Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φον ντερ Λάιεν: Το πακέτο μέτρων της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ -ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ντέρμπι ΛΑΙΕΝ

Μέτρα άμεσης εφαρμογής αλλά και... σχέδια για δραστικές παρεμβάσεις στο μέλλον, μετά από διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις, ανήγγειλε με την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.  

Οι προτάσεις της πυροδοτούν τον επόμενο κύκλο διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών μελών, τα οποία έχουν διαφορετικές προτεραιότητες και ευάλωτα σημεία. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, όταν θα ξεκινήσει η περίοδος θέρμανσης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήγγειλε

Πλαφόν στα υπερέσοδα ηλεκτροπαραγωγών

Το πλαφόν θα αφορά σε εταιρείες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος, δηλαδή στις εταιρείες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνικά, υδροηλεκτρικά, λιγνίτες, ΑΠΕ, βιομάζα ή άλλες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας πλην φυσικού αερίου που σήμερα κοστολογούν την ενέργεια που παράγουν με τις τιμές του φυσικού αερίου εισπράττοντας υπέρογκα κέρδη.

Αναφορικά με τη φορολογία των εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, η φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι θα συγκεντρωθούν 140 δις. ευρώ στο επίπεδο της ΕΕ, τα οποία θα διοχετευθούν για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων

Τα κεφάλαια θα προέλθουν από τον περιορισμό των εσόδων από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους, είπε. 

«Αυτές οι εταιρείες βγάζουν έσοδα που ποτέ δεν είχαν, ούτε καν ονειρεύτηκαν. Στην οικονομία της αγοράς, τα κέρδη είναι καλά. Αλλά σε αυτούς τους καιρούς είναι λάθος να λαμβάνεις εξαιρετικά κέρδη - ρεκόρ που επωφελούνται από τον πόλεμο και στην πλάτη των καταναλωτών. Σε αυτούς τους καιρούς, τα κέρδη πρέπει να μοιράζονται και να διοχετεύονται σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά η ίδια. 

Task - force με την Νορβηγία για μείωση των τιμών του φυσικού αερίου

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ και η Νορβηγία συμφώνησαν να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας (task force), η οποία θα εξετάσει τη δυνατότητα για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου με έναν λογικό τρόπο,

«Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Συμφώνησα με τον Πρωθυπουργό Store για τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας. Οι ομάδες έχουν ξεκινήσει τη δουλειά τους».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε συνομιλίες τη Νορβηγία στο πλαίσιο των προσπαθειών της να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου και να τιθασεύσει τη ζημιά στην οικονομία της που προκλήθηκε από τις χαμένες ρωσικές προμήθειες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, δεν είναι σαφές πόσο πρόθυμη θα είναι η Νορβηγία - που σημειωτέον δεν είναι μέλος της ΕΕ - να μειώσει τις τιμές για να βοηθήσει τον σύμμαχό της.

Αρνητική στο πλαφόν η Νορβηγία; 

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Jonas Gahr Store είχε δηλώσει την Τρίτη ότι είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας να έχει πιο σταθερές - και χαμηλότερες - τιμές. Ο ίδιος ωστόσο, είπε επίσης ότι ένα ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή θα ήταν κακή ιδέα που θα κατέληγε να μειώσει την προσφορά. Η Νορβηγία έχει κερδίσει σημαντικά από την ευρωπαϊκή κρίση φυσικού αερίου, καθώς η γηραιά ήπειρος προσπαθεί να βρει νέους προμηθευτές για να επιβιώσει τον επερχόμενο δύσκολο χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο.

Επάρκεια και ανταγωνιστικότητα

Η πρόεδρος της Κομισιόν απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη πλαφόν, αλλά τόνισε ότι για την ΕΕ έχει σημασία τόσο το θέμα της ασφάλειας των προμηθειών, μία αναφορά που απαντά σε χώρες που έχουν ταχθεί κατά της επιβολής πλαφόν για τον λόγο αυτό, όσο και το θέμα της τιμής του αερίου καθώς με τις εξαιρετικά υψηλές τιμές που ισχύουν σήμερα η ευρωπαϊκή οικονομία έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. 

«Θα αναπτύξουμε με τα κράτη μέλη ένα σύνολο μέτρων που θα λαμβάνουν υπόψη την ιδιαίτερη φύση της σχέσης μας με τους προμηθευτές – από αναξιόπιστους προμηθευτές όπως η Ρωσία έως αξιόπιστους φίλους όπως η Νορβηγία», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν. 

Πρέπει να αλλάξει το TTF 

Η πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε επίσης την αλλαγή του δείκτη αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, TTF, σημειώνοντας ότι δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικός για την αγορά. Η Ευρώπη τρέχει τώρα για να φτιάξει έναν άλλο δείκτη αναφοράς για τις τιμές που θα λαμβάνει υπόψη του και τις εισαγωγές LNG. 

Οπως είπε, στην αγορά του αερίου στην Ευρώπη έχουν επέλθει μεγάλες αλλαγές το τελευταίο διάστημα, οι οποίες δεν αντανακλώνται στον τρόπο που καθορίζονται οι τιμές TTF. 

«Σήμερα η αγορά φυσικού αερίου μας έχει αλλάξει δραματικά: από την προμήθεια μέσω αγωγών έχουμε στραφεί σε αυξανόμενες ποσότητες LNG. Αλλά το σημείο αναφοράς που χρησιμοποιείται στην αγορά φυσικού αερίου – το TTF – δεν έχει προσαρμοστεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή θα εργαστεί για τη θέσπιση ενός πιο αντιπροσωπευτικού σημείου αναφοράς». 

Το ζητούμενο είναι πόσο... γρήγορα θα εργαστεί η Επιτροπή ώστε να αλλάξει το σύστημα με το οποίο τιμολογείται σήμερα το φυσικό αέριο, μηχανισμός που επηρεάζει τις οικονομίες ευρύτερα. 

Στην ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση για τη δημιουργία ενός νέου δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου τόνισε πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κ. Ξιφαράς, τονίζοντας ότι ο δείκτης TTF δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικός ούτε αντανακλά τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς αερίου. 

Εισφορά αλληλεγγύης στα διυλιστήρια

Η Κομισιόν προτείνει επίσης την επιβολή έκτακτης φορολογίας στα κέρδη των παραγωγών ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου, φυσικού αερίου και προϊόντων πετρελαίου από διυλιστήρια). 

«Και επειδή βρισκόμαστε σε κρίση ορυκτών καυσίμων, η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει επίσης ειδικό καθήκον. Μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα πραγματοποιούν επίσης τεράστια κέρδη. Πρέπει λοιπόν να πληρώσουν ένα δίκαιο μερίδιο – πρέπει να συνεισφέρουν στην κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Κομισιόν. 

Μένει να φανεί πώς θα μεταφραστεί αυτή η εισφορά αλληλεγγύης, αν θα είναι σε εθελοντική ή υποχρεωτική βάση για τα κράτη - μέλη και αν θα υπάρχει συγκεκριμένος μηχανισμός υπολογισμού του ύψους του έκτακτου φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν. 

Μείωση κατανάλωσης ρεύματος

Η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν θα είναι σε εθελοντική ή υποχρεωτική βάση και σε ποιο εύρος. 

«Η μείωση της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής θα κάνει την προσφορά να διαρκέσει περισσότερο και θα μειώσει τις τιμές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνουμε μέτρα για τα κράτη μέλη να μειώσουν τη συνολική τους κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας»,  ανέφερε η ίδια. 

Τα προσχέδια πριν από την ομιλία ενσωμάτωναν προτάσεις για υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης στις ώρες αιχμής. 

Έκανε μνεία στους εργαζόμενους σε εργοστάσια κεραμοποιίας στην κεντρική Ιταλία, που αποφάσισαν να αλαλάξουν τις βάρδιές τους τα ξημερώματα, ώστε να κερδίσουν από τη μειωμένη τιμή ενέργειας. «Θέλω η Ένωσή μας να πάρει παράδειγμα από αυτούς τους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά. 

Αλλαγές στο target model 

Ριζικές αλλαγές και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη προανήγγειλε η Πρόεδρος της Κομισιόν, χωρίς όμως να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα ή έστω να περιγράψει κάπως πιο συγκεκριμένα τον οδικό χάρτη προς τις μεταρρυθμίσεις που τόσο δείχνει να έχει ανάγκη η αγορά ενέργειας της Ε.Ε. στις σημερινές έκτακτες συνθήκες. 

«Καθώς αντιμετωπίζουμε αυτήν την άμεση κρίση, πρέπει επίσης να κοιτάμε μπροστά. 

Ο τρέχων σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν λειτουργεί πλέον για τους καταναλωτές. Θα πρέπει να καρπωθούν τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλού κόστους.

Επομένως, πρέπει να αποσυνδέσουμε την κυρίαρχη επιρροή του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Γι' αυτό θα κάνουμε μια βαθιά και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Ρευστότητα στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας 

Μέτρα και για την ενίσχυση της ρευστότητας των εταιρειών ενέργειας που σε πολλές χώρες της ΕΕ φλερτάρουν με την χρεωκοπία εξήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.  

«Γνωρίζουμε επίσης ότι οι ενεργειακές εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης ηλεκτρικής ενέργειας, διακινδυνεύοντας τη λειτουργία του ενεργειακού μας συστήματος.

Θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές της αγοράς για να αμβλύνουμε αυτά τα προβλήματα τροποποιώντας τους κανόνες για τις εξασφαλίσεις (collateral) - και λαμβάνοντας μέτρα για τον περιορισμό της αστάθειας των τιμών εντός της ημέρας.

Και θα τροποποιήσουμε το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων τον Οκτώβριο για να επιτρέψουμε την παροχή κρατικών εγγυήσεων, διατηρώντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού».

Είπε ακόμη ότι:

  • Η ΕΕ θα συστήσει μια Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου με κεφάλαιο 3 δισ. ευρώ για να συμβάλει στη δημιουργία της μελλοντικής αγοράς υδρογόνου
  • Η μείωση της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής θα επιμηκύνει τη διάρκεια της προσφοράς και θα μειώσει τις τιμές
  • Η Κομισιόν θα συνεργασθεί με τις ρυθμιστικές Αρχές για να αμβλύνει τα προβλήματα ρευστότητας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας

Τα σχέδια που προβλέπουν την είσπραξη των έκτακτων κερδών από τις εταιρίες ενέργειας, αλλά και την επιβολή περικοπών στη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρο το μπλοκ των ευρωπαϊκών χωρών, ανακοινώνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, ντυμένη στα χρώματα της Ουκρανίας, υποδέχθηκε στην Ολομέλεια, την σύζυγο του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ολένα Ζελένσκα.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

-Πέρσι το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ προέρχονταν από τη Ρωσία Σήμερα το μερίδιο αυτό έχει πέσει στο 9%

-Θα προταθούν μέτρα στα κράτη μέλη για να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για την στήριξη επιχειρήσεων

-Οι εταιρείες ενέργειας έχουν έσοδα που ούτε μπορούσαν να φανταστούν.

-Σε αυτούς τους καιρούς, τα κέρδη πρέπει να μοιράζονται και να διοχετεύονται σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο.

-Η πρότασή μας περιλαμβάνει επίσης τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα που πρέπει να συνεισφέρουν, ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ για τα κράτη μέλη

-Θέλουμε ασφάλεια στον εφοδιασμό 

-Οι αγορές αερίου έχουν μεταβληθεί αρκετά.

-Οι εταιρείες ενέργειας αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, το γνωρίζουμε αυτό.

-Πλαφόν στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

-Απαιτείται βαθιά μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

-Θα διπλασιάσουμε τα μέσα καταπολέμησης των πυρκαγιών

-Χρειαζόμαστε νέες εταιρικές σχέσεις. να δούμε που αλλού υπάρχουναυτές οι πρώτες ύλες και να κάνουμε νέες σχέσεις με νέους αξιόπιστους εταίρους. Με Χιλή, Νέα Ζηλανδία, Ινδία κλ.π

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ