Νέα
  • ΓΔ: 1411.4 +0.52%
  • Τζίρος: 17,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Η τριπλέτα των μετεκλογικών όρων Ανδρουλάκη και ο πραγματικός στόχος

Πηγή: Eurokinissi

Με τη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση και τον Απόστολο Μαγγηριάδη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άρχισε να αναπτύσσει την προεκλογική του στρατηγική, η οποία έχει, όπως είναι αναμενόμενο, συγκεκριμένες επιδιώξεις. Οι τρεις προϋποθέσεις που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξή του, ουσιαστικά εξυπηρετούν μια πολύμηνη στρατηγική διακριτών αποστάσεων τόσο από τη Νέα Δημοκρατία, όσο κι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με την πρώτη προϋπόθεση θα επιδιώξει το αυτονόητο: Να αυξήσει τα εκλογικά ποσοστά του κόμματός του, γι' αυτό ζητάει «ισχυρό διψήφιο ποσοστό», ώστε να υπάρχει το ενδεχόμενο της κυβερνητικής συμμετοχής του κόμματος. Με τη δεύτερη, θέλει να δείξει ότι ακυρώνει την πιθανότητα δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, αυτή τη φορά με ενισχυμένη αναλογική και -προφανώς- ακραία πόλωση μεταξύ ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ, που αναμφίβολα θα συρρικνώσει το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα. Και με την τρίτη, να δείξει στους πολίτες ότι μπορεί να πιέσει -ίσως και να επιβάλει- την ύπαρξη πρωθυπουργού που να είναι άλλος/η από τους αρχηγούς των δυο μεγάλων κομμάτων.

Αυτές είναι οι τρεις επιδιώξεις-προϋποθέσεις που θέτει ο κ. Ανδρουλάκης, προκειμένου να συζητήσει με έναν από τους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Χρήση διερευνητικής εντολής

Το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έχει σχεδιάσει πώς ο αρχηγός του τρίτου κόμματος στη Βουλή, θα παρουσιάσει τη δική του κυβερνητική πρόταση κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναθέσει, κατά του Σύνταγμα, την τρίτη διερευνητική εντολή στον κ. Ανδρουλάκη.

►Διαβάστε και: Πέτσας: Αυτογκόλ η δήλωση Ανδρουλάκη - Πριμοδοτεί τον Μητσοτάκη

Η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ότι ο κ. Μητσοτάκης, που θέλει να πάει σε εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, θα καταθέσει αμέσως την πρώτη εντολή της κας Σακελλαροπούλου, ενώ μάλλον το ίδιο θα κάνει και ο κ. Τσίπρας (εάν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος στις κάλπες του Μαΐου), που έχει επανειλημμένα δεσμευτεί δημόσια ότι δεν θα επιδιώξει «κυβέρνηση ηττημένων».

Αντίθετα ο κ. Ανδρουλάκης θα αξιοποιήσει το τριήμερο που θα έχει στη διάθεσή του στο πλαίσιο της τρίτης διερευνητικής εντολής, καταθέτοντας όχι μόνο τις τρεις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω, αλλά και μια πρόταση προγραμματικής σύγκλισης με το πρώτο κόμμα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το άθροισμα των βουλευτών θα ξεπερνά τους 150. Από την άλλη, τόσο ο Κυριάκος Μητσοττάκης, όσο κι ο Αλέξης Τσίπρας, έχουν απορρίψει δημόσια την πρόταση Ανδρουλάκη για τρίτο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού.

Ο πραγματικός στόχος

Μπροστά στη λαϊκή πίεση που απεικονίζεται στη φράση «αφήστε το κυνήγι της καρέκλας και δείτε εάν μπορείτε να συμφωνήσετε προγραμματικά» οι πολιτικοί αρχηγοί (κυρίως ο Νίκος Ανδρουλάκης που θα διατυπώσει την προγραμματική του πρόταση) θα έχουν την ευκαιρία να απορρίψουν την πιθανότητα συνεργασίας, όχι στο όνομα του ποιος θα καθίσει στην καρέκλα του πρωθυπουργού, αλλά στο όνομα της ασυμφωνίας επί των προγραμματικών θέσεων.

►Διαβάστε και: Τσίπρας από Ελεγκτικό Συνέδριο: Ανεπάρκεια και εκτεταμένη διαφθορά τα αίτια του αναποτελεσματικού κράτους

Ετσι ο ένας από τους δυο «μεγάλους» παραμένει διεκδικητής της θέσης του πρωθυπουργού, ο δε Νίκος Ανδρουλάκης εξυπηρετεί τον πραγματικό πολιτικό του στόχο: Να μην συνεργαστεί με κανένα από τα δυο κόμματα, αφού έτσι θα έχει την τύχη πολλών μικρών κομμάτων ανά την Ευρώπη, που συρρικνώνονται εκλογικά μετά την είσοδό τους ως «μικροί εταίροι» στις κυβερνήσεις των χωρών τους.

Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα των Γερμανών Φιλελεύθερων στην προτελευταία θητεία της Ανγκελα Μέρκελ, των Ποδέμος στην κυβέρνηση Σάντσεθ, αλλά και, στα καθ’ ημάς, των ΑΝΕΛ μετά την κυβερνητική τους συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η στρατηγική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αποκαλύψει κι άλλες πτυχές της όσο πλησιάζουμε προς τα τέλη του Μαΐου, οπότε θα στηθούν οι κάλπες της απλής αναλογικής.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ