Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μετωπική Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις

Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή κατά την πρωτολογία τους στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία επικοινωνιών των πολιτών».

Η αυλαία της συζήτησης άνοιξε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων ενώ λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των βουλευτών να εγγραφούν για να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου, πιθανότατα η ψήφιση του να ολοκληρωθεί αύριο.

Παρακολουθήστε LIVE:

Μητσοτάκης: Μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός στην ηγεσία της ΕΥΠ

«Στα τέλη Αυγούστου είχα προαναγγείλει ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί η προστασία, η λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας και η λειτουργία των επικοινωνιών. Αφού είχε ήδη αντικατασταθεί η ηγεσία της ΕΥΠ και είχε καθιερωθεί διπλός έλεγχος στις νομιμες επισυνδέσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

«Να θυμίσω ότι το πλαίσιο προστασίας των επικοινωνιών στη χώρα μας νομοθετήθηκε το 1994» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως τότε μόνο ένας στους διακόσιους Έλληνες είχε κινητό, το διαδίκτυο δεν υφίστατο και ο όρος κυβερνοασφάλεια ήταν παντελώς άγνωστος. «Αυτή η πρώτη νομοθεσία έχει παραμείνει πρακτικά ακίνητη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως είναι «προφανές ότι η σημερινή έκρηξη της τεχνολογίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εργαλεία από το παρελθόν». Έτσι, «Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται να οριοθετήσει ένα νέο πεδίο στο οποίο οφείλουν να κινούνται όλοι. Στην ανάγκη καθιέρωσης ενός νέου πλαισίου θεωρώ ότι συμφωνούμε όλοι, ακόμα και όσοι διατυπώνουν ενστάσεις επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου. Κοινή βάση θα πρέπει να αποτελεί ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους όπως η ΕΥΠ ή η αντιτρομοκρατική».

«Παρακολούθησα τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές. Πιστεύω ότι ο εισηγητής και οι βουλευτές μας έχουν αναδείξει επαρκώς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Να αναφέρω εν τάχει τις επτά τομές που επιφέρει» συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως «κάποιες από τις προβλέψεις που νομοθετούμε καθιστούν τη χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη με εμβληματική την καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών».

«Τομή πρώτη, ποια τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ. Από εδώ και στο εξής θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ. Τσίπρα. Το ακούσατε καλά;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Παράλληλα συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπίας για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών ενώ αποκτά η ΕΥΠ μονάδα εσωτερικού ελέγχου.

Τομή δεύτερη, γίνεται πιο αυστηρός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας»...

«Με την τρίτη τομή τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου. Το αίτημα πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια την αναγκαιότητα της άρσης και θα πρέπει να συμφωνούν δύο και όχι ένας εισαγγελέας» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «Όταν αφορά αιρετά πρόσωπα, θα πρέπει να συνοδεύεται από την έγκριση του Προέδρου της Βουλής.

«Τέταρτη τομή η ενημέρωση όποιου τίθεται σε παρακολούθηση μετά την παρέλευση τριών ετών. Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που έχουν μεγαλύτερες χρονικές περιόδους που μεσολαβεί μεταξύ της παρακολούθησης και της δυνατότητας ενός πολίτη να πληροφορηθεί»...

«Τομή πέμπτη αποτελεί το ίδιο το πρωτόκολλο το οποίο καταργεί την έως τώρα υποχρεωτική και χωρίς χρονική προθεσμία καταστροφή του υλικού της επισύνδεσης. Ο φάκελος θα κρατείται μετά από δέκα χρόνια και θα συντάσσεται έκθεση. Αν κάποιος αμφισβητήσει τους λόγους της παρακολούθησης θα μπορεί να την προσβάλει ως άδικη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις τομές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Η δημοσιοποίηση υποθέσεων αυτού του χαρακτήρα δεν πρέπει να γίνονται ούτε ανεύθυνα, ούτε επιπόλαια».

«Με την έκτη τομή απαγορεύονται πλήρως οι χρήσεις κακόβουλων λογισμικών από οποιονδήποτε ιδιώτη. Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών στο εξής θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει ως δέκα έτη κάθειρξη. Αλλά και η εμπορία και η κατοχή επανέρχεται στον ποινικό κώδικα από τον οποίο εξοβελίστηκε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019»...

«Συνενώνουμε τις δομές για την κυβερνοασφάλεια και ενσωματώνουμε 12 ενωσιακές κατευθύνσεις οι οποίες προστατεύουν την ιδιωτικότητα» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Είναι μια παρέμβαση η οποία ξεπερνά κενά, διορθώνει δυσλειτουργίες που θέλω να θυμίσω ότι αμέσως μόλις εντοπίστηκαν τις αναγνώρισα και δεσμεύτηκα να τις διορθώσω. Νέο, διαυγές πλαίσιο λειτουργίας στην άρση του απορρήτου. Περιλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων και των φορέων στη διάρκεια της διαβούλευσης. Δεν πρόκειται για μια επικίνδυνη διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας αλλά για την όσο πιο ακριβή περιγραφή της».

«Είναι ένα νομοσχέδιο ευρύ, σημαντικό για να χωρέσει στο κλειστό περιβάλλον των τοξικών φημών που το συνοδεύουν» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής. «Όλες οι χώρες αμύνονται στο διεθνή πληθωρισμό. Κάποιοι στην Ελλάδα κατασκευάζουν το δικό τους πληθωρισμό από αλλεπάλληλες λίστες παρακολουθήσεων. Αυτό το εβδομαδιαίο σίριαλ της αθλιότητας χωρίς ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς. Το βάρος της απόδειξης το έχει αυτός που κατηγορείται, όχι αυτός που κατηγορεί. Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Νοβάρτις» είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε: «Δεν είχατε ποτέ τα κότσια κ. Τσίπρα να ζητήσετε μία συγνώμη από αυτούς που στήσατε στα μανταλάκια. Φτάσανε να ισχυριστούν τα φιλικά σας μέσα ότι σώθηκε στο Μάτι σώθηκε η γυναίκα και τα παιδιά του Κ. Πιερρακάκη με το predator και αυτό σας έφταιγε όταν κάνατε κρουαζιέρα»... «Ισχυρισμοί χωρίς την παραμικρή απόδειξη και εκτοξεύονται σε μια περίοδο που η Πολιτεία και οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας πως «όταν όλοι προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανεκτή την καθημερινότητα με αυξήσεις, επιδοτήσεις, εσείς στήνετε πάλι το δικό σας καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού. Τελευταία εμπλέκετε και τις Ένοπλες Δυνάμεις και το πρόσωπο του αρχηγού κ. Φλώρου, το τελευταίο σκαλί της αθλιότητας. Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που ξεκινά το εθνικό καθήκον. Δεν θα αφήσω τα αντιπολιτευτικά τερτίπια στην Ελλάδα να γίνονται θέμα σχολιασμού στον τουρκικό τύπο.

Δεν θα δεχθούμε μαθήματα από αυτούς που διαφώνησαν με όλες τις αμυντικές συμφωνίες, από αυτούς που είπαν όχι στα νέα Ραφαλ και στις φρεγάτες μας. Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βγάλει άκρη στο σκοτεινό λαβύρινθο της λάσπης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο εθνικός συκοφάντης τώρα σκέφτεται πως θα αποκαλύψει τον πραγματικό του στόχο. Το ομολογεί. Δεν είναι άλλος από την εγκυρότητα των εκλογών. Δικαιώνονται όσοι υποστήριζαν ότι ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να βρει τρόπο να δικαιολογήσει την ήττα του σε λίγους μήνες. Περισσότερο παρά ποτέ αναγκαιότητα της χώρας επιμένω είναι η σταθερότητα, η συνέπεια και η συνέχεια».

«Γιατί επιμένετε να συνδέετε τις νόμιμες επισυνδέσεις με κακόβουλα λογισμικά;» ρώτησε ο πρωθυπουργός τον Αλέξη Τσίπρα και συνεχίζοντας του είπε: «Ποιες άλλες παρακολουθήσεις έγιναν επί των ημερών σας πέραν του κ. Πιτσιόρλα; Ήταν ενεργό το λογισμικό Pegasus από το 2016; Μήπως χρησιμοποιήθηκε για την υπονόμευση τηλεφώνων των πολιτικών σας αντιπάλων; Γιατί αλλάξατε το 2018 το νόμο και αφαιρέσατε το δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ; Και έχετε και μια ωραία αιτιολογική έκθεση από το 2018 και γράφατε «σχετιζόμενο με την εθνική ασφάλεια είναι άκρως απόρρητο». Δεν θα διαβάσω τοποθέτηση στελέχους της ΝΔ. Θα σας πω τι λέει ο κ. Αλιβιζάτος γιατί το κάνατε. «Υπήρχε και ο εισαγγελέας που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί υπήρχε τότε ένας εισαγγελέας που αρνείτο τα αιτήματα που του έστελνε ο κ. Ρουμπάτης». Διαβάστε το. Και εσείς κ. Κατρίνη» είπε.

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Καταλάβαμε, έστελνε αιτήματα ο κ. Ρουμπάτης, τον βγάλαμε το δεύτερο εισαγγελέα. Και εσείς μας κουνάτε το δάκτυλο και οργίζεστε τώρα. Ίσως η νευρικότητά σας προκαταλαμβάνει την επόμενη ερώτησή μου. Έρχομαι στο πιο κρίσιμο ερώτημα. Γιατί πέντε μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019 αλλάξατε τον ποινικό κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής; Και γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής κατασκοπευτικών λογισμικών; Ποιους αθωώνατε; Κάποια στιγμή θα απολογηθείτε κ. Τσίπρα για αυτόν τον ποινικό κώδικα. Ευρωεκλογές του 2019, πριν από 15 ημέρες έχετε κάνει ότι «από το Μητσοτάκη δεν υπάρχει μία περίπτωση να χάσω». Το βράδυ είπατε άκουσα το μήνυμα και οδηγώ τη χώρα σε εθνικές εκλογές. Αλλά κρατήσατε τη βουλή ανοικτή μία εβδομάδα για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο, τον νέο ποινικό κώδικα. Πόσες άλλες αμαρτίες σας ξεπλύνατε με αυτό το νέο ποινικό κώδικα; Τι άλλο θα βρούμε;».

«Τώρα γιατί αρνείστε να τραβήξουμε επιτέλους μία κόκκινη γραμμή με τις χρόνιες αδυναμίες των μυστικών υπηρεσιών βελτιώνοντας το πλαίσιο; Κύριε Τσίπρα έχετε μία ευκαιρία να πάρετε απόσταση από τον οχετό της λάσπης» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι με το σημερινό νομοσχέδιο δείχνουμε πως μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά από το γκρίζο του παρελθόντος» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η σύγχρονη Ελλάδα πρέπει επιτέλους να βαδίσει μπροστά. Το χθες είναι ήδη στα χέρια της δικαιοσύνης και αν συμφωνήσουμε σε κάτι με τον κ. Τσίπρα είναι ότι της έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση και να αποδώσει ευθύνες εφόσον εντοπιστούν.

Το αύριο όμως είναι στα δικά μας χέρια και πιστεύω ότι κανείς δεν έχει άλλοθι να μην ψηφίσει επί της αρχής σήμερα το νέο πλαίσιο προς έγκριση. Το νομοσχέδιο απαντά σε όλα τα ζητήματα τα οποία τέθηκαν τους τελευταίους μήνες».

«Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της, είδε ένα πρόβλημα, το διορθώνει. Θεσμικά. Αν καταψηφίσετε ουσιαστικά λέτε όχι στην αναβάθμιση της ΕΥΠ. Λέτε όχι και στη διαφάνεια, και στην απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών» είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Είμαστε σε προεκλογικό χρόνο αντικειμενικά. Λίγοι μήνες μας χωρίζουν. Το πολιτικό ημερολόγιο είναι ήδη πιο πυκνό, δεν χρειάζεται να το επιβαρύνουμε και με άλλη τοξικότητα. Θα επιμείνω στο διάλογο για μεγάλα, τα κρίσιμα, όχι τα μικρά, τα υποκριτικά» είπε και τόνισε: «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε. Δεν ξέρω αν όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν να διασωθείτε την επόμενη ημέρα. Καλό θα ήταν να μη σύρετε άλλο στο βούρκο τη δημοκρατία μας».

Τσίπρας: Ενοχή, θράσος και δειλία στην υπόθεση των υποκλοπών

Με μία σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού για την μέχρι τώρα στάση του στην υπόθεση των υποκλοπών, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη «θράσος και δειλία». Είπε συγκεκριμένα: «Το χαρακτηριστικό των ενόχων είναι το θράσος και η δειλία. Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος». Έκανε σύνδεση με τις τοποθετήσεις για το θέμα των πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά (χθες) λέγοντας: «Αυτό που σας βαραίνει πιο πολύ είναι ότι ακόμη και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας οι δύο πρώην πρωθυπουργοί λένε ότι η επίκληση του απορρήτου επιβαρύνει την δημοκρατία και την παράταξή σας. Οι σταγόνες που δέχεστε δεν είναι από την βροχή αλλά από την παράταξή σας».

Ακολούθως έθεσε μία σειρά ερωτήματα στον πρωθυπουργό: «Ποιος αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να πάρει στην ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου την ΕΥΠ; Ποιος διόρισε επικεφαλής κάποιον που δε πληρούσε τα τυπικά, σύμφωνα με το νόμο, προσόντα; Ποιος αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης; Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών; Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή; Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Βήμα μάλιστα, τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ; Ποιος; Κάποιος τρίτος; Εσείς τα αποφασίσατε όλα αυτά».

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα:

- Σήμερα που εμφανίζεται εδώ αποδεικνύει το έτερο χαρακτηριστικό της ενοχής: το θράσος. Πρέπει να έχετε επίγνωση των δυσκολιών που έχετε να αντιμετωπίσετε, γι' αυτο σήμερα είχατε αξιοθρήνητη παρουσία.

- Οι σταγόνες που νιώθετε δεν είναι από βροχή, αλλά από την παράταξή σας

- Κρυφτήκατε από τη Βουλή και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο . Τα ίχνη δεν κρύβονται, όπως και η σφραγίδα της συγκάλυψης που επιχειρείται να βάλετε παντού, δεν κρύβεται.

- Την ενοχή σας την δηλώνουν οι ίδιες σας οι πράξεις, κύριε Μητσοτάκη. Παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, πολιτικών σας αντιπάλων, δημοσιογράφων, υπουργών, δικαστικών, επιχειρηματιών ακόμα και αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων.

- Σας ρωτώ, ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, να αναλάβει την ευθύνη της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό του γραφείο. Ποιος πρωθυπουργός το έκανε; Ο Σαμαράς, ο Καραμανλής, ο Σημίτης, εγώ; Και έχετε το θράσος να αφήνετε και υπονοοούμενα. Ποιος άλλαξε τον νόμο για να βάλει τον κολλητό του στην ΕΥΠ;

- Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε να μην κληθούν στην Εξεταστική Επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων;

- Ποιος ήταν αυτός που επικαλέστηκε το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας προκειμένου να αδρανοποιήσει την ίδια την Εξεταστική Επιτροπή; Τίνος κόμματος είναι τα στελέχη που απειλούσαν όσους δεν τηρήσουν αυτό το απόρρητο;

- Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει Το Βήμα; Είχαν αποσπαστεί για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ.

- Ποιος αρνήθηκε να ζητήσει τη συνδρομή της ΑΔΑΕ προκειμενου να διεξαχθεί έλεγχος στους παρόχους;

- Γιατί δεν πήγατε στους παρόχους να πείτε, ζητάμε να ελεγχθεί αν τηρήθηκαν αρχεία κ.λπ.

- Από ποιον εξαπατηθήκατε κύριε Μητσοτάκη; Από τον ανιψιό σας; Στο δικό σας το μυαλό η εθνική ασφάλεια της χώρας είναι οικογενειακή υπόθεση;

- Ειπατε ότι εσείς αποπέμψατε τον ανιψιό σας. Ο ανιψιός σας δήλωσε ότι δεν τον αποπέμψατε, όπως υποστηρίζετε. Ποια είναι η αλήθεια;

- Είστε εξαπατημένος, Αν ναι, είστε ανεπαρκής. Εάν είστε ο ιθύνων νους αυτής της υπόθεσης, τότε είστε ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός

- Μετά από 40 ημέρες κρυφτό έρχεστε και εμφανίζεστε ως θύμα. Αντί να δώσετε απαντήσεις, εμφανίζεστε ως θύμα και όχι θύτης.

- Αυτοί οι άθλιοι δημοσιογράφοι που λέτε, αφού είναι συκοφάντες, γιατί δεν τους έχετε κάνει μήνυση; 

- Τους απειλείτε και από πάνω. Οτι αν δεν προσκομίσουν στοιχεία θα πάνε 10 χρόνια φυλακή. Τους τρομοκρατείτε.

- Στις φιλελεύθερες δημορκατίες, η δημοσιογραφική έρευνα συλλέγει στοιχεία και προχωρά σε αποκαλύψεις. Απο κει και πέρα τον λόγο τον έχει η Δικαιοσύνη.  Κάντε μήνυση στους συκοφάντες, να πάνε φυλακή.

- Δεν αντιδικώ με την ΚΟ της ΝΔ - Ο κύριος Σαμαράς είπε ότι η επίκληση του απόρρητου είναι δικαιολογία

- Αποχαρακτηρίστε τώρα το απόρρητο, κύριε Μητσοτάκη, αν είστε αθώος. Συνδράμετε στο έργο της ΑΔΑΕ

- Ζήτησα από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να αναζητήσει τα στοιχεία που λέτε ότι δεν υπάρχουν. Την επικροτείτε, κύριε Μητσοτάκη, αυτή την κίνηση ή θα κρυφτείτε πάλι;

- Εμείς δεν επικαλεστήκαμε ποτέ το απόρρητο για να κρύψουμε τις ανομίες μας . Κινηθήκαμε θεσμικά . Δεν κάναμε την ΕΥΠ τσιφλίκι μας, οικογενειακή μας υπόθεση

- Επαναλαμβάνω το ερώτημα κύριε Μητσοτάκη: Υπάρχει περίπτωση να συνέβη το ίδιο με τον κ. Ανδρουλάκη, με τον κ. Χατζηδάκη, με τον κ. Φλώρο;  Όχι είναι η απάντηση; Αν αποδειχτεί το αντίθετο, θα πρέπει να παραιτηθείτε.

- Το νομοσχέδιο που φέρνετε σήμερα έρχεται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων μια συνταγματική εκτροπή.

- Ήταν απολύτως επαρκές το νομοθετικό πλαίσιο που υπήρχε

- Δεν υπάρχει κανείς λόγος εθνικής ασφάλειας να παρακολουθείται ο αρχηγός του τρίτου σε δύναμη πολιτικού κόμματος. Ήταν παράνομη πράξη

- Επιτρέπει το υπάρχον νομικό πλαίσιο να λειτουργεί το Predator;  Φυσικά και όχι

- Λειτουργείται ως συνήγορος υπεράσπισης όσων διέπρεξαν αυτά τα εγκλήματα.

- Πόσο γελοία θα γίνουν τα επιχειρήματά σας και πόσο αξιοθρήνητη θα γίνει η παρουσία σας σε αυτό εδώ το βήμα  για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα; 

- Ποιο είναι το θεσμικό κενό που οδήγησε το σημερινό διοικητή της ΕΥΠ να πει στην ΑΔΑΕ ότι αρνείται να συνεργαστεί μαζί της και ότι δεσμεύεται από το απόρρητο; Από πού ισχύει αυτό; Αλλο το σύνταγμα και άλλο οι νόμοι. Αφήστε τις αστειότητες

- Δεν θέλετε να ελέγχονται από την ΑΔΑΕ οι αποφάσεις 

- Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης σε έξι μήνες θα έχουν διαγραφεί. Δεν είναι ενημέρωση, είναι κοροϊδία

- Ξαφνικά η ΕΥΠ θα είναι πάνω από τη Βουλή, πάνω από το Σύνταγμα, για ποια ΕΥΠ μιλάμε; Αυτή που σήμερα κατηγορείται ότι λειτούργησε ως θεσμικό παράκεντρο προκειμένου να παρακολουθεί ακόμη και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων

- Πόσοι εισαγγελείς σας χρειάζονται προκειμένου να μην παρανομείτε; 

- Το νομοσχέδιο σας είναι ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης. Σταματήστε τον αυταρχικό κατήφορο . Άθλιες πολιτικές θέλουν και άθλιες μεθόδους. Η κοινωνία δεν θα ανεχθεί την εκτροπή. Διαβάζετε αυτά που θέλετε από τις μετρήσεις. Δεν έχετε κατανοήσει τη βαθειά δημοκρατική συνείδηση του ελληνικού λαού. Η Δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο δεν μας χαρίστηκε. Πολύ σύντομα θα λογοδοτήσετε και στον λαό και στην ελληνική δικαιοσύνη.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ

- Βασικό χαρακτηριστικό των ενόχων είναι η δειλία και το θράσος. Σήμερα επιβεβαίωσε αυτό τον ορισμό ο κ. Μητσοτάκης. Τελευταίο καταφύγιο των ενόχων είναι ο διχαστικός πολιτικός λόγος και η πατριδοκαπηλία. 

- Είπατε δεν θα κάνετε καμία μήνυση σε δημοσιογράφους, αλλά αναφερθήκατε σε έναν μόνο δημοσιογράφο. Οι δημοσιογράφοι όμως είναι πάρα πολλοί και από τον εγχώριο όσο και διεθνή Τύπο που προβαίνουν σε τέτοιες αποκαλύψεις. 

- Γιατί δεν κάνετε μηνύσεις, όχι εσείς προσωπικά, αλλά στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης σας, δεν τους ενθαρρύνατε να ασκήσουν μηνύσεις κατά των δημοσιογράφων αυτών. Δεν ασκείτε μηνύσεις, όχι διότι είστε υπεράνω, αλλά επειδή φοβάστε τα στοιχεία. Ξέρετε ότι υπάρχουν και τρέμετε πως θα αποκαλυφθούν. 

- Για τον ποινικό κώδικα, αν έχετε στοιχεία να καταθέσετε στις δικαστικές αρχές τα στοιχεία που είχατε. 

- Αφήσατε ένα υπονοούμενο για την λειτουργία της ΕΥΠ επί των ημερών μας, ενώ εμείς ζητήσαμε οι ίδιοι εξεταστική επιτροπή, δεν απειλούμε κανέναν με δεκαετείς ποινές φυλάκισης όποιον αποκαλύψει στοιχεία. Εμείς δεν κάψαμε τα στοιχεία και δεν αλλάξαμε τα αρχεία, λειτουργήσαμε θεσμικά και όλα τα στοιχεία επί της διακυβέρνησης μας υπάρχουν στα αρχεία. Εσείς μπορείτε να πείτε το ίδιο; Μπορείτε να πείτε ελάτε να δούμε μαζί τα στοιχεία. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι υποχρεούνται να τηρούν τα αρχεία. Σας καλώ αύριο το πρωί να πάμε μαζί στους παρόχους. 

- Ανησυχώ στην απελπισία σας, τι μπορεί να σκαρφιστείτε. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε την εθνική αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό, αν υπήρξε παρακολούθηση του επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού, του επικεφαλής του ΓΕΕΘΑ; Που βρίσκονται τα στοιχεία που έχουν υποκλαπεί; Το θέμα είναι κρίσιμο για την εθνική ασφάλεια. Η απάντηση σας είναι δεν μπορώ να ξέρω, δεν ξέρω, είναι η απάντηση σας. Απαντήστε. Αφορά την ασφάλεια της χώρας. 

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

- Πρόκειται για μια γενναία θεσμική πρόταση. 

- Το πλαίσιο προστασίας των επικοινωνιών νομοθετήθηκε το 1994. Τότε, μόλις ένας στους 200 Ελληνες είχε κινητό τηλέφωνο, Το διαδίκτυο δεν υφίστατο. Πρακτικά, αυτή η νομοθεσία έχει παραμείνει ακίνητη. Οι νέες προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με εργαλεία του παρελθόντος.

- Καμία αλλαγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιώνων του κράτους, όπως η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική.

- Οι 7 μεγάλες τομές που φέρνει το νομοσχέδιο. Καθιστάται η χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη. Καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών.

- 1η: Χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠΑ. Θα μπορεί αν είναι διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός και οι υποδιοικητές περιορίζονται σε δύο και θα είναι κ αυτοί δημόσιοι λειτουργοί. Ουτε δημοσιογραφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ, κύριε Τσίπρα, μπορούν να ηγηθούν από δω και στο εξής της ΕΥΠ.

- 2η: Γίνεται πιο αυστηρός ο προδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. 

- 3η: Τίθενται πολλαπλά φίλτρα για την άρση του απορρήτου.

- 4η: η ενημέρωση όποιου τίθεται σε νόμιμη ακρόαση, θα γίνεται μετά την παρέλευση τριών ετών. Υπάρχουν χώρες που αυτή η περίοδος είναι μεγαλύτερη. Θα το κρίνουν δύο εισαγγελείς και ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ.

- 5η: το ίδιο το πρωτόκολλο που καταργεί την έως τώρα υποχρεωτική καταστροφή του υλικού της άρσης του απορρήτου. Τα αρχεία θα διαγράφοτναι έξι μήνες μετά το τέλος της επιχείρησης αλλά ο φάκελος με το υλικό της τεκμηρίωσης της άρσης του απορρήτου θα διατηρείται για 10 χρόνια.

- 6η: απαγορεύονται πλήρως η χρήση κακόβουλων λογισμικών από οποιονδήποτε ιδιώτη. Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών θα θεωρείται κακούργημα και θα επιφέρει έως 10 χρόνια κάθειρξη. Μόνο το κράτος θα έχει δικαίωμα για τέτοια λογισμικά, υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θέτει εκτός νόμου την ιδιωτική χρήση τέτοιων συστημάτων. Οχυρώνουμε περαιτέρω την κυβερνοασφάλεια.

- Διορθώνει δυσλειτουργίες στη δράση των υπηρεσιών ασφαλείας. Τις αναγνώρισα αμέσως. Περιλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων και των φορέων. 

- Δεν κινδυνεύει η σταθερότρητα μιας χωρας από οργανωμένες μεταναστευτικές εισβολές;

- Η φιλελεύθερη Δημοκρατία οφείλει να αμύνεται

- Όλες οι χώρες αμύνονται απέναντι στο διεθνή πληθωρισμό - Κάποιοι κατασκευάζουν το δικό τους πληθωρισμό εδώ στην Ελλάδα

- Αυτό το εβδομαδιαίο σίριαλ της αθλιότητας περιλαμβάνει πολιτικούς, συζύγους, αστυνομικούς, τηλεπερσόνες, απ' όλους έχει ο μπαξές. Και βέβαια χωρίς ποτέ να δημοιεύεται κανένα στοιχεία που να επιβεβιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς.

- Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Novartis - Συκοφάντησαν 10 πολιτικούς, δεν είχατε τα κότσια ζητήσατε ούτε μια συγγνώμη.

- Όταν όλοι προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανοικτή την καθημερινότητα, με αυξήσεις, με επιδοτήσεις, με το καλάθι του νοικοκυριού, εσείς στήνετε το δικό σας καλάθι αθλιότητας και διχασμού. Τελευταία εμπλέκεται στα σχέδιά σας και τις ΕΔ. Τελευταίο σκαλί στην αθλιότητα. Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζει το πατριωτικό καθήκον.  Δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε κανένα παιχνίδι.

- Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει πόσο τιμά και τους ενστόλους και το εθνόσημο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε μαθήματα από αυτούς που διαφώνησαν με όλες τις αμυντικές συμφωνίες. Που είπαν όχι στα νέα Rafale και στις φρεγάτες μας.

- Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βγάλει άκρη στο σκοτεινό λαβύρινθο της λάσπης.

- Ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να βρει έναν τρόπο να δικαιολογήσει την ήττα του σε λίγους μήνες από τώρα. 

- Ποιες παρακολουθήσεις γίνονταν επί των ημερών σας πέραν εκείνων του κ. Πιτσιόρλα; Ήταν ενεργό το λογισμικό Pegasus από το 2016; Μήπως χρησιμοποιήθηκε γαι την υπονόμευση τηλεφώνων των πολιτικών σας αντιπάλων; Γιατί αλλαξατε το 2018 τον νόμο και αφαιρέσατε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ;

- Γιατί πέντε ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές αλλάξατε τον Ποινικό Κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής;

- Γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα κατοχής και εμπορίας κατασκοπευτικού λογισμικού;  Κάποια στιγμή, θα απολογηθείτε για αυτόν τον Ποινικό Κώδικα, κύριε Τσίπρα.

- Πόσες άλλες αμαρτίες σας ξεπλύνατε με αυτόν τον Ποινικό Κώδικα; Τι άλλο θα βρούμε; Με αυτόν τον τρόπο δεσμεύσατε τη Δικαιοσύνη σε ένα ελαστικό πλαίσιο ποινών για όσους έχουν διαπράξει τέτοιες αξιόποινες πράξεις. Ποιους επιθυμούσατε να ξεπλύνετε;

- Εχετε μία ευκαιρία, να πάρετε αποστάσεις από τον οχετό και το μακελείο της λάσπης, κύριε Τσίπρα. Αν θέλετε να αναζήτ'ησετε σενάρια κατασκοπείας, διαβάστε λίγο τον Τζον Λε Καρρέ που έλεγε ότι η επανάληψη κάνει το ψέμα γεγονός, πάνω στο οποίο χτίζονται νέα ψέματα.

- Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε .Δεν ξέρω αν όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν.  Μη σύρετε άλλο στο βούρκο τη Δημοκρατία μας. Να γυρίσουμε μαζί σελίδα

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

- Αν θεωρείτε ότι υπάρχει ζήτημα της ΚΟ της ΝΔ έχετε στα χέρια σας το υπέρτατο όπλο, κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι το κόμμα μας.

- Σε καμία περίπτωση η ΕΥΠ δεν θαπρέπει να υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης

- Η εγχώρια έννομη τάξη είναι πράγματι αρμοδιότητα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης

- Επί ημερών σας έγιναν 75.000 επισυνδέσεις. Δεν αντιστοιχούν όμως σε 75.000 πρόσωπα ( σ.σ.: κάποιος μπορεί να έχει δύο ή τρία κινητά)

- Δεν θεωρούμε ότι η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε ΜΚΟ

- Είμαστε μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους 

- Το νομοσχέδιο διορθώνει παθογένειες του παρελθόντος

- Ειμαι 19 χρονια στη Βουλή, δεν έχω κάνει ποτέ καμία μήνυση και καμία αγωγή σε δημοσιογράφο. Αν έκανα, εκεί να δείτε τι θα μου λέγατε! Δεν πρόκειται να γίνει από μένα. Μου έκανε εμένα αγωγή ο κ. Βαξεβάνης, διότι θίχτηκαν τα δημοκρατικά του αντανακλαστικά επειδή είπα την αλήθεια. Οτι το 2016 στήθηκε ένα δίκτυο καναλιών στην Ελλάδα και αποδεικνύεται ότι 10 εκατ. διακινήθηκαν για να στηθεί και ο κ. Βαξεβάνης ήταν ο δημοσιογραφικά υπεύθυνος. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Ο Βαξεβάνης σας γράφει τις ομιλίες;

- Παρακολουθείτο τουλάχιστον πέντε προσωπικοί μας συνεργάτες, η γραμματέας μου... Αρα παρακολουθουσα εγώ τον εαυτό μου.

- Για Χατζηδάκη και Φλώρο: Προφανώς και όχι, δεν παρακολουθούσα. Ντροπή σας να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα υπουργό της κυβέρνησης. Δεν ντρέπεσαι λίγο;  Να μάθω τι; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις; Πότε θα δώσει επιδόματα; Με τον κ. Φλώρο έχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις. Κάποιοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου θα χαίρονται πάρα πολύ με αυτά που γράφονται.

- Κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Ο κ. Πιτσιόρλας γνωρίζατε ότι παρακολουθείτο; 

- Κάποιοι στην άλλη άκρη του Αιγαίου θα χαίρονται πολύ όταν υπάρχον δημοσιεύματα, που υπονοούν ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

- Σας ξαναρωτώ λοιπόν κ. Τσίπρα, ο κ. Πιτσιόρλας παρακολουθείτο ή όχι, το γνωρίζατε; Ήταν βουλευτής λοιπόν; Άρα το γνωρίζατε; Τι μας λέει ο κ. Τσίπρας; Μας λέει ότι γνώριζε αλλά δεν ήταν βουλευτής. Κύριε. Τσίπρα επί ημερών σας είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ σε δημοσιογράφους, πολιτικούς; Περιμένω τη δική σας απάντηση.

- Αναφορικά με τους ποινικούς κώδικες, φέρατε έναν ποινικό κώδικα με τον οποίο κάνατε την ενεργητική δωροδοκία από κακούργημα, πλημμέλημα. 

- Βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον ενός τραγικού περιστατικού και μέχρι τότε θα συνιστούσα από όλους προσοχή και όχι στοχοποίηση της αστυνομίας. Χαίρομαι που είπατε ότι έχετε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη για να διαλευκάνει την υπόθεση. 

ΤΡΙΤΟΛΟΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

- Είπατε επί λέξη πως το παράνομο λογισμικό Predator λειτουργούσε στο γραφείο μου. Είστε ψεύτης. Είστε ψεύτης. Δεν υπήρξα ποτέ αποδέκτης μιας τέτοιας πληφορορίας πλην των επίσημων διαύλων της Μυστικής Υπηρεσίας. Εχετε στοιχεία πως το Predator λειτουργούσε στο γραφείο μου, ότι καθόμουν σε ένα γραφείο και καθόμουν και άκουγα τον κ. Φλώρο, τη γραμματέα μου... 

- Εσείς από που ξέρετε ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν αποδέκτης παρακολούθησης. Έχετε προσκομίσει αποδείξεις στον κ. Ντογιάκο;

- Και επειδή μου ζητήσατε να κάνετε μηνύσεις, εγώ δεν κάνω μηνύσεις, αν κρίνετε κύριε Τσίπρα, να κάνετε εσείς μήνυση στον κύριο Κοντονή.  

Ενσταση αντισυνταγματικότητας

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, επί του νομοσχεδίου , η οποία όμως δεν πέρασε από τη Βουλή.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής μόνο από τη ΝΔ, ενώ καταψηφιστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης, που επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ