Νέα
  • ΓΔ: 1421.71 -0.32%
  • Τζίρος: 151,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ: Με πυξίδα την ανάπτυξη της οικονομίας η σημερινή ομιλία Μητσοτάκη

Με κεντρικό πολιτικό αφήγημα την ανάγκη της χώρας για παραμονή στην αναπτυξιακή τροχιά που η κυβέρνησή του έθεσε αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα το βράδυ (8 μ.μ.) στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την καθιερωμένη ομιλία του, με την οποία εγκαινιάζεται η 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Με πιο πρόσφατο επίτευγμα την προχθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη 7,7% στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, ο πρωθυπουργός αναμένεται στην ομιλία του να κάνει συνοπτική αναφορά στα οικονομικά επιτεύγματα της περασμένης τριετίας, τα οποία έθεσαν, όπως θα πει, τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, παρά τις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις, όπως η πανδημία που οδήγησε σε διακοπή της οικονομικής λειτουργίας και η τωρινή πανευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση που θέτει σε δοκιμασία τις οικονομίες όλης της Ευρώπης.

Θα επιχειρήσει να κάνει συγκρίσεις με άλλες χώρες- μέλη της ΕΕ, οι οποίες αντιμετώπισαν λιγότερο αποτελεσματικά τις κρίσεις που έπληξαν την Ευρώπη.

Οι πρόνοιες για την ενεργειακή κρίση 

Μεγάλο κομμάτι της πρωθυπουργικής ομιλίας θα αφιερωθεί στους τρόπους που η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει να ελαχιστοποιήσει αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, από τον ενεργειακό τυφώνα που κτυπά τη Γηραιά Ήπειρο.

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι τίποτα από όσα πέτυχε η χώρα τα τελευταία τρία χρόνια δεν έγινε τυχαία, αλλά αντίθετα όλα τα επιτεύγματα ήταν αποτέλεσμα σοβαρού σχεδιασμού και επιτυχούς διαχείρισης κρίσεων εκ μέρους της κυβέρνησης.

Προϊδέασε για αυτές τις θέσεις του πρωθυπουργού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «παράγει πλούτο, παράγει έργο κι αυτό είναι που ζητούν από εμάς οι πολίτες, πράξεις και έργα. Κι εμείς ανταποκρινόμαστε».

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη συνέχιση των υψηλών επιδοτήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια και τη διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Μέτρα για το 2022 και το 2023

Στο τραπέζι του πρωθυπουργικού επιτελείου παρέμεναν έως τις τελευταίες ώρες πριν ο κ. Μητσοτάκης αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, οι προτάσεις:

  • για μια νέα «επιταγή ακρίβειας» έως τα τέλη του χρόνου με δικαίωμα σε αυτήν να έχουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά (χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι κλπ), 
  • για ένα σχήμα επιδότησης τροφίμων - food pass - για τους ευάλωτους 
  • η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 22% στο 20% και
  • η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στις εξαγγελίες Μητσοτάκη για τους επόμενους μήνες, έως την προκήρυξη των εκλογών, θα είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους από τη νέα χρονιά, η αύξηση των κύριων συντάξεων για πρώτη φορά μετά την είσοδο της Ελλάδας στην περιπέτεια των μνημονίων και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Η Ελλάδα του 2030

Ξεχωριστό κεφάλαιο στην πρωθυπουργική ομιλία θα είναι «η Ελλάδα του 2030» δηλαδή το πολιτικό και οικονομικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία, καθώς η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί νέα καθαρή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση και στην επόμενη Βουλή, που θα προκύψει από τις μεθεπόμενες εκλογές (καθώς θεωρείται δεδομένη η αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής).

Ο πρωθυπουργός θα αρκεστεί να περιγράψει τους άξονες της πολιτικής που σκοπεύει να εφαρμόσει, καθώς το αναλυτικό πολιτικό του πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί και θα επικοινωνηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Πολιτική σταθερότητα & εκλογικός νόμος

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει τη σημασία που παίζει η πολιτική σταθερότητα υπό τις σημερινές συνθήκες. Πάνω σε αυτή την επιδίωξη θα τεκμηριώσει την ανάγκη μιας μονοκομματικής κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια. Θα υπογραμμίσει ότι αυτή η εθνική ανάγκη δεν εκπληρώνεται ούτε στο ελάχιστο με την απλή αναλογική, γι αυτό η κυβέρνησή του πρότεινε και η Βουλή ψήφισε έναν εκλογικό νόμο που μπορεί να εξυπηρετήσει την ανάγκη της χώρας για κυβερνησιμότητα.

Είναι, ωστόσο, ακόμα ασαφές εάν θα επιλέξει τη σημερινή ομιλία του για να ξεκαθαρίσει εάν τελικά θα αλλάξει ή όχι τον εκλογικό νόμο με έναν άλλο, που θα κάνει πιο εύκολο το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, ή αν, αντίθετα, επιλέξει να αποκαλύψει τις προθέσεις του αύριο, Κυριακή, στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης (1 μ.μ.).

Σε κάθε περίπτωση, όλα όσα δεν θίξει ο πρωθυπουργός στη σημερινή του ομιλία, θα υποβληθούν ως ερωτήσεις στην αυριανή συνέντευξη. Συνεπώς μετά το τέλος της παρουσίας Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ θα έχουν δοθεί απαντήσεις σε όλα τα ενδιαφέροντα ζητήματα της επικαιρότητας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ