Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου προκάλεσε «νευρικό κλονισμό» στον Ερντογάν

Πηγή: ΑΠΕ

Η δημοσιοποίηση της υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, με το οποίο οι δυο χώρες μοιράζουν την Ανατολική Μεσόγειο ως προς την έρευνα και τη διάσωση (κάτι που φανερώνει ύπαρξη κυριαρχικών δικαιωμάτων) έχει εξοργίσει τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι στενοί του συνεργάτες αιφνιδιάστηκαν από την αποκάλυψη της Συμφωνίας, καθώς αυτή πλήττει σε πολλά επίπεδα την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Πρώτον, ακυρώνει την επίμονη προσπάθεια της Άγκυρας να εμφανιστεί ως ένας ισχυρός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή, με τον οποίο όλοι θέλουν να είναι φίλοι και σύμμαχοι.

Δεύτερον, επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην επίμονη προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν να επανασυνδέσει τις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο, μετά από μακρά περίοδο συγκρούσεων και αντιπαλότητας. Η προ ημερών συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Φατάχ αλ Σίσι, εξελήφθη από την τουρκική πολιτική ηγεσία ως η απαρχή της επανέναρξης μιας περιόδου στενών συμμαχικών σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Καΐρου.

Και τρίτον, επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την εικόνα της Τουρκίας ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, λόγω των οξύτατων αντιδράσεων, που όμως στρέφονταν μόνο εναντίον της Ελλάδος και καθόλου εναντίον της Αιγύπτου, αν και η Συμφωνία υπεγράφη και συνεπώς περιλαμβάνει ισότιμα και τις δυο χώρες.

Διάψευση εντυπώσεων

Αντίθετα η τουρκική πολιτική ηγεσία πίστευε ότι μετά την προ ημερών χειραψία Ερντογάν- Σίσι, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο εξομαλύνονται και έτσι η Άγκυρα θα μπορούσε να έχει προνομιακές σχέσεις τόσο με την (προσωρινή) κυβέρνηση της Λιβύης, όσο και με την κυβέρνηση του Καΐρου.

Το σημαντικότερο πρόβλημα της Τουρκίας, όμως, είναι ότι με την υπογραφή της ισχυρότερης χώρας της Βόρειας Αφρικής, η Ελλάδα αποκτά δικαιώματα έρευνας και διάσωσης (δηλαδή κυριαρχικά δικαιώματα) στην Ανατολική Μεσόγειο, στη θάλασσα νότια της Τουρκίας, πλήττοντας καθοριστικά και αποφασιστικά το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», με το οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να διεκδικήσει τη νίκη στις απολύτως καθοριστικές για εκείνον προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, στα μέσα του 2023.

Επίσης, ο πρόεδρος της γειτονικής μας χώρας ανακαλύπτει με την Συμφωνία για την έρευνα και διάσωση στην περιοχή που τον ενδιαφέρει, τις στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας- Αιγύπτου, που υπερβαίνουν τη συγκυρία, κτίζονταν επί καιρό υπομονετικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τώρα, αποκαλύπτεται το βάθος τους, άρα η εξίσου στρατηγική ζημιά που γίνεται στην τουρκική εξωτερική πολιτική.

Απάντηση και από την Ευρωβουλή

Αλλά δεν τελειώνουν εδώ τα βάσανα της διπλωματίας που ασκεί το καθεστώς Ερντογάν: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο χαρακτηρίζεται «παράνομη» η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της τουρκικής ηγεσίας και της (προσωρινής) κυβέρνησης της Λιβύης, για αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ζήτησε, μάλιστα, από το καθεστώς Ερντογάν αλλά και από την προσωρινή κυβέρνηση Ντμπεϊμπά να μην προχωρήσει σε κανενός είδους εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, δείχνοντας για μια ακόμα φορά ότι την ώρα που η Άγκυρα αναζητεί εναγωνίως συμμάχους, οι Βρυξέλλες όχι απλώς αρνούνται να συνταχθούν μαζί της, αλλά αντίθετα με το ψήφισμα αυτό παίρνουν καθαρά θέση απέναντι στις πρακτικές Ερντογάν.

Μηνύματα και από ΗΠΑ-Ρωσία

Παρ’ όλη αυτή τη ζοφερή εικόνα που έχει δημιουργήσει η εξωτερική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, η Άγκυρα συνεχίζει τους ανελέητους βομβαρδισμούς σε περιοχές του Ιράκ και της Βόρειας Συρίας που μένουν Κούρδοι, με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών αμάχων και τη κατακραυγή εκ μέρους της Διεθνούς Κοινότητας.

Η Τουρκία «κατάφερε» να βάλει ταυτόχρονα απέναντί της -λόγω των νέων βομβαρδισμών σε Συρία και Ιράκ- τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και τη Ρωσία. Και οι δυο αυτές χώρες αντιτάχθηκαν με ξεκάθαρο τρόπο στους νέους βομβαρδισμούς εκ μέρους της Τουρκίας, επιτείνοντας την απομόνωσή της και την απελπισία Ερντογάν. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ