Νέα
 • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
 • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

HellasQCI: Η Ελλάδα αναβαθμίζει την ασφάλεια των ευαίσθητων δεδομένων και των κρίσιμων υποδομών

Την έναρξη υλοποίησης του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου «HellasQCI» στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας, ανακοινώνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, με τον τρόπο αυτό, η χώρα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ασφαλούς Υποδομής Κβαντικής Επικοινωνίας «EuroQCI» με στόχο την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής υποδομής δικτύων κβαντικών υποδομών (Quantum Communication Infrastructure - QCI).

Οι τεχνικές λεπτομέρειες του έργου παρουσιάστηκαν σήμερα Πέμπτη στην εκδήλωση ανακοίνωσης του HellasQCI που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης «πρόκειται για ένα καθοριστικό έργο για το μέλλον της χώρας μας» και έκανε λόγο για τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στον σχεδιασμό του έργου που διαμορφώνει συνθήκες ασφαλείας και διαχείρισης των δεδομένων του Δημοσίου, σε τομείς όπως η υγεία, η άμυνα, η ενέργεια. 

«Πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, όσο και σε κάθε κράτος - μέλος ξεχωριστά, να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Σε μια εποχή που οι προκλήσεις γύρω από την κυβερνοασφάλεια αυξάνουν διαρκώς, είναι σημαντικό να βρισκόμαστε μαζί με τους εταίρους μας στην πρωτοπορία των εξελίξεων και των πρωτοβουλιών για την ασφαλή διαβίβαση δεδομένων», τόνισε ο υπουργός.

Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αθανάσιος Στάβερης έκανε λόγο για μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, «είναι η τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών του μέλλοντος. Πλέον οι ασφαλείς γρήγορες τηλεπικοινωνίες θα γίνονται με οπτικό τρόπο, πάμε από την οπτική ίνα στο λέιζερ, είναι μια επανάσταση για τις τηλεπικοινωνίες».

Όπως τόνισε «είναι ένα, σημαντικό έργο τις θετικές επιπτώσεις του οποίου θα τις καταλάβουμε τα επόμενα χρονια», λέγοντας χαρακτηριστικά: «οι κβαντικές επικοινωνιες είναι το μέλλον, μας δίνουν την δυνατότητα επεξεργασίας πληροφοριών, οι κβαντικές επικοινωνιες είναι πιο ασφαλείς. Το δίκτυο θα επιφέρει αλλαγές όπως οι οικονομικές συναλλαγές, στους τομεις άμυνας, υγειονομικής περίθαλψης, θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους πολίτες. Πρόκειται για έναν ζωτικό τομέα έρευνας και ανάπτυξης.

Το HellasQCI, η ελληνική πρόταση για την ανάπτυξη εθνικών δικτύων κβαντικών υποδομών, στην οποία συμμετέχουν 14 οργανισμοί, αξιολογήθηκε και κρίθηκε τεχνικά άρτια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επόμενο βήμα αποτελεί η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου σε συνεργασία με τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. ως μέρος της Πρωτοβουλίας EuroQCI. Θερμά συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του σπουδαίου έργου».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. - GRNET) Αριστείδης Σωτηρόπουλος τόνισε ότι «είναι μεγάλη μας τιμή που το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εμπιστεύτηκε στην ΕΔΥΤΕ τον συντονισμό του έργου HellasQCI, της Εθνικής Υποδομής Κβαντικής Επικοινωνίας και σήμερα ξεκινάει η υλοποίησή της ώστε να αποτελέσει τμήμα του EuroQCI, αναβαθμίζοντας την ασφάλεια των δικτυακών επικοινωνιών τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Όπως είπε χαρακτηριστικά «η ΕΔΥΤΕ εξάλλου έχει κύριο ρόλο σε όλες τις ευρωπαϊκές υποδομές νέφους/υπηρεσιών όπως EOSC, EUDAT, EGI, GÉANT, PRACE και EuroHPC και είμαστε υπερήφανοι που θα υλοποιήσουμε την νέα αυτή κβαντική δικτυακή υποδομή. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους τους εταίρους της πρότασης γι' αυτό το πολύ θετικό, συλλογικό αποτέλεσμα», ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο και τους στόχους της ΕΔΥΤΕ.

Ο συντονιστής του έργου, Ηλίας Παπασταματίου τόνισε ότι στους στόχους του έργου είναι και το κβαντικό ίντερνετ.

Σημειώνεται ότι το «HellasQCI» είναι ένα έργο το οποίο θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ασφάλειας των ευαίσθητων δεδομένων και των κρίσιμων υποδομών σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.

Ειδικότερα: 

 • Τα νέα δίκτυα του HellasQCI θα ενισχύσουν την προστασία των κυβερνητικών θεσμών, τα κέντρα δεδομένων, τις δομές υγείας, τα ενεργειακά δίκτυα, καθώς επίσης και άλλες κρίσιμες υποδομές, με σκοπό να αποτελέσει σύντομα έναν από τους βασικούς πυλώνες της νέας στρατηγικής κυβερνοασφάλειας της Ε.Ε. για τις επόμενες δεκαετίες.
 • Η ανάπτυξη των τεχνολογιών που απαιτούνται στο πλαίσιο του έργου θα ενδυναμώσει τις ευρωπαϊκές επιστημονικές και τεχνολογικές ικανότητες στην κυβερνοασφάλεια και τις κβαντικές τεχνολογίες.
 • Το EuroQCI θα βελτιώσει την ευρωπαϊκή ψηφιακή κυριαρχία και την ανταγωνιστικότητα στον βιομηχανικό τομέα, ενώ σε εθνικό επίπεδο οι τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν από το HellasQCI θα συμπληρώσουν τις υπάρχουσες υποδομές επικοινωνίας.
 • Ανοίγει ο δρόμος για την παροχή υπηρεσιών κβαντικής διανομής κλειδιών (QKD), οι οποίες αποτελούν εξαιρετικά ασφαλείς μορφές κρυπτογράφησης και θα αναβαθμίσουν τα επίπεδα ασφάλειας τόσο στη διαβίβαση ευαίσθητων δεδομένων όσο και στις κρίσιμες υποδομές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο του έργου:

 • Τα εθνικά κβαντικά δίκτυα επικοινωνίας των κρατών που συμμετέχουν στο EuroQCI θα επικοινωνούν μεταξύ τους. Για τον σκοπό αυτό θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν εθνικά δίκτυα κβαντικής επικοινωνίας που θα συνδέουν στρατηγικές τοποθεσίες στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης) με τους τρεις Οπτικούς Επίγειους Σταθμούς (Χελμό, Χολομώντα και Σκίνακα).
 • Θα πραγματοποιηθεί μία σειρά δοκιμών χρήσης (use cases) στον Δημόσιο τομέα, τις επιχειρήσεις και τα ερευνητικά κέντρα και
 • Θα διεξαχθούν τεχνικές εκπαιδεύσεις για φορείς και σε τελικούς χρήστες.

Το HellasQCI συντονίζει και υλοποιεί το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ - GRNET), εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το έργο έχει διάρκεια 30 μήνες και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2025, με χρηματοδότηση κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Digital Europe Programme - DEP) και κατά 50% από εθνικούς πόρους.HellasQCI: Η Ελλάδα αναβαθμίζει την ασφάλεια των ευαίσθητων δεδομένων και των κρίσιμων υποδομών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ