Νέα
  • ΓΔ: 879.23 +0.27%
  • Τζίρος: 46,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συμφωνία Μητσοτάκη - Νετανιάχου για πράσινο διαβατήριο στον τουρισμό

Μητσοτάκης - Νετανιάχου
Πηγή: Γραφείο Τύπο Πρωθυπουργού

Σχετικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι η συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ έχει επιφέρει αποτελέσματα στην Ανατολική Μεσόγειο και η εξαιρετική διμερής σχέση θα συνεχίσει να υφίσταται και στο μέλλον. Και οι δυο χώρες έχουν ταχθεί υπέρ της πολιτικής των συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην οικοδόμηση νέων συνεργασιών που προάγουν τα κοινά συμφέροντα των χωρών και των λαών.

Η μάχη κατά της πανδημίας και οι έρευνες στο Ισραήλ

Μεγάλο μέρος της συνάντησης κατέλαβαν οι συζητήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας, και τις πρακτικές αντιμετώπισής της στις δυο χώρες. Συζητήθηκε η διευκόλυνση των ταξιδίων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού. «Συζητήσαμε μόλις μία ρύθμιση για “πράσινο διαβατήριο” με την οποία οι Ισραηλινοί, όταν άρουμε τους περιορισμούς στις πτήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε στην Ελλάδα δίχως οποιονδήποτε περιορισμό», τόνισε στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου.  

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι εξελίξεις σχετικά με τη νέα θεραπεία για τον κορονοϊό που αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ με βάση την ουσία EXO-CD24. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει και η Ελλάδα στις κλινικές δοκιμές, κάτι που έχουν ζητήσει αρκετές χώρες. Συμφωνήθηκε μάλιστα για το σκοπό αυτό να υπάρξει αύριο τηλεφωνική επικοινωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με τον Ισραηλινό καθηγητή Nadir Erber προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.

Συνεργασία παντού

Επίσης συμφωνήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας των δυο χωρών και στους τομείς της αμυντικής συνεργασίας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας της ενέργειας, του τουρισμού. Ξεχωριστό κομμάτι της συζήτησης αφιερώθηκε στην ενίσχυση των σχέσεων του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να παίξει σε αυτή την προσπάθεια.

Το βάρος στον τουρισμό

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης υπέγραψε με την Ισραηλινή ομόλογό του, Orit Farkash-Hacohen, πενταετή συμφωνία, που θα ανανεώνεται αυτομάτως και με την οποία προωθείται η συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Τουρισμού Ελλάδας και Ισραήλ, όπως και η ανταλλαγή πληροφοριών για την προώθηση και τη διαφήμιση.

Επίσης ενθαρρύνεται η άμεση συνεργασία μεταξύ ταξιδιωτικών γραφείων και άλλων φορέων του τουρισμού στις δυο χώρες, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών για τα τουριστικά στατιστικά στοιχεία, την τουριστική πολιτική και νομοθεσία, την έρευνα και τις εξελίξεις στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Δημιουργούνται έτσι προϋποθέσεις άμεσης συνεργασίας και για ειδικές μορφές τουρισμού αλλά και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τουριστικές επενδύσεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα προγράμματα κινήτρων στις δύο χώρες.

Με τη Συμφωνία προβλέπεται επίσης, η αμοιβαία συμμετοχή των Εθνικών Τουριστικών Αρχών Ελλάδας και Ισραήλ σε εκθέσεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις προώθησης του τουρισμού. Επιπλέον, προωθείται η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον κλάδο του τουρισμού, η ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της τουριστικής καινοτομίας και ψηφιοποίησης προς όφελος των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων.

Τέλος, ενδυναμώνεται η συνεργασία, η ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης/επαγγελματικής κατάρτισης. Το ίδιο θα ισχύει για την συντονισμένη εκπροσώπηση Ελλάδας και Ισραήλ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και άλλων διεθνών τουριστικών οργανισμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 η Ελλάδα φιλοξένησε περίπου 715.000 Ισραηλινούς επισκέπτες, αριθμός που αναδεικνύει το Ισραήλ στην 9η χώρα σε αφίξεις τουριστών.

Στις διευρυμένες συνομιλίες από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ, Παναγιώτης Σαρρής και η Διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ