Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στο Μαξίμου για «πράσινο φως» οι ισραηλινοί πύραυλοι Spike NLOS - Ακολουθεί η ναυμαχία των κορβετών

Την πόρτα του Μαξίμου για να λάβει τελική κυβερνητική έγκριση θα περάσει την Πέμπτη 8/12 το πρωί το εξοπλιστικό πρόγραμμα των πυραύλων «Spike N’ LOS» για τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία Στρατού από την ισραηλινή Rafael με κόστος περίπου 330 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο σύγχρονο πυραυλικό σύστημα το οποίο θα συμβάλει στην αμυντική θωράκιση της χώρας καθώς συνδυάζει το σχετικά μικρό μέγεθος με πολύ μεγάλη εμβέλεια μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλώς από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η συμφωνία πέρασε από πολλά κύματα εδώ και πάνω από ένα  χρόνο μέχρι να οριστικοποιηθεί και να πάει πλέον στα χέρια της κυβέρνησης ώστε να πάρει την τελική έγκριση και να προχωρήσει η συμβασιοποίησή του. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ο Στρατός Ξηράς θα προμηθευτεί 17 συστήματα, 8 το Πολεμικό Ναυτικό και 9 η Αεροπορία Στρατού.

Στο Μαξίμου θα βρεθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και θα παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όλα τα τεχνικά και οικονομικά  δεδομένα της συμφωνίας.

►Διαβάστε και: Αμυντική Βιομηχανία: Ερχονται νέα deals για τις φρεγάτες belharra με ελληνικές εταιρείες

Ερώτημα η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών

Αυτό που μένει να δούμε όμως είναι αν αυτή τη φορά σε αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα υπάρχει η πρόβλεψη για συμμετοχή ή συμπαραγωγή από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία στη διακρατική συμφωνία με την οποία θα προμηθευτούμε τους ισραηλινούς πυραύλους.

Υπενθυμίζουμε ότι στο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που αγγίζει τα 15 δισ. ευρώ και τρέχει η κυβέρνηση  μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σε κανένα, πρόβλεψη για συμμετοχή ελληνικών εταιρειών.

Ειδικά στα τρία μεγάλα εξοπλιστικά: μαχητικά Rafale, φρεγάτες Belharra και Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης στη Καλαμάτα, δεν υπάρχει καθόλου ελληνική συμμετοχή.

Μοναδική εξαίρεση το πρόγραμμα των φρεγατών καθώς οι γαλλικές εταιρείες προχώρησαν σε κάποιες συμφωνίες και συμβάσεις με ελληνικές που αγγίζουν το 18 με 20% του συνολικού προγράμματος.

Η ναυμαχία των κορβετών 

Είναι όμως ενδεικτικό ότι στη ναυμαχία των κορβετών – για την οποία αναμένουμε τις επόμενες ημέρες την απόφαση της κυβέρνησης -οι δύο κολοσσοί Naval και Fincantieri προκειμένου να παρουσιάσουν την προσφορότερη πρόταση έθεσαν ως δεδομένο τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας κατά 30% θέτοντας ουσιαστικά τον πήχη για τα υπόλοιπα εξοπλιστικά που θα έρθουν.

►Διαβάστε και: Σε πλήρη εξέλιξη η ναυμαχία των κορβέτων - Η πρόταση της NAVAL

Αυτό είναι άλλωστε και το αίτημα των φορέων του κλάδου: Βιομηχανικές επιστροφές ύψους τουλάχιστον 30% από τους εξοπλισμούς με την μορφή συμπαραγωγής, συμμετοχής στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των κατασκευαστών, ουσιαστική συμμετοχή στην συντήρηση και υποστήριξη των οπλικών συστημάτων.

►Διαβάστε και: Εξοπλιστικά: Σήμερα κληρώνει για τις κορβέτες - Τρέχει η κυβέρνηση το πρόγραμμα αγοράς

Να σημειώσουμε ότι οι Ισραηλινοί, με την Elbit, έχουν αναλάβει και το Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης στη Καλαμάτα για 20 χρόνια και με κόστος 1,3 δισ ευρώ το οποίο θα αναβαθμίσει το σύστημα εκπαίδευσης στα ελικοφόρα αεροσκάφη.

Ταυτόχρονα εδώ και δύο χρόνια την ανάσταση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) έχει αναλάβει και τρέχει η επίσης ισραηλινή SK Group & Plasan με θετικά τα πρώτα δείγματα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ