Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τα «κρυφά» ευρήματα των δημοσκοπήσεων που προβληματίζουν την κυβέρνηση

Πηγή: ΑΠΕ

Ολοένα και μεγαλύτερη, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογικές αναμετρήσεις της επόμενης χρονιάς, είναι η ενασχόληση των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου με τις κυλιόμενες μετρήσεις των διαθέσεων της κοινής γνώμης που φτάνουν στα χέρια τους, ενώ άλλες από αυτές δημοσιοποιούνται μέσω των εταιρειών που τις διεξάγουν κι άλλες όχι.

Στα ευρήματα που επαναλαμβάνονται, δείχνοντας ότι το πολιτικό σκηνικό έχει παγιωθεί και δύσκολα θα αλλάξει έως ότου στηθούν οι κάλπες, οι κυβερνώντες ρίχνουν μια γρήγορη ματιά, απλώς και μόνο για να επιβεβαιώσουν ότι αυτά δεν έχουν κανένα νέο στοιχείο που θα έπρεπε να προσελκύσει την προσοχή τους.

Ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων

Ετσι, αυτό που τους απασχολεί είναι ορισμένα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν μέσα στους επόμενους μήνες τις συνθήκες για ανεπιθύμητες αλλαγές των έως τώρα πολιτικών ισορροπιών.

Τα ποσοτικά στοιχεία κυρίως αναφέρονται στην αύξηση των ποσοστών σε θέματα που δεν εξυπηρετούν την κυβέρνηση -ή που μπορεί να τα χρεωθεί- ενώ τα ποιοτικά έχουν να κάνουν με αντιλήψεις που αυξάνουν την αποδοχή τους μέσα στην κοινωνία και είναι αντίθετες με την κυβερνητική πολιτική.

Μπορεί όλα αυτά τα στοιχεία να μην επηρεάζουν -ακόμα…- τα ποσοστά των κομμάτων, αλλά δυνητικά αποτελούν «βραδυφλεγείς βόμβες» κάτω από τις κυβερνητικές προσπάθειες μεγιστοποίησης της αποδοχής στη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2023.

Η ακρίβεια στο επίκεντρο

Το σημαντικότερο από τα ποσοτικά στοιχεία είναι η αυξανόμενη ανησυχία της κοινής γνώμης για την ακρίβεια. Ηδη οι πολίτες σε όλες τις μετρήσεις -δημοσιοποιημένες και μη- δείχνουν ότι δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία που εκπέμπουν οι κυβερνώντες, καθώς κάθε επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, ακόμα και για είδη πρώτης ανάγκης, τους θυμίζει τη διαφορά τιμής σε κάθε προϊόν που αγοράζουν, σε σχέση με λίγο καιρό πριν.

Οι επιτελείς του Μαξίμου θεωρούν σωστά ότι η κοινή γνώμη έχει αποδεχθεί πως η ακρίβεια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εξωγενείς παράγοντες, ωστόσο είναι πεισμένοι πως εάν τελικά οι πολίτες αποφασίσουν να χρεώσουν -για τους δικούς τους λόγους- την ακρίβεια σε κάποιο κόμμα, αυτό ασφαλώς δεν θα είναι η αντιπολίτευση…

Οι παρακολουθήσεις και η πανεπιστημιακή αστυνομία

Από την άλλη μεριά, τα στελέχη του επιτελικού κράτους βλέπουν καθαρά ότι τα θέματα που κάνει σημαία της η αντιπολίτευση, όπως οι παρακολουθήσεις, είναι στον βυθό του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, το θέμα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μόλις του 7,1%, πίσω από την ακρίβεια, τα ελληνοτουρκικά, την εγκληματικότητα, τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας, το μεταναστευτικό, την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές. Αυτό βέβαια δεν κάνει τους κυβερνώντες να εφησυχάσουν, καθώς μπορεί η ακρίβεια, ή η εγκληματικότητα, που είναι ψηλά στη λίστα των ανησυχιών, να «οπλίσουν» το χέρι του ψηφοφόρου με την επιλογή άλλου ψηφοδελτίου, όχι του «γαλάζιου».

Υπάρχουν και κάποια ποιοτικά στοιχεία που δημιουργούν προβληματισμό σε Μέγαρο Μαξίμου και οδό Πειραιώς. Για παράδειγμα, η αυξανόμενη αντίθεση μερίδας της κοινής γνώμης στην πανεπιστημιακή αστυνομία, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί «εμβληματική μεταρρύθμιση».

Οι συνεχείς συμπλοκές στο ΑΠΘ δεν οδηγούν τους πολίτες να ενισχύσουν την κυβέρνηση, όπως λανθασμένα πίστευαν μέχρι πρότινος τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αντίθετα η παράταση της αβεβαιότητας και των συμπλοκών μέσα στο πανεπιστήμιο γεννούν στην κοινή γνώμη παρόμοια αισθήματα απέχθειας με αυτά που γεννούσε η αυξημένη παραβατικότητα των περασμένων πολλών χρόνων.

Οι μειονότητες

Επίσης, προβληματισμό δημιουργούν οι οργανωμένες κινητοποιήσεις μειονοτήτων στο κέντρο της Αθήνας, που όμως προκαλούν επεισόδια και δίνουν την εικόνα μιας πόλης σε αναστάτωση.

Χθες, για παράδειγμα, υπήρξαν νέες κινητοποιήσεις εναντίον του καταγγελθέντος βιασμού μέσα σε αστυνομικό τμήμα. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι στόχος των «συλλογικοτήτων» δεν ήταν η απόδοση δικαιοσύνης ούτε η προστασία των γυναικών από παρόμοιες επιθέσεις, αλλά η συκοφάντηση της έννοιας της αστυνομίας.

«Για μια καταγγελία που ερευνά η Δικαιοσύνη, οργανώνεται συγκέντρωση και ακολουθούν επεισόδια που αναστατώνουν τους φιλήσυχους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται εκείνη την ώρα στο κέντρο της Αθήνας. Για τη μαζική τρομοκράτηση και δολοφονία γυναικών στο Ιράν, δεν μιλά καμία από τις συλλογικότητες», λέει κυβερνητική πηγή, θέλοντας να καταδείξει ότι σκοπός των περιθωριακών ομάδων είναι να δημιουργήσουν εικόνα χάους στο κέντρο της πρωτεύουσας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την εκλογική συμπεριφορά κάποιων πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση αυτά τα «ειδικά ευρήματα» των μετρήσεων, ποσοτικά και ποιοτικά, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των κυβερνητικών στελεχών, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα «εκ του μη όντος» στις παραμονές των εκλογικών αναμετρήσεων που επίκεινται. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ