Νέα
  • ΓΔ: 1473.53 +1.44%
  • Τζίρος: 202,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Τα πέντε «χαρτιά» Μητσοτάκη στην τελική παρτίδα πριν τις κάλπες

Πηγή: Eurokinissi

Με την αίσθηση που αποκομίζει από τις περιοδείες του αλλά κι από τα στοιχεία που συγκεντρώνει από τις μετρήσεις των διαθέσεων της κοινής γνώμης, ο πρωθυπουργός αποφασίζει για τα θέματα που θα αναδείξει την τελευταία εβδομάδα του προεκλογικού αγώνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει, ουσιαστικά, τις τελικές παραμέτρους με βάση τις οποίες θα ήθελε να τον κρίνουν οι πολίτες την επόμενη Κυριακή και μέσα σε αυτές, φροντίζει να αποσαφηνίσει τους όρους του μετεκλογικού πολιτικού παιχνιδιού.

Η τακτική Μητσοτάκη στην τελική ευθεία

  • Κλείνει οριστικά την πόρτα στο ενδεχόμενο συνεργασίας μετά την 21η Μαΐου στο «ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη», το οποίο διαχώρισε καθαρά από τους πολίτες οι οποίοι ακολουθούν αυτό το κόμμα, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή Χαριλάου Τρικούπη έχει έλθει πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και πολλών πολιτών του χώρου αυτού, που δεν έχουν κακή άποψη για το έργο που έγινε τα τελευταία χρόνια και για εμένα προσωπικά» ανέφερε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική του συνέντευξη. Επίσης απάντησε ότι ο κ. Ανδρουλάκης είπε ψέματα στο debate ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν τον κάλεσε να συναντηθούν. Σημειώνεται ότι πληροφορίες που διακινούνται από το σαββατοκύριακο σε πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους αναφέρουν ότι στο τραπέζι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπάρχει πρόταση για μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας με το πρώτο κόμμα, εάν αυτό είναι η Νέα Δημοκρατία, και με πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

►Διαβάστε επίσης: Χρ. Σταϊκούρας: Η Κομισιόν επιβεβαιώνει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας

  • Αποφεύγει να διευκρινίσει τι ακριβώς θα πράξει με την διερευνητική εντολή που θα λάβει, απαντώντας ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει τις μετεκλογικές εξελίξεις». Η φράση του αυτή ερμηνεύεται ότι εάν έχει μια καθαρή διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ποσοστό της ΝΔ προσεγγίζει αυτό που με εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής θα της έδινε αυτοδυναμία, η πρώτη διερευνητική εντολή θα έχει τυπικό μόνον χαρακτήρα κι ίσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κάνει καθόλου χρήση. Αν, αντίθετα, τα ποσοστά της ΝΔ είναι χαμηλά, τότε ίσως κάνει κάποιες πρώτες αναγνωριστικές επαφές στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής. Πάντως σε κάθε ευκαιρία διευκρινίζει ότι «το θέμα δεν είναι μόνο αριθμητικό. Χρειαζόμαστε σταθερή κι αποτελεσματική κυβέρνηση… Οι πολίτες ψηφίζουν και για πρωθυπουργό», κλείνοντας έτσι για μια ακόμα φορά την πόρτα σε προτάσεις άλλου προσώπου για την πρωθυπουργία.

►Διαβάστε επίσης: Σκέρτσος: Τη συνεργασία την έχει αποκλείσει ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης με τις θέσεις του

  • Επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως τόσο πολύ όσο επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ, πλέον, από που μπορεί να αντλήσει, όπως εκτιμά, περαιτέρω ψήφους. Στην αξιωματική αντιπολίτευση επιτίθεται κυρίως σε δυο άξονες: Πρώτον στο κράτος δικαίου, λέγοντας ότι ο ίδιος έκανε την αυτοκριτική του και τις απαραίτητες αλλαγές όταν έγινε γνωστό το ζήτημα των παρακολουθήσεων, αλλά πρόσθεσε ότι πάει πολύ να ασκεί κριτική για το κράτος δικαίου ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει στα ψηφοδέλτιά του έναν αμετάκλητα καταδικασμένο από την ελληνική Δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος («κάτι πολύ ατιμωτικό για έναν πολιτικό» όπως είπε στην κυριακάτικη συνέντευξή του) για να προσθέσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δέχεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης μόνο όταν συμφωνεί με αυτές και να καταλήξει στο θέμα χαρακτηρίζοντας την αντίληψη ΣΥΡΙΖΑ ως «δικαιοσύνη Τσαουσέσκου». Και δεύτερον στην οικονομία, όπου συνήθως γίνεται πολύ πιο αναλυτικός. Ειδικότερα, σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τινάζει την μπάνκα στον αέρα» κι ακολούθως επαναλαμβάνει την πρόταση για ανεξάρτητη κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων. «Ας στείλει σε μια ανεξάρτητη αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμά του για να δούμε αν θα πάρουμε ποτέ την επενδυτική βαθμίδα» ήταν η φράση του κ. Μητσοτάκη στη διακαναλική, ο οποίος επί του θέματος πρόσθεσε: «Έστω κι ένα τμήμα του προγράμματός του εάν εφάρμοζε ο Τσίπρας, θα βρισκόμαστε και πάλι πολύ μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Γι αυτό δεν δέχεται την κοστολόγηση από μια ουδέτερη υπηρεσία». Στο θετικό τμήμα των αναφορών του για την οικονομία, ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τακτικά ότι κεντρική πολιτική του δέσμευση για την επόμενη τετραετία είναι η αύξηση μισθών κι η παράλληλη μείωση της φορολογίας, καθώς τα θεωρεί ως τα πιο αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, πέραν της πτώσης του πληθωρισμού. Όλα τα άλλα, όπως το market pass ή το «καλάθι του νοικοκυριού»,  συμπληρώνει, είναι προσωρινά μέτρα που δεν λύνουν από μόνα τους το πρόβλημα, απλώς ανακουφίζουν προσωρινά. Η μόνιμη λύση είναι η αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών.

►Διαβάστε επίσης: Αλ. Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη, την άλλη Κυριακή εγκαταλείπετε οριστικά το Μέγαρο Μαξίμου

  • Αναφέρεται σε καθαρά πολιτικά θέματα, όπως ο κεντροδεξιός χαρακτήρας της Νέας Δημοκρατίας που συνθέτει κι ενσωματώνει προσωπικότητες προερχόμενες από άλλους πολιτικούς χώρους, κι αναδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας του επιτελικού κράτους, που «δεν είναι τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από ένας μηχανισμός ελέγχου και λογοδοσίας για την εκτέλεση του κυβερνητικού έργου».
  • Τέλος, επαναφέρει το κεντρικό πολιτικό του επιχείρημα, ότι απέναντι στην δική του πρόταση διακυβέρνησης, με αυτοδυναμία Νέας Δημοκρατίας κι επιστράτευση προσωπικοτήτων που δεν προέρχονται απαραίτητα από την παραδοσιακή δεξαμενή του χώρου αυτού, δεν υπάρχει μια δομημένη κι αξιόπιστη αντιπρόταση, παρά μόνο το νεφέλωμα της «προοδευτικής διακυβέρνησης», όπου «όλοι είναι εναντίον όλων» και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα μακρόπνοης συνεργασίας, ενώ προσθέτει ότι αυτό το σχήμα, ακόμα κι αν τελικά κατάφερνε να υλοποιηθεί θα ήταν παράγων αστάθειας και περιπετειών για τη χώρα.

►Διαβάστε επίσης: Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με όποιον αποφασίσει ο τουρκικός λαός

Με αυτά θα φτάσει ως τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός αν χρειαστεί να εμπλουτίσει τη βασική του επιχειρηματολογία με κάτι το οποίο θα προκύψει μέσα στο επόμενο πενθήμερο…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ