Νέα
  • ΓΔ: 1035.55 +0.20%
  • Τζίρος: 9,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εκλογολογία: Επίσπευση εκλογών ή νέα «μπλόφα»; Οι 4 μεταβλητές που κρίνουν τον χρόνο της κάλπης

Πηγή: Ευρωκίνηση

Σε ένα νέο κύκλο εκλογολογίας έχει περιέλθει η πολιτική ζωή της χώρας, μετά από τον «χρησμό» του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φούντωσε και πάλι τη σχετική συζήτηση όταν είπε ότι «μυρίζουν εκλογές», προσθέτοντας όμως ότι ακόμα δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις για την ακριβή ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες.

Είχε προηγηθεί ένας παρόμοιος κύκλος εκλογολογίας λίγο πριν το καλοκαίρι, όταν υπουργοί και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας άφηναν με σαφήνεια να εννοηθεί ότι η χώρα βάδιζε προς εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2022, έως ότου ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του επέμεινε στην απόφασή του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή την προσεχή άνοιξη.

Οι ημερομηνίες της άνοιξης

Η άνοιξη, όμως, αρχίζει με τον μήνα Μάρτιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκλογές μπορεί να προκηρυχθούν στις αρχές Φεβρουαρίου, ή έστω να ανακοινωθούν μέσα στον Ιανουάριο, κάτι που «βάζει φωτιά στα τόπια» των πολιτικών κομμάτων.

Από την άλλη, η άνοιξη τελειώνει στα τέλη Μαΐου, οπότε τότε μπορεί να προκηρυχθούν οι εκλογές που θα γίνουν μετά το τέλος των πανελληνίων εξετάσεων. Είναι προφανές, δηλαδή, ότι ο προσδιορισμός που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι τόσο ευρύς, που να περιέχει διάφορα σενάρια.

Η... μπλόφα του φθινοπώρου

Τον περασμένο Ιούνιο, όταν ξαφνικά προέκυψε σειρά διατυπώσεων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και κορυφαία κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, που παρέπεμπαν σε εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2022, δεν υπήρχε στην πραγματικότητα καμία πιθανότητα να γίνουν οι εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου.

Η σχετική παραφιλολογία αναπτύχθηκε διότι περιήλθαν σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου ασαφείς (αλλά ασφαλείς…) πληροφορίες ότι υπάρχει ένα «όπλο» στα χέρια κύκλων που θέλουν να ηττηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκλογές, το οποίο «όπλο» θα ενεργοποιείτο στις παραμονές των εκλογών, ίσως και ανάμεσα στις πρώτες (της απλής αναλογικής) και τις δεύτερες κάλπες (της ενισχυμένης), ώστε ο σημερινός πρωθυπουργός να μην έχει το χρόνο να αντιδράσει.

Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό η φιλολογία του Ιουνίου περί πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο να αναπτύχθηκε προκειμένου να ενεργοποιηθεί το περιβόητο «όπλο». Πηγές με τις οποίες ήλθε σε επαφή η «Η» υποστηρίζουν ότι λίγες ημέρες μετά τις αναφορές περί πρόωρων εκλογών ενέσκηψε η υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Τώρα, στις τελευταίες εβδομάδες του 2022, επανέρχεται το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης να μην περιμένει την άνοιξη, αλλά να επισπεύσει τη διενέργεια των εκλογών, ώστε να μην παρατείνει την πολιτική αστάθεια που έτσι κι αλλιώς δημιουργείται λόγω του προεκλογικού κλίματος.

Οι μεταβλητές στην εκλογική εξίσωση

Και πάλι, όπως συνέβη τον περασμένο Ιούνιο, υπάρχουν πολλές μεταβλητές στην εκλογική εξίσωση:

  1. Τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι έτοιμα. Ωστόσο μεγάλες ελλείψεις δεν υπάρχουν, ενώ σε γενικές γραμμές η οδός Πειραιώς εκπέμπει ένα κλίμα προθυμίας πολλών να στελεχώσουν τις «γαλάζιες λίστες», συνεπώς μπορούν να συμπληρωθούν τα όποια κενά μέσα σε ώρες, έστω μέσα σε ελάχιστες μέρες, ώστε να υπηρετηθεί η εκδοχή των εκλογών μέσα στον χειμώνα. Από την άλλη, εάν οι κάλπες στηθούν προς τα τέλη της άνοιξης, υπάρχει ο χρόνος προσεκτικότερης επιλογής υποψηφίων, πανηγυρικών επικυρώσεων από κομματικά όργανα κι άλλες κινήσεις που συνηθίζονται στις παραμονές εκλογών.                                                                              
  2. Η φθορά της κυβέρνησης είναι μικρή κι αναστρέψιμη, όπως λένε στην Πειραιώς και στο Μαξίμου, επικαλούμενοι αναλύσεις ειδικών εκλογολόγων, όχι απαραίτητα προκείμενων στη ΝΔ. Άρα μπορεί να τις προκηρύξει μετά τις γιορτές, αλλά και προς τον Ιούνιο, εάν το αποφασίσει.
  3. Συνάρτηση του πότε θα γίνουν οι εκλογές αποτελεί ακόμα μια μεταβλητή: Πόσο χρόνο χρειάζεται να αναπτυχθεί ο προεκλογικός σχεδιασμός του κυβερνώντος κόμματος, ώστε να φτάσει στο μάξιμουμ της συσπείρωσης και της εκλογικής απόδοσης την Κυριακή των εκλογών. Η (εκάστοτε) κυβέρνηση έχει την πολυτέλεια να γνωρίζει πριν το ανακοινώσει, το πότε θα γίνουν οι εκλογές, κι έτσι να προσαρμόσει τον προεκλογικό της αγώνα σε έναν οδικό χάρτη, πριν τους πολιτικούς της αντιπάλους.
  4. Τέλος, υπάρχει μια σειρά εξελίξεων που είναι δυνατό να προσδώσουν μια πρόσθετη εκλογική δυναμική στη Νέα Δημοκρατία και φυσικά ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να τα αφήσει ανεκμετάλλευτα. Για παράδειγμα τους τελευταίους μήνες πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι υπάρχει «αξιόλογη κινητικότητα» στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, κάτι που συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον νέο βασιλιά της Βρετανίας, Κάρολο Γ’. Εάν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις σε ένα τέτοιο, μείζονος σημασίας θέμα, σε χρόνο εκλογικά αξιοποιήσιμο, τότε ο ακριβής προσδιορισμός της ημερομηνίας των εκλογών αναμφίβολα θα σχετίζεται με μια τέτοια εξέλιξη.

Με τόσες μεταβλητές, όμως, ένα δημοσιογραφικό κείμενο δεν μπορεί να λύσει τον γρίφο του πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές…

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ