Νέα
  • ΓΔ: 1426.2 +0.27%
  • Τζίρος: 82,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διασφαλίσει το εισόδημα των πολιτών από τις υπέρμετρες αυξήσεις

Οικονομία-ακρίβεια, φάρμακα και η υπόθεση του τέως βουλευτή Θέμη Χειμάρα βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης που έδωσε ο επικεφαλής τής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ξεκινώντας από το θέμα της ακρίβειας, ο Μιχάλης Κατρίνης παρατήρησε, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, ότι «τα νέα στοιχεία που αναμένονται για τον πληθωρισμό την Παρασκευή από την Eurostat και την Δευτέρα από την ΕΛΣΤΑΤ, κατά πάσα πιθανότητα θα δείχνουν αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, στο καλάθι της νοικοκυράς δηλαδή. Αλλά και η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, συνεχίζει να έχει την υψηλότερη τιμή, παρά τη μείωση των τιμών που έχει παρατηρηθεί στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες».

«Αυτό σημαίνει ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν τόσο στην αγορά ενέργειας, όσο και στην αγορά τροφίμων, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία δεν μπορεί να διασφαλίσει το εισόδημα των πολιτών από τις υπέρμετρες αυξήσεις», συμπέρανε.

Μέτρα όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού», σύμφωνα με τον Μ. Κατρίνη, «επιτυγχάνουν μόνο σημειακά την συγκράτηση των αυξήσεων, χωρίς κατ' ανάγκη να καταφέρνουν να μειώσουν τις τιμές. Όλα ανεβαίνουν, ενώ ο μισθός παραμένει ο ίδιος και 910.000 συνταξιούχοι δεν πήραν ούτε ένα ευρώ αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς».

Για το θέμα της έλλειψης των φαρμάκων, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βρέθηκε απροετοίμαστη για ακόμη μία φορά, ιδίως σε μια περίοδο, όπου η έξαρση των ιώσεων και των αναπνευστικών λοιμώξεων αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο».

«Η ολιγωρία του υπουργείου Υγείας οδηγεί τους πολίτες σε πανικό, με αποτέλεσμα στο άκουσμα της έλλειψης φαρμάκων, να τρέχουν να προμηθευτούν ακόμη και φάρμακα που δεν χρειάζονται, επιτείνοντας το πρόβλημα» σημείωσε και προσέθεσε:

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε αυξημένες εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες και παράλληλα μειωμένες εισαγωγές φαρμάκων. Μια λύση θα ήταν, αυτό που η σημερινή κυβέρνηση έκανε τον Μάρτιο του 2022, όταν και απαγόρευσε την εξαγωγή φαρμάκων, για λόγους δημόσιας υγείας και εκτάκτων αναγκών. Εάν είχε κάνει και τώρα κάτι ανάλογο, έγκαιρα, η κατάσταση στην αγορά των φαρμάκων θα ήταν πολύ καλύτερη, ιδίως για βασικά σκευάσματα ευρείας χρήσης όπως η παρακεταμόλη». Ενώ «αν αυξηθεί η τιμή των φαρμάκων, όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι, το "μάρμαρο θα πληρώσουν" συνταξιούχοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 400 ευρώ».

Για την υπόθεση Χειμάρα, τέλος, υποστήριξε πως είναι «ένα ακόμη "κομμάτι στο πάζλ" των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που θεωρούν το κράτος "λάφυρο" και ανερυθρίαστα λειτουργούν προς αυτήν την κατεύθυνση».

«Το ότι ένας εν ενεργεία βουλευτής της ΝΔ θεωρούσε πως μπορεί, κατά παράβαση του Συντάγματος, να είναι βασικός συνεργάτης και προμηθευτής δημοσίων οργανισμών και πως αυτό θα μπορούσε να περάσει στο απυρόβλητο, δείχνει την αίσθηση αλαζονείας πολλών κυβερνητικών στελεχών. Αυτό που θα πρέπει να απαντήσει, βέβαια, ο πρωθυπουργός είναι γιατί εξώθησε σε παραίτηση τον κ. Χειμάρα, ενώ δεν έκανε το ίδιο και για τον κ. Πάτση που εκμεταλλεύτηκε την θέση του, για να αγοράσει κόκκινα δάνεια πολιτών σε εξευτελιστική τιμή, απειλώντας αδύναμους δανειολήπτες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτων κατοικιών», κατέληξε στην κριτική του ο Μ. Κατρίνης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ