Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

FT: Η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο για την οικονομία της - Ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

«H αναβίωση της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι ένα έργο σε εξέλιξη», είναι ο τίτλος νέου δημοσιεύματος των Financial Times εν όψει των εκλογών της Κυριακής, στο οποίο τονίζει ότι είναι κρίσιμο να αξιοποιηθεί μετά από αυτές η πρόοδος που έχει γίνει την τελευταία δεκαετία.

Οι FT αναφέρονται στην προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στη διαφοροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μην εξαρτάται από τον τουρισμό, στην προώθηση των επενδύσεων για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και στη μεταρρύθμιση του δημόσιου και της δικαιοσύνης.

«Η Ελλάδα έχει υποφέρει την τελευταία δεκαετία, όμως με τις θυσίες της έχει την ευκαιρία να μετατρέψει τα δεινά σε ευημερία. Δεν πρέπει να χάσει από τα χέρια της αυτό το έπαθλο», σημειώνει το δημοσίευμα.

H πολιτική αβεβαιότητα θα αυξηθεί την Κυριακή

Η πολιτική αβεβαιότητα θα εκτοξευθεί μετά την Κυριακή καθώς η ΝΔ δεν αναμένεται να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, οπότε πιθανότατα θα υπάρξει προσφυγή σε νέες εκλογές τον Ιούλιο, σημειώνεται.

Μετά τις δεύτερες εκλογές η ΝΔ μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι πιέζει για μία πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για την αντιμετώπιση κοινωνικών θεμάτων.

Τα κέρδη της περασμένης 10ετίας

Οποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση, θα πρέπει να αξιοποιήσει τα κέρδη της τελευταίας δεκαετίας, όπως τη σχετικά μεγάλη διάρκεια του χρέους και τα 30,5 δις. ευρώ που θα λάβει συνολικά η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης έως το 2026 να ενισχυθεί η οικονομία της και να μειωθεί περαιτέρω το χρέος της, σημειώνουν οι FT.

Μπορεί, προσθέτουν, η ανάκαμψη της οικονομίας και η μείωση του χρέους μετά την πανδημία να είναι εντυπωσιακή, αλλά απαιτούνται ακόμα μεταρρυθμίσεις καθώς η Ελλάδα έχει ακόμη το υψηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και η οικονομία της είναι 20% μικρότερη σε σχέση με το 2008.

Σημειώνουν επίσης ότι η μείωση του χρέους πέρυσι οφείλεται και στον υψηλό πληθωρισμό καθώς και ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα στην ΕΕ ποσοστά πληθυσμού που κινδυνεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Για το σκάνδαλο των υποκλοπών αναφέρουν ότι αφενός στοίχισε στην εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού και αφετέρου ανάδειξε τα προβλήματα της Ελλάδας με το κράτος δικαίου.

Για το δυστύχημα στα Τέμπη σημειώνουν ότι έφερε στο φως με τον πιο τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια των δημοσίων υπηρεσιών και των υποδομών.

Επίσης, προσθέτουν,  η κυβέρνηση κατηγορείται για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα σύνορά της και έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ