Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τώρα την ημερομηνία της 21ης Μαΐου - Το σενάριο για 3η κάλπη

Πηγή: Eurokinissi

Η αναγγελία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου εγκαινιάζει και τυπικά τον προεκλογικό αγώνα, που προβλέπεται να διεξαχθεί σε καθεστώς ακραίας πόλωσης, με αντιπαράθεση σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, ηθικό, προσωπικό, ιδεολογικό, αξιακό), ενώ πολλοί θεωρούν πιθανό να δούμε και ακραίες καταστάσεις με «ανθρωποφαγικά» στοιχεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του προς τους υπουργούς του, είχε την ευκαιρία να κάνει μια σύντομη ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου της τελευταίας τετραετίας, να θέσει τα κεντρικά διλήμματα των εκλογών της απλής αναλογικής αλλά και των πιθανών επόμενων της ενισχυμένης (τις οποίες προσδιόρισε στις αρχές Ιουλίου, πρακτικά στις 2 ή 9 του μήνα, ώστε να μην διαταραχθούν οι μαθητές που θα δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις όλο τον Ιούνιο, αλλά και η τουριστική σεζόν που φέτος ξεκινά νωρίτερα από άλλες χρονιές) και να συγκρίνει τα δυο εκλογικά συστήματα που θα ισχύσουν στις (όπως όλα δείχνουν) διπλές εκλογές που επίκεινται.

►Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: Στις 21 Μαΐου οι εκλογές του 2023 - Αρχές Ιουλίου οι δεύτερες κάλπες

Μάλιστα ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα τις εκλογές που διεξάγονται την προσεχή Κυριακή στη Βουλγαρία, και τόνισε ότι είναι η πέμπτη φορά (το είπε με έμφαση: η πέμπτη φορά) που οι Βούλγαροι ψηφίζουν μέσα σε δυο χρόνια, καθώς η απλή αναλογική δεν δίνει σταθερές κυβερνήσεις και οι πολιτικές δυνάμεις της Βουλγαρίας δεν έχουν καταφέρει να συνεννοηθούν πάνω σε ένα βασικό, κεντρικό πολιτικό πρόγραμμα.

Αυτό ερμηνεύεται από πολλούς εντός κι εκτός Νέας Δημοκρατίας ως ένδειξη ότι δεν αποκλείεται και νέα προσφυγή στις κάλπες, εάν οι πολιτικές δυνάμεις δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, μετά τις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής στις αρχές Ιουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του πρόσθεσε επίσης ότι «η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες» καθώς και ότι «παρά τις μεγάλες δυσκολίες τηρήσαμε όλες τις κεντρικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις. Μειώσαμε φόρους και εισφορές, στηρίζουμε και στηρίξαμε το μέσο εισόδημα, έχουμε σήμερα μία οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης. Θυμίζω, ήμασταν ουραγοί στην ανάπτυξη το 2019».

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι συνιστά θεσμική στάση να ανακοινώσει τις εκλογές στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ώστε να αφαιρέσει από τους αντιπάλους του το επιχείρημα πως κρατά μυστική την τελική ημερομηνία που θα στηθούν οι (πρώτες) κάλπες. Ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές διεξάγονται στο τέλος της τετραετίας (κι έτσι δεν θα χρειαστεί η επίκληση σπουδαίου εθνικού θέματος όπως προβλέπει το Σύνταγμα για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών) και το τεκμηρίωσε με την άτυπη υποχρέωση της Πολιτείας να μην διαταράξει τις Πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων προς ένταξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η Βουλή αναμένεται να κλείσει την Μεγάλη Εβδομάδα (πιθανότατα την Μ. Τετάρτη) και αμέσως μετά το Πάσχα αντί να ανοίξει, θα υπάρξει θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυσή της και την προκήρυξη των εκλογών.

Ως τότε, η Βουλή θα συζητήσει και θα ψηφίσει το τελευταίο της νομοσχέδιο, που θα εισηγηθούν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και θα είναι «ερανιστικό» δηλ. θα εμπεριέχει σειρά διατάξεων προς ρύθμιση, όπως ανταμοιβές δημοσίων υπαλλήλων, διαγωνισμό ΑΣΕΠ, εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του Δημοσίου, αποτίμηση της λειτουργίας του ανθρώπινου δυναμικού για την λειτουργία του κράτους κλπ. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ