατάλογος πλέον αριθμεί 14 χώρες μετά τη συμπερίληψη του Μπαγλαντές και Πακιστάν. Η λίστα με τις ασφαλείς χώρες καταγωγής διαμορφώνεται ως εξής:

 1. Γκάνα
 2. Σενεγάλη
 3. Τόγκο
 4. Γκάμπια
 5. Μαρόκο
 6. Αλγερία
 7. Τυνησία
 8. Αλβανία
 9. Γεωργία
 10. Ουκρανία
 11. Ινδία
 12. Αρμενία
 13. Μπαγκλαντές
 14. Πακιστάν

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, μια χώρα θεωρείται ως ασφαλής χώρα καταγωγής εάν, βάσει της νομικής κατάστασης, της εφαρμογής του δικαίου στο πλαίσιο του δημοκρατικού συστήματος και των γενικών πολιτικών συνθηκών, καταδεικνύεται σαφώς ότι γενικά και μόνιμα δεν υφίσταται δίωξη ούτε βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία ούτε απειλή που προκύπτει από την χρήση αδιάκριτης βίας σε καταστάσεις διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης.

Ο κατάλογος αποτελεί βασικό εργαλείο στην εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής καθώς συμβάλει στην υποστήριξη της ταχείας διεκπεραίωσης των αιτήσεων, που είναι πιθανόν αβάσιμες. Η αίτηση ασύλου ατόμου, που προέρχεται από ασφαλή χώρα καταγωγής, εξετάζεται με ταχύρρυθμη διαδικασία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σύντμηση των προθεσμιών εξέτασης του αιτήματος και συνακόλουθα την διεκπεραίωση μεγάλου αριθμού υποθέσεων στην κατεύθυνση αποσυμφόρησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου μέσω της επιστροφής παράτυπων μεταναστών στις πατρίδες τους.   

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ