Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ποιες ρωγμές στην «εικόνα» της κυβέρνησης ανησυχούν περισσότερο το Μαξίμου

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη στην εκδήλωση εναντίον της εγκληματικότητας, που διοργανώθηκε στο χώρο της πρώην Σχολής Αξιωματικών από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν αποτέλεσμα συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου καταγράφηκε ένας κίνδυνος ενόψει εκλογών, ο οποίος σήμερα μπορεί να μην είναι μεγάλος, αλλά αν δεν υπάρξουν εγκαίρως οι κατάλληλες απαντήσεις, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην εκλογική επίδοση της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόκειται για το πρόβλημα της ασφάλειας στους δρόμους της πόλης από εγκληματικές ομάδες, η οποία εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό να πλήξει καίρια το κυβερνητικό αφήγημα της καθημερινότητας, που -με τη σειρά του- φαίνεται ότι θα είναι το καθοριστικό εκλογικό κριτήριο για την πλειοψηφία των Ελλήνων.

Η εικόνα πολλών ληστειών, εγκληματικών πράξεων ακόμα και μέσα σε αστυνομικά τμήματα, ακόμα κι από τα -εντεταλμένα για την ασφάλεια του πολίτη- όργανα της τάξεως, έχουν ανησυχήσει το εκλογικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, υπάρχουν μετρήσεις της κοινής γνώμης που έχει υπόψη του το Μαξίμου, στις οποίες καταγράφεται δυνητική απώλεια τόσο από τον παραδοσιακό πυρήνα των ψηφοφόρων της ΝΔ, που προτάσσουν το ζήτημα της ασφάλειας και της τάξης στην κοινωνία, όσο κι από τους κεντρογενείς.

«Κλειδί» για την αυτοδυναμία

Αυτοί οι τελευταίοι αποτελούν το «κλειδί» σύμφωνα με τις αναλύσεις των γαλάζιων εκλογολόγων, για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, ωστόσο, θεωρούν ως προτεραιότητα την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, η οποία εξαρτάται και από την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας.

Τις τελευταίες μέρες στο δημόσιο διάλογο κυριαρχούν τα θέματα αυτά, με τις ανατριχιαστικές εξελίξεις στην υπόθεση του Κολωνού, την διαρκή διόγκωση της λίστας των γυναικοκτονιών και την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας επί μήνες, τη διακίνηση ναρκωτικών από οργανωμένες συμμορίες μέσα σε φοιτητικές εστίες, την καταγγελία για βιασμό μέσα σε αστυνομικό τμήμα, την δράση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών αλλά και άλλες υποθέσεις εγκληματικότητας, όπως τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ κλπ.

Δημιουργείται με αυτό τον τρόπο μια ζοφερή εικόνα για την εγκληματικότητα στις μεγάλες πόλεις, που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως κι αποτελεσματικά από την κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία θα το «εισπράξει» στην κάλπη. Αυτό υποχρέωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει στην εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι «κανένα έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο».

Οι αστυνομικοί δια των συνδικαλιστών τους διαμαρτύρονται για ελλείψεις προσωπικού, υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση. Αυτό, όμως, που η κυβέρνηση θέλει να τονώσει είναι το ηθικό των σωμάτων ασφαλείας. Γι αυτό ο πρωθυπουργός εξήρε την προσφορά της ΕΛΑΣ και σε αυτό το πλαίσιο η ηγεσία της είναι έτοιμη να ρίξει στους δρόμους της Αθήνας περισσότερες περιπολίες, καθώς από την επόμενη εβδομάδα επανέρχεται και η χειμερινή ώρα, με αποτέλεσμα να νυχτώνει από τις 6 το απόγευμα.

Διπλός στόχος

Ταυτόχρονα επανέρχεται στο προσκήνιο το μέτρο της προσθήκης φορητής κάμερας στην εξάρτυση ορισμένων αστυνομικών, κυρίως όσων καλούνται να περιφρουρήσουν διαδηλώσεις κι άλλες ακτιβιστικές ενέργειες. Ο σκοπός του μέτρου είναι πολλαπλός: Από τη μια μεριά να μην υπάρχει πολιτική «σπέκουλα» και προσπάθεια ενοχοποίησης χωρίς λόγο των αστυνομικών δυνάμεων κι από την άλλη να υπάρχουν πειστήρια για το αν και ποιος τέλεσε αξιόποινες πράξεις.

Στο πλαίσιο της τόνωσης του ηθικού των στελεχών της ΕΛΑΣ, αλλά και διαφύλαξης της εικόνας της στα μάτια της κοινής γνώμης, ανασύρονται πρόσφατες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως η απόλυτα επιτυχημένη διαφύλαξη των ελληνικών συνόρων, η ανάσχεση των κυβερνοεπιθέσεων και η προώθηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, η αποτελεσματική διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων της πανδημίας, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με επάρκεια και ταχύτητα, κλπ.

Παρά τη στατιστική μείωση της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια, την οποία επικαλείται συχνά ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, η κυβέρνηση ανησυχεί για τα πλήγματα που μπορεί να δεχθεί η δημόσια εικόνα της σε περίπτωση που εγκληματικές πράξεις συνεχίσουν να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της επικαιρότητας και αναζητεί πρόσθετους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος…

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ