Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εκλογές 2023: Ολα τα όπλα που ρίχνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη διεκδίκησης της μεσαίας τάξης

Παρά το γεγονός ότι κι αυτός ο προεκλογικός αγώνας έχει ξεκινήσει μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας, αυξανόμενης έντασης, αλληλοκατηγορίες επί παντός επιστητού και προσωπικές βολές εκατέρωθεν, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες τα κόμματα -ιδιαίτερα τα δυο μεγάλα- εντάσσουν, έστω και σταδιακά, τον προγραμματικό τους λόγο στην φαρέτρα των επιχειρημάτων με τα οποία αντιπαρατίθενται μεταξύ τους.

Ενα από τα «πεδία» όπου Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αντιπαλεύουν, είναι η περίφημη «μεσαία τάξη». Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, φαίνεται ότι οι δυο «μεγάλοι» προσπαθούν να προσελκύσουν όσο περισσότερους εκλογείς μπορούν από τη μεσαία τάξη, χρησιμοποιώντας, κυρίως επιχειρήματα που έχουν να κάνουν με το «πορτοφόλι» των πολιτών.

Τι υπόσχεται η Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επενδύουν κυρίως σε δυο κατηγοριών επιχειρήματα. Πρώτον στο τι έκαναν την τετραετία που τελειώνει και δεύτερον, τι σχεδιάζουν για την επόμενη. Στην πρώτη κατηγορία το κυβερνών κόμμα τονίζει εμφατικά τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, τα οποία μείωσε κατά την διακυβέρνηση της χώρας από αυτό, όπως είχε δεσμευτεί, και μάλιστα προσθέτει ότι τήρησε τις υποσχέσεις του εν μέσω πολλαπλών κρίσεων που ήταν αδύνατο να προβλεφθούν.

►Διαβάστε και: Μητσοτάκης: Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο – Καλύτεροι μισθοί για ερευνητές

Θα αναφέρεται συνεχώς στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τις ενισχύσεις σε χαμηλά εισοδήματα, αλλά και την μείωση της άμεσης φορολογίας. Προσθέτοντας την παράμετρο της αξιοπιστίας στον πολιτικό της λόγο («το είπαμε, το κάναμε»), η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται για την επόμενη τετραετία, εφ’ όσον επανεκλεγεί στην διακυβέρνηση του τόπου, την αύξηση των μισθών και γενικότερα των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης.

Στη συνέχεια η κυβερνητική πλευρά δεσμεύεται ότι στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, εφόσον παραμείνει στην κυβέρνηση, θα προχωρήσει σε πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και σταδιακή μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, που επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη με άδικους φόρους. Στον κυβερνητικό σχεδιασμό της επόμενης τετραετίας περιλαμβάνεται επίσης η σταδιακή μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις καθώς και η μείωση των εμμέσων φόρων, χωρίς ως τώρα αυτό το τελευταίο να εξειδικεύεται σε ποσοστά. Επίσης η επιδότηση των δόσεων για ευάλωτους που χρωστούν σε πιστωτικά ιδρύματα.

Τι εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η πλατφόρμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι κατά την πρώτη της περίοδο διακυβέρνησης, αναγκάστηκε πολλές φορές να πάρει αποφάσεις υπό την «δαμόκλειο σπάθη» των δανειστών, γι' αυτό δεν μπορεί να κριθεί ως μια κυβέρνηση που ανεμπόδιστη εφάρμοσε την πολιτική της. Ξεκινώντας από εκεί, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται έναντι των πολιτών κι ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, ότι θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες μείωσης της φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και ουσιαστικής αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος του ιδιωτικού χρέους, με την πλατφόρμα που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προ ημερών.

►Διαβάστε και: Αλ.Τσίπρας: Πολιτική αλλαγή μπορεί να συμβεί μόνο με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

Κεντρικοί της άξονες είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η πίεση προς τις τράπεζες και τα funds να προχωρούν σε διακανονισμούς με τους οφειλέτες αλλά και διαγραφή μέρους του χρέους. Επίσης δεσμεύεται για μείωση του ποσοστού ΦΠΑ (έμμεσοι φόροι) αλλά και των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Με το βλέμμα στη μεσαία τάξη, ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει το κοινωνικό του πρόσωπο όταν υπόσχεται αύξηση του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ, νέο πτωχευτικό κώδικα με τον οποίο οι οφειλέτες δεν θα χάνουν την περιουσία τους όπως γίνεται με αυτόν της ΝΔ. Τέλος, η αξιωματική αντιπολίτευση δεσμεύεται έναντι της μεσαίας τάξης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κάτι που αποτελεί μια ακόμα δικλείδα ασφαλείας για τα εισοδήματα όσων εντάσσονται σε αυτήν. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ