Νέα
  • ΓΔ: 1028.75 -0.46%
  • Τζίρος: 29,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φραγκογιάννης για δημοσίευμα NYT: ΕΔΕ από τις 16/11 στο ΥΠΕΞ για τις εξαγωγές προϊόντων λογισμικού

Σαφείς απαντήσεις σχετικά με χθεσινό δημοσίευμα των New York Times για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Γενική Γραμματεία Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ έδωσε στην Intellexa δύο άδειες εξαγωγής στη Μαδαγασκάρη, έδωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης μιλώντας στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤnews.

Κατ'αρχάς ο κ. Φραγκογιάννης εξήγησε ότι πρόκειται για προϊόντα διττής υπόστασης, αυτά δηλαδή που χρειάζονται άδεια για να εξαχθούν καθώς πρόκειται για προϊόντα που μπορεί να λειτουργούν καλόβουλα ή κακόβουλα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και τα προϊόντα λογισμικού. Επισήμανε ότι το ΥΠΕΞ δίνει εκατοντάδες άδειες καθώς και ότι υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου που θεσπίζονται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανονισμούς.

«Εγώ έμαθα πριν από δυόμιση- τρεις μήνες από δημοσιεύματα στον Τύπο ότι η εταιρία Intellexa είχε ζητήσει και είχε πάρει δύο άδειες εξαγωγής» αποσαφήνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία άδεια λογισμικού προϊόντος που να φέρει τη δική μου υπογραφή ή την υπογραφή οποιουδήποτε υπουργού της κυβέρνησης».

Διαβάστε επίσης: Αγρια κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα για τις υποκλοπές

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «οι άδειες εξαγωγής είναι μία υπηρεσιακή υπόθεση» και «δίνονται από υπηρεσιακούς παράγοντες»: «Γίνεται μία αίτηση, γίνεται ένας έλεγχος με βάση τον ευρωπαϊκό και τον εθνικό κανονισμό και υπογράφεται η άδεια της εξαγωγής», τόνισε.

Επισήμανε ότι ο ίδιος λαμβάνει γνώση μόνο για τις αιτήσεις οι οποίες απορρίπτονται. Ο κ. Φραγκογιάννης είπε επίσης ότι μετά την πληροφόρησή του από τα δημοσιεύματα του Τύπου ζήτησε στις 16/11 να γίνει μία ένορκη διοικητική εξέταση, μία έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρήθηκαν οι ευρωπαϊκοί και εθνικοί κανόνες που αφορούν την εξαγωγή των προιόντων. Έρευνα που, όπως είπε, είναι απόρρητη και διεξάγεται εσωτερικά στο ΥΠΕΞ.

«Ζήτησα να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και όταν η έρευνα αυτή ολοκληρωθεί, ελπίζω σύντομα, με το πόρισμα το οποίο θα προκύψει, περιμένω να δω κατά πόσο ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ