Νέα
  • ΓΔ: 897.01 -1.47%
  • Τζίρος: 249,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΥΠΕΣ: 24 εκατ. ευρώ σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους

Ελληνικό νησί / Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Το ποσό των 24,3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κατανέμει το υπουργείο Εσωτερικών σε 89 μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους της χώρας. Τα κριτήρια κατανομής της χρηματοδότησης, που προέρχεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων, αφορούν σε γεωμορφολογικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά, συνδεόμενα με την νησιωτικότητα, την ορεινότητα και τον πραγματικό πληθυσμό, όπως εμφανίζεται στους πίνακες των αποτελεσμάτων της τελευταίας απογραφής πληθυσμού. 

Ειδικότερα 

Α) Δικαιούχοι της κατανομής είναι: 

  • οι δήμοι νησιών με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού της τελευταίας απογραφής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής
  • οι δήμοι που ορίζονται ως ορεινοί στο άρθρο 2B του ν.3852/2010 «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ » όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 3 του ν.4555/2018 με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους. 

Β) Από το συνολικό ποσό κατανομής 

  • ποσό ύψους 19.580.000,00 ευρώ κατανέμεται ισόποσα σε κάθε δικαιούχο δήμο.
  • ποσό ύψους 4.720.000,00 ευρώ κατανέμεται σύμφωνα με τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού της τελευταίας απογραφής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Τα ανωτέρω ποσά διατίθενται στους δικαιούχους δήμους για την κάλυψη είτε λειτουργικών τους δαπανών είτε για επενδυτικές τους δραστηριότητες και έργα και θα αποδοθούν με χρηματικές εντολές του υπουργείου Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Μεταξύ των νησιωτικών δήμων, που ενισχύονται, είναι και οι δήμοι Λειψών, Μεγίστης, Πάτμου, Αστυπάλαιας, Νισύρου, Τήλου, Χάλκης, Ανάφης, Αμοργού, Κιμώλου, Κύθνου και Γαύδου ενώ στους ορεινούς περιλαμβάνονται και οι δήμοι Αγράφων, Καρπενησίου, Σουλίου, Ζαγορίου, Μετσόβου, Ανωγείων, Παρανεστίου και Καλαβρύτων. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ