Νέα
  • ΓΔ: 893.94 -0.05%
  • Τζίρος: 15,58 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επίθεση Κατρίνη στην κυβέρνηση για την οικονομία

Μιχάλης Κατρίνης / Πηγή: Intime
Επίθεση Μιχάλη Κατρίνη στην κυβέρνηση για την οικονομία / Πηγή: Intime

Αξιοποιώντας την έρευνα SAFE της Κομισιόν, ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης επιτίθεται στην κυβέρνηση για την περιορισμένη πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού που επικρατούν στην ελληνική τραπεζική αγορά. Ο κ. Κατρίνης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της έχει καταφέρει να δανείζονται μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ οι μικρομεσαίες βρίσκονται ανυπεράσπιστες μπροστά στην κρίση. Επίσης κατηγορεί την «έκθεση Πισσαρίδη» επειδή, υποστηρίζει ο βουλευτής, αυτή θεωρεί «πρόβλημα» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Κατρίνη έχει ως εξής:

«Φτωχός συγγενής των προγραμμάτων ρευστότητας, με την ευθύνη και την ανοχή της κυβέρνησης, αποδεικνύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, όπως δείχνουν δύο πρόσφατες έρευνες.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα SAFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής : Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση μαζί τα υψηλά επιτόκια κρίνονται ως το βασικότερα προβλήματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ακόμα και τους μήνες της πανδημίας. Μόλις το 30% των επιχειρήσεων πήραν δάνειο που αντιστοιχεί στο σύνολο του ποσού που αιτήθηκαν.

Την ίδια στιγμή, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτουν πως τα νέα τραπεζικά δάνεια κατευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στις μεγάλες επιχειρήσεις (με καθαρές χρηματοδοτήσεις 5,2 δις ευρώ), με τις μικρές επιχειρήσεις να συγκεντρώνουν μόλις 76 εκατ. ευρώ! Από τις χρηματοδοτήσεις του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, μόλις το 2,4% των χρημάτων κατέληξαν στις μικρές επιχειρήσεις (με ετήσιο τζίρο ως 100.000 ευρώ).

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφάρμοσε χρηματοδοτικά προγράμματα που, εν τέλει, δεν αφορούν τις εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή το 99% του επιχειρείν στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί με χειρουργική ακρίβεια τις επιταγές της «έκθεσης Πισσαρίδη» που θεωρεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις «πρόβλημα» και βασικό λόγο για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδρανεί και αφήνει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην τύχη τους, χωρίς επαρκή μέτρα στήριξης και εργαλεία ρευστότητας που θα φτάσουν σε όλους. Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας άντεξε το βάρος της δεκαετούς κρίσης. Ας το λάβουν σοβαρά υπόψη στην κυβέρνηση και ας αφυπνιστούν».
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ