Νέα
  • ΓΔ: 903.48 +0.03%
  • Τζίρος: 50,04 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Νέες πολεμικές δηλώσεις Ακάρ: Δεν θα κάνουμε χιλιοστό πίσω - Σαφείς οδηγίες στις Ενοπλες Δυνάμεις

Οιονεί πολεμικό ανακοινωθέν από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 στην τουρκική σχολή Ικάρων δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει ούτε χιλιοστό πίσω όσον αφορά την Ελλάδα.

Οπως μεταδίδει το Ethnos.gr και η Μαρία Ζαχαράκη, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς το 1956, ενώ χαρακτήρισε την κρίση των Ιμίων «ορόσημο» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Μετά από αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε ούτε ένα χιλιοστό πίσω στο πεδίο ή στο τραπέζι. Ό,τι πρέπει να γίνει έχει γίνει και γίνεται», είπε, ενώ τόνισε ότι έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

«Ειδικότερα, το πολεμικό ναυτικό και η πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες σχετικά. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, ακόμη κι αν χρειαστεί να πεθάνουμε ή να γίνουμε μάρτυρες».

Ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε τους πολιτικούς στην Ελλάδα ότι «ψεύδονται και ότι μιλούν συνεχώς» κατά της Τουρκίας για να κερδίσουν μια θέση στην πολιτική σκηνή. Η Ελλάδα αποτελεί «χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής γειτονίας», επανέλαβε, ενώ ζήτησε τα πλούτη του Αιγαίου να μοιραστούν ακριβοδίκαια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι δεν συμμορφώθηκε με το μνημόνιο του 1988, που προέβλεπε μορατόριουμ ασκήσεων στις εθνικές και θρησκευτικές εορτές μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου.

Ο Ακάρ δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει οπλίσει τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και είπε, «Τα παρακολουθούμε όλα στενά. Έχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για αυτά. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε το 1956 στη Χίο. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα, αλλά τα Ίμια το 1997 (σ.σ. κάνει λάθος ακόμη και στην ημερομηνία) είναι ένα ορόσημο. Δεν τίθεται θέμα μετά από αυτό να κάνουμε βήμα πίσω. Ας φτάσει όπου θέλει να φτάσει, «Αν πεθάνουμε, θα γίνουμε ήρωες, αν ζήσουμε θα γίνουμε βετεράνοι. Είναι τόσο απλό!»

«Η Ελλάδα προσπαθεί να καταστήσει τον εαυτό της θύμα με πολιτικές συκοφαντίας και ψεύδους. Υπάρχει μια «μεγάλη ιδέα» που συνεχίζεται εδώ και αιώνες. Κανείς δεν το ξέρει αυτό. Προσπαθεί να δείξουν ότι είναι θύματα και αθώοι», είπε.

Προειδοποίηση και προς τρίτους

Απευθυνόμενος προς τρίτους είπε ότι «αν δεν θέλετε να υπάρξει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, σταματήστε να στηρίζετε την Ελλάδα, διαφορετικά θα υποστούν κι εκείνοι συνέπειες».

«Επειδή είναι προκατειλημμένοι, παραβλέπουν αυτό που κάνει η Ελλάδα και το εξωραΐζουν. Άρα παίρνουν μέρος. Εμείς λέμε ότι αν δεν θέλετε να υπάρξει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, να είστε αντικειμενικοί. Αν στηρίζεις την Ελλάδα δημόσια και δυσανάλογα, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Όχι μόνο για την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά για όλους».

Τονίζοντας ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων της καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου, ο Ακάρ είπε: «Εμείς είμαστε αυτοί που λέμε για ειρήνη και διάλογο. Περιμέναμε δύο χρόνια, τους είπαμε ελάτε. Η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική που βασίζεται στο ψέμα. Αξιοποιήστε σωστά αυτές τις ευκαιρίες. Μην παραπλανείστε με κάποιες μάταιες προσπάθειες εξοπλισμού, με δήθεν συμμαχίες, με  κατορθώματα κάποιων χωρών και με την ενθάρρυνση όσων προσπαθούν να πουλήσουν όπλα. Αυτό το όπλο δεν σας χρησιμεύει. Αυτός ο οπλισμός είναι πολύς για άμυνα, πολύ λίγος για να αντιμετωπίσετε την Τουρκία. Αυτές οι συμμαχίες είναι άχρηστες. Υπάρχουν παραδείγματα που το αποδεικνύουν, κανείς δεν παραμένει δίπλα σου όταν υπάρχει πρόβλημα. Παράδειγμα: 1919-1922. Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως εκπρόσωπο κατά της Τουρκίας. Μπήκαν στην Ανατολία και πετάχτγηκαν στη θάλασσα το 1922. Διαβάστε την ιστορία, θυμηθείτε».

Για την Κύπρο

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα ως εγγυήτρια χώρα και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο», συνέχισε ο Ακάρ.

«Ό,τι κι αν κάνετε. Ο στρατιώτης μας βρίσκεται σε επιφυλακή 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα και έχουμε λάβει τα μέτρα μας για να μην επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Λέμε ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε, αλλά είναι προφανές τι έχει κάνει η άλλη πλευρά σε αυτό το θέμα. Λέμε δεν αφήνουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας, δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα». Μην το εκλάβετε αυτό ως απειλή. Από την άλλη, λέμε ‘ας μιλήσουμε, ας κάνουμε διάλογο». Μην το εκλαμβάνετε αυτό ως αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας και είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό, δόξα τον Αλλάχ».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ