Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κατώτατος μισθός 800 ευρώ, αφορολόγητο 10.000 για όλους, αναδρομικά - Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Εθνική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για μισθωτούς, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους, όπως υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το σχέδιο του κόμματος, από το βήμα της ΔΕΘ.

Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

Για τους μισθωτούς το σχέδιο προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ.

Επίσης

  • Θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα,
  • επαναφορά του καθορισμού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους.

 

Αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, σε 3 δόσεις

Για τους συνταξιούχους, το σχέδιο προβλέπει επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις και επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια.

Αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ

Για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες: αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ. Θέσπιση αφορολόγητου στο ίδιο όριο και για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

Για τους μικρομεσαίους προβλέπονται:

  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος,
  • αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους με ρύθμιση χρεών (διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου, δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019).
  • θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων,
  • αντικατάσταση του πτωχευτικού κώδικα με νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ