Νέα
  • ΓΔ: 1502.79 +0.82%
  • Τζίρος: 105,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Το χρονοδιάγραμμα για τις πρώτες και τις δεύτερες κάλπες

Πηγή: Eurokinissi

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές ξεκίνησε με την ανακοίνωση σήμερα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, της ημερομηνίας της 21ης Μαΐου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η Βουλή αναμένεται να κλείσει την Μεγάλη Εβδομάδα (πιθανότατα την Μ. Τετάρτη) και αμέσως μετά το Πάσχα αντί να ανοίξει, θα υπάρξει θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυσή της και την προκήρυξη των εκλογών. 

Σύμφωνα με το Σϋνταγμα, η Βουλή πρέπει να διαλυθεί από 30 έως 22 ημέρες πριν τις εκλογές. Αυτό σημαίνει πως το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεώς της θα θυροκολληθεί στο κοινοβούλιο είτε την Δευτέρα 24 Απριλίου είτε την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Ως τότε, η Βουλή θα συζητήσει και θα ψηφίσει το τελευταίο της νομοσχέδιο, που θα εισηγηθούν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και θα είναι «ερανιστικό» δηλ. θα εμπεριέχει σειρά διατάξεων προς ρύθμιση, όπως ανταμοιβές δημοσίων υπαλλήλων, διαγωνισμό ΑΣΕΠ, εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του Δημοσίου, αποτίμηση της λειτουργίας του ανθρώπινου δυναμικού για την λειτουργία του κράτους κλπ. 

Ο οδικός χάρτης των διερευνητικών εντολών

Οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και, ως φαίνεται, είναι πολύ δύσκολο να αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Την επομένη των εκλογών, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Κάθε κόμμα κρατά την εντολή τρεις ημέρες και θα πρέπει να διαπιστώσει εάν δύναται να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Εφόσον πρώτο κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει διαμηνύσει, δεν θα εξαντλήσει το τριήμερο, και το πιθιανότερο σενάριο είναι να επιστρέψει άμεσα την εντολή για να προχωρησει η διαδικασία. Έτσι (η εντολή) θα δοθεί με τη σειρά στους πολιτικούς αρχηγούς του δεύτερου και του τρίτου κόμματος. Συνολικά η διαδικασία μπορεί να κρατήσει έως 9 ημέρες, ενώ τη 10η ημέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Εφόσον αποβεί άκαρπη, τότε θα δώσει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει πως ως την 30ή Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πιθανότατα στις 31 Μαΐου θα ορκιστούν οι 300 βουλευτές που θα εκλεγούν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και αμέσως μετά θα ξαναδιαλυθεί η Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής φαίνεται να «κλειδώνει» η Κυριακή 2 Ιουλίου, στις οποίες οι βουλευτές θα εκλεγούν με λίστα (δεν θα υπάρχει σταυρός).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ