Νέα
  • ΓΔ: 1258.17 +0.60%
  • Τζίρος: 160,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τέμπη: Σκληρή σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την τηλεδιοίκηση στα τρένα

Πηγή: Eurokinissi

Η τραγωδία των Τεμπών πέρασε από χθες στην καθαρά πολιτικής της διάσταση, με τις πολιτικές δυνάμεις να διαγκωνίζονται στην ελληνική Βουλή, τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιεί νέα επίσκεψη στη Λάρισα και τους πολίτες να καλούνται να πιστέψουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης επί… πραγματικών περιστατικών.

Κορυφαίο παράδειγμα, η ύπαρξη ή μη συστήματος τοπικής τηλεδιοίκησης στη Λάρισα.

Υπήρχε, λένε τα στελέχη της κυβέρνησης, και λειτούργησε και στις 28 Φεβρουαρίου, μέχρι μια ώρα πριν το δυστύχημα, καθώς -προσθέτουν- ο μοιραίος σταθμάρχης επέλεξε την χειροκίνητη λειτουργία.

Δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα, αντιτείνει η αντιπολίτευση, διότι το κατήργησε η σημερινή κυβέρνηση αφού δούλευε ως το 2019.

Τι να πιστέψει ο πολίτης; Η πλήρης αδυναμία των κομμάτων να συνεννοηθούν έστω κι επί των στοιχειωδών δεδομένων του θέματος, δημιουργεί μια αμήχανη απέχθεια σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας έναντι όσων αλληλοδιαψεύδονται, χωρίς να αφήνουν περιθώριο διαμόρφωσης μιας άποψης εκ μέρους των -αδαών, όπως είναι φυσικό- πολιτών.

►Διαβάστε επίσης: K. Ax. Καραμανλής για Τέμπη: Yπήρχαν δικλείδες ασφαλείας, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν

Οι πέντε απαντήσεις Καραμανλή

Χθες στη Βουλή ο πρώην υπουργός Μεταφορών κι Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, υποστήριξε ότι υπήρχαν πέντε δικλείδες ασφαλείας τη μοιραία βραδιά του δυστυχήματος, οι οποίες αγνοήθηκαν:

  • Πρώτον, το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε,
  • Δεύτερον, η πρόνοια για παρουσία τριών σταθμαρχών, από τους οποίους όμως οι δυο έφυγαν πριν λήξει η βάρδια τους κι άφησαν μόνο του τον μοιραίο σταθμάρχη.
  • Τρίτον, υπάρχει ο γενικός κανονισμός κινήσεως του ΟΣΕ, ο οποίος δεν τηρήθηκε.
  • Τέταρτον, υπήρχαν τα πρωτόκολλα για τον τρόπο που γίνεται η αναγγελία κάθε δρομολογίου, που όμως ούτε αυτά τηρήθηκαν.
  • Και πέμπτον, η δυνατότητα που υπήρχε επί περίπου 12 λεπτά να δει ο σταθμάρχης στον πίνακα ότι η πορεία του τρένου ήταν σε λάθος γραμμή.

Ο πρώην υπουργός πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι ακόμα και τα τελειότερα συστήματα ασφαλείας μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκή, καθώς πάντοτε υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγων.

Ο Σπίρτζης και η σύμβαση 717

Αντίθετα, ο πρώην υπουργός Μεταφορών κι Υποδομών επί ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, στη δική του ομιλία αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση της περιόδου 2015-2019 είχε ευθύνη για την κατάσταση στην οποία είναι ο ΟΣΕ και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τη ΝΔ για επιχείρηση διάχυσης των ευθυνών «από την πρώτη μέρα» μετά το τραγικό δυστύχημα.

Επέμεινε στο επιχείρημα ότι το 2019 είχε παραδοθεί το 72% της περίφημης σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση, και κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους για τις ευθύνες που έχουν, όπως είπε, «οι συντηρητικές πολιτικές σε όλη την Ευρώπη που οδήγησαν σε παθογένειες».

Επί περίπου μια ώρα ο πρώην υπουργός παρουσίαζε στοιχεία με τα οποία τεκμηρίωνε τις θέσεις του και ολοκλήρωσε την παρέμβασή του με τον χαρακτηρισμό «πλημμελέστατη» για την περίφημη σύμβαση: «Η 717 ήταν μια κακή σύμβαση με ελλιπείς μελέτες, με αμφιβόλου ακρίβειας προϋπολογισμό και αυτό το επιβεβαιώνει, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Σπίρτζης, αλλά η ΕΔΕΛ και το ελεγκτικό Συνέδριο…».

►Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Επί 20 μέρες λένε ψέματα πως λειτουργούσε το Κέντρο Τηλεδιοίκησης

Πίνγκ- πονγκ στοιχείων

Το σκηνικό της χθεσινής ημέρας ως προς την πολιτική διάσταση της τραγωδίας συμπληρώθηκε με την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Λάρισα. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έλεγε ψέματα ότι το σύστημα τηλεδιοίκησης στην πόλη αυτή λειτουργούσε, αν και το κτίριο είναι γιαπί από το καλοκαίρι του 2019.

Η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού, Γιώργου Γεραπετρίτη απάντησε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει μικροπολιτική διότι το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα δεν είναι στο κτίριο που επισκέφθηκε ο κ. Τσίπρας, αλλά στο διπλανό και λειτουργεί κανονικά.

Και ο πολίτης, συνεχίζει να παρακολουθεί αμήχανος το πίνγκ- πονγκ των στοιχείων, των εγγράφων και των εκατέρωθεν ισχυρισμών…

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ