Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επιδόματα και διευθετήσεις φέρνουν... κοντά τις εκλογές - Η τριπλή στόχευση Μητσοτάκη

Πηγή: Eurokinissi

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού την Τρίτη στην Κοζάνη και η εξειδίκευσή τους χθες στην Αθήνα από τους αρμόδιους υπουργούς, φέρνουν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής συζήτησης την διενέργεια εκλογών μέσα στο πρώτο μισό του Απριλίου, δηλαδή το κλείσιμο της Βουλής την δεύτερη Παρασκευή του Μαρτίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από χθες δέχεται την κριτική της αντιπολίτευσης «κατά ριπής» για προεκλογικές παροχές, κι εκείνος απαντά ότι «πρόκειται για εκκρεμότητες που κλείνουμε, καθώς υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και δεν κινδυνεύει η πορεία της οικονομίας από αυτές».

Η τριπλή κυβερνητική παροχή αφορά στην πλειοψηφία του εκλογικού σώματος: Οι συνταξιούχοι που δεν ωφελήθηκαν λόγω της προσωπικής διαφοράς θα δουν μια εφάπαξ ενίσχυση έως 300 ευρώ, όσοι υπήρξαν συνεπείς δανειολήπτες αλλά δημιούργησαν χρέη μέσα στην πανδημία -ή και πιο πρόσφατα- θα έχουν τη δυνατότητα να τα ρυθμίσουν σε 36 ή 72 δόσεις, ενώ όσοι είχαν μια παλαιότερη ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε δημόσιο, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. θα έχουν τη δυνατότητα να την ανακτήσουν, καταβάλλοντας δυο δόσεις.

Παράλληλα η κυβέρνηση «απαντά» στην κριτική της αντιπολίτευσης για τους πλειστηριασμούς με μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία που έρχεται επειγόντως στη Βουλή κι η οποία θα επιφέρει βελτιώσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό (που μέχρι τώρα καρκινοβατεί) και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όλα αυτά αναμένεται να έχουν νομοθετηθεί έως τις 10 Μαρτίου, οπότε στη συνέχεια μπορεί να διαλυθεί η Βουλή και να μπούμε και τυπικά στην προεκλογική περίοδο.

►Διαβάστε και: Σε 5 συν 1 ταχύτητες το επίδομα προσωπικής διαφοράς – Ποιοι θα πάρουν 200, 250 και 300 ευρώ

Οι στόχοι των παροχών

Είναι όλα αυτές οι εξαγγελίες, προεκλογικές παροχές; Στο βαθμό που γίνονται λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, προφανώς. Η κυβερνητική επιδίωξη είναι τριπλή:

Πρώτον, να δοθεί ακόμα πιο ανάγλυφα στους πολίτες η εικόνα μιας οικονομίας που αναπτύσσεται και δημιουργεί πλούτο ο οποίος διανέμεται στην κοινωνία.

Δεύτερον, ότι η κυβέρνηση προνοεί ώστε να μην διαρραγεί η κοινωνική συνοχή (κάτι που αναμφίβολα θα γινόταν εάν οδηγούμασταν σε μαζικούς πλειστηριασμούς).

Τρίτον, να μην διαταραχθούν οι πολιτικές ισορροπίες οι οποίες -σύμφωνα με όλα όσα εκτιμούν οι κυβερνητικοί παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου- την ευνοούν.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο» λέει ένα από αυτά τα στελέχη στην «Η», «που κάθε κόμμα βγάζει όλα τα χαρτιά του στη δημοσιότητα, ώστε να πείσει όσους περισσότερους μπορεί ότι αυτό αποτελεί την καλύτερη λύση στην κάλπη. Το ίδιο κάνει και η Νέα Δημοκρατία η οποία, ως κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει δημοσιονομικά περιθώρια που της επιτρέπουν να άρει αδικίες, να στηρίξει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να διασφαλίσει ότι η χώρα θα συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία».

«Σήμα» στα ακροατήρια και αμυντικές κινήσεις

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν ήθελε επ’ ουδενί να υπάρξουν γκρίνιες και παράπονα μεταξύ των συνταξιούχων, οι οποίοι αποτελούν προνομιακή εκλογική της πελατεία, ενώ «αμυντική» θεωρείται η απόφασή της να βελτιώσει το εξωδικαστικό μηχανισμό και να προστατεύσει την πρώτη κατοικία, ωθώντας ταυτόχρονα δανειστές και οφειλέτες σε διμερείς διαπραγματεύσεις ρύθμισης των οφειλών.

►Διαβάστε και: Πώς αναβιώνουν οι παλαιές ρυθμίσεις οφειλών - Τι ισχύει για τους συνεπείς

Επιπρόσθετα, η δυνατότητα ρύθμισης νέων χρεών υπό την προϋπόθεση ότι πριν την πανδημία οι αντίστοιχοι δανειολήπτες ήταν συνεπείς, αναφέρεται σε ένα ακόμα προνομιακό εκλογικό ακροατήριο για τη Νέα Δημοκρατία, εκείνο της μεσαίας τάξης που επέλεξε να ρυθμίσει τα χρέη του, αλλά η διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κορονοϊού το ανάγκασαν να δημιουργήσει νέα χρέη.

Επίσης «αμυντική» θεωρείται η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού αφενός να συναντηθεί με εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου, ο οποίος βρίσκεται εδώ και εβδομάδες σε αναβρασμό, κι αφετέρου η απόφασή για ίδρυση δημόσιας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, διευθέτηση του προβλήματος με τις μισθολογικές διαφοροποιήσεις των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού και θέσπιση οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή, δυνατότητα των αποφοίτων δραματικών και συναφών σχολών να εισέρχονται με εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.

«Η κυβέρνηση τακτοποιεί την εκλογική της πελατεία, λίγο πριν προκηρύξει εκλογές» λέει από τη μεριά του στην «Η» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ