Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κ. Μητσοτάκης: Οι απόψεις Κατρούγκαλου είναι το κρυφό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: Eurokinissi

Αισιόδοξος για «καθαρή νίκη» της ΝΔ στις εκλογές της Κυριακής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Κατρούγκαλου, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι όσα είπε ο αποσυρθείς από την εκλογική μάχη πρώην υπουργός αποτελούν κυρίαρχες απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ, «είναι το κρυφό τους σχέδιο».

Ο ίδιος έθεσε ως στοίχημα για την επόμενη τετραετία την αναμόρφωση του ΕΣΥ, ενώ έκανε αναφορά στη στοχοποίηση τόσο του Διονύση Σαββόπουλου όσο και της συζύγου του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον ΕΝΦΙΑ σε μικρά νησιά και ορεινά χωριά, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

«Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε, δεν ενδώσαμε στην τοξικότητα», τόνισε.

 «Κοιτάμε τα του οίκου μας, θέλουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό για τη ΝΔ, θέλουμε να κλείσουμε όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια, είναι η πρώτη φορά που φτάνουμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου και να υπάρχει μόνο μια πρόταση διακυβέρνησης. δεν είναι εγώ αυτός που θα αποφασίσει το χρόνο των δεύτερων εκλογών, θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα», πρόσθεσε.

Για την παράλληλη πλατφόρμα καταγραφής των αποτελεσμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Κατάκτηση της ελληνικής δημοκρατίας είναι οι δίκαιες και αδιάβλητες εκλογές, όλα αυτά για τα παράλληλα συστήματα θυμίζουν και τα παράλληλα νομίσματα, δεν δίνω και πολύ σημασία, δεν νομίζω ότι κανείς θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα».

Συντάξεις: Θα συνεχίσουμε να τις αυξάνουμε

Αναφορικά με τις συντάξεις, είπε: «Επιδιώκω τη μείωση των ανισοτήτων με δομική μείωση της ανεργίας. Είχαμε αυξήσεις συντάξεων της τάξης σχεδόν του 8%, είχαμε πρόσθετη βοήθεια με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσους έχουν προσωπική διαφορά, έως ότου σβήσει τα επόμενα χρόνια. Η στήριξη θα επέλθει από την υπεραπόδοση της οικονομίας, χωρίς να τσακίζουμε τη μεσαία τάξη σε φόρους. Πιστεύετε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα δώσει 13η σύνταξη και αναδρομικά; Εφερε το νόμο Κατρούγκαλου, χωρίς να μας έχει πει τίποτα. Θα εξακολουθήσουμε να αυξάνουμε τις συντάξεις και να στηρίζουμε τους συνταξιούχους».

Ερωτηθείς γιατί δεν μειώνονται οι έμμεσοι φόροι, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Αν ο σκοπός είναι η μείωση των τιμών, δεν έχει αποτέλεσμα. Δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες, χωρίς αποτέλεσμα. Τα χρήματα αυτά θα μας λείψουν από κάπου. Ο πληθωρισμός θα πέσει, πέφτει ήδη. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι επίμονος, αλλά πέφτει. Εχουμε δει τα χειρότερα της ακρίβειας. Δομικά θα λυθεί το πρόβλημα. Εχουμε προσωρινά μέτρα, όπως το market pass. Το καλάθι του νοικοκυριού δημιούργησε διαφάνεια και έβαλε μία τάξη. Η αγορά λειτούργησε. Για τον ΕΦΚ στα καύσιμα, η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ θα κοστίσει 2 δισ.,  να μας πει πού θα τα βρει. Εμείς φορολογήσαμε για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς στο ρεύμα. Τώρα έχουμε πια επιστρέψει σε μια κανονικότητα στις τιμές ενέργειας.

Σχολιάζοντας την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να κρατικοποιήσει τη ΔΕΗ, είπε: «Αν θέλουμε να καταστρέψουμε τη ΔΕΗ ας ξαναγίνει δημόσια. Το κράτος ελέγχει το 34% της ΔΕΗ. Πριν από 18 μήνες είχαμε μεγάλο πρόβλημα στο ρεύμα, τώρα δεν υπάρχει κάποιο παράπονο».

Για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, υπογράμμισε: «Ο κ.Τσίπρας πήγε στις Βρυξέλλες το 2015 μετά το δημοψήφισμα- παρωδία και γύρισε πίσω με ένα αχρείαστο μνημόνιο. Και εγω πήγα στις Βρυξέλλες και διαπραγματεύτηκα και έφερα πίσω 31 δισ. για τη χώρα. Εγώ προσωπικά τα διαπραγματεύτηκα. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην απορρόφηση των πόρων. Είναι σαχλαμάρες αυτά που λένε για Βρυξέλλες και επαναδιαπραγμάτευση. Ο Προσωπικός Βοηθός, οι 36.000 διαδραστικοί πίνακες για τα σχολεία, είναι με λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο. Οταν λέμε ότι θα δώσουμε χρήματα στην υγεία, είναι κοστολογημένα. Το δικό μου μεγάλο στοίχημα είναι το νέο εθνικό σύστημα υγείας. Το σύστημα ασχολήθηκε με την πανδημία, έμειναν πίσω άλλα θέματα».

Για ΕΣΥ: Σχεδόν μηδενίσαμε τα ράντζα, δεν ιδιωτικοποιείται η υγεία

Επανέλαβε ότι δεν ιδιωτικοποιείται η Υγεία, λέγοντας: «Σχεδόν μηδενίσαμε τα ράντζα, δεν ιδιωτικοποιείται η υγεία. Η πλήρωση θέσεων που βγαινουν άγονες είναι μεγάλο πρόβλημα, θα το λύσουμε. Δεν μπορεί ένα νησί ολόκληρο να βρει ένα σπίτι για έναν γιατρό; Θα καλύψουμε τα κενά, η τηλεϊατρική μας δίνει δυνατότητες, δουλεύουμε νέο πλαίσιο αεροδιακομιδών- εκεί θα αγοράσουμε υπηρεσίες. Οι πρώτες αυξήσεις που δώσαμε είναι στο ΕΣΥ. Εχουμε μιλήσει συνολικά για 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ μέσα στην τετραετία».

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ.Τσίπρας ξέρει ότι δεν θα κερδίσει τις εκλογές και δεν του κοστίζει να τάζει τον ουρανό με τ' άστρα. Αν υπήρχε τσουνάμι πλειστηριασμών, δεν θα το ξέρατε; Ναι, υπάρχει πρόβλημα, αλλά υπάρχει μια πλατφόρμα για να μπορεί να βρεθεί λύση, έχουμε πάνω από 50 δισ. ρυθμισμένα δάνεια, ανάμεσα στους πολίτες και τους σέρβισερς. Θέλουμε να τσακίσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να ρυθμίζει. Γίνονται αυτές οι ρυθμίσεις, αυτό που λέει ο κ.Τσίπρας δεν μπορεί να γίνει, θα κατέπιπτε όλο το σχέδιο που έχει εγκριθεί από την ΕΕ θα έπεφτε στο κενό».

Για τον ΕΝΦΙΑ: Εχουμε κάνει ήδη σημαντική παρέμβαση, δεν είπαμε ότι πρέπει να τον καταργήσουμε, αλλά να τον μειώσουμε. Και οι πολίτες πρέπει να ασφαλίζουν τα ακίνητά τους, δίνουμε περαιτέρω κίνητρο. Δεν είναι στον προγραμματισμό μας νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα εξέταζα όμως παρεμβάσεις σε μικρά χωριά και νησιά, να δώσουμε κίνητρα για να μείνουν οι κάτοικοι. Μην ξεχνάτε την παρέμβασή μας για τον φόρο γονικής παροχής. Ευνοούμε τη μεσαία τάξη.  Διώξανε τον κακομοίρη τον Κατρούγκαλο, τον μαρτυριάρη, αλλά κρατάνε τον Παππά και τον Πολάκη, που έκανε την επανεμφάνισή του για να στοχοποιήσει τον Διονύση Σαββόπουλο.

«Η σύζυγός μου στοχοποιήθηκε με τρόπο χυδαίο»

«Ο Μάνος Χατζηδάκης που επίσης είχε στοχοποιηθεί από τον αυριανισμό είχε πει ότι ψηφίζω ΝΔ γιατί είναι το μόνο κόμμα που μου επιτρέπει να το βρίζω. Είναι αδιανόητο αυτό που έγινε με τον Διονύση Σαββόπουλο, είναι ολόκληρη φιλολογία τοξικότητας. Ο Διονύσης Σαββόπουλος είπε απλά την άποψή του και στοχοποιήθηκε με χυδαίο τρόπο. Δεν απάντησα σε καμία προσωπική προσβολή, γκρίζα βίντεο. Αποφάσισα να μιλήσω για το μέλλον. Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει χάος. Είναι μια διαφορετική αντίληψη για το πως πρέπει να ασκείται η πολιτική. Η σύζυγός μου στοχοποιήθηκε με τρόπο χυδαίο και δεν τα ξεχνάω αυτά. Η απόσταση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μικραίνει, μεγαλώνει», πρόσθεσε.

Για τα εξοπλιστικά: Χρειαζόμαστε τα F-35 και μπορούμε να τα πάρουμε, είναι εισήγηση των γενικών επιτελείων, να έχουμε τα πρώτα το 2028. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ αμφίβολο αν θα συνέχιζε αυτά τα προγράμματα και για τις φρεγάτες. Η επαναδιαπραγμάτευση είναι ορολογία συνηθισμένη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι συμφωνίες που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος.

«Το 2020 φτάσαμε πολύ κοντά σε θερμό επεισόδιο, ευτυχώς μπορέσαμε και την αποτρέψαμε. Φτάσαμε πολύ κοντά. Αφού υπογράψαμε τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Βεβαίως και θα πάρω τον κ.Ερντογάν να τον συγχαρώ, δεν ήμουν εγώ αυτός που είπε δε μιλώ με τον Μητσοτάκη, αλλά δεν είμαι και αφελής. Οσο έτοιμοι είμαστε να τείνουμε χείρα φιλίας, άλλα τόσο αποφασισμένος είμαι ότι θα συνεχίσω την πολιτική της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων και της αναβάθμισης του κύρους της Ελλάδας συνολικά, γιατί σήμερα η Ελλάδα μετράει. Δεν θα ανησυχούσα για τις απειλές της Αγκυρας, αλλά δεν φτάσαμε τυχαία σ' αυτό το σημείο», πρόσθεσε.

Για ενδεχόμενη αναθεώτηση του άρθρου 16: Δεν θα είναι μόνο το άρθρο 16, όχι γιατί ενδιαφερόμαστε να έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά είναι μια τρέλα, να φεύγουν παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, η Κύπρος να είναι κέντρο. Αλλά πρέπει να πω ότι κυρίαρχο είναι η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου.

Ερωτηθείς αν θα αλλάξει ξανά ο εκλογικός νόμος, τόνισε: Η συζήτηση έχει ξαναγίνει, είναι καλός νόμος, δεν είναι καθόλου στις προθέσεις μου να αλλάξω τον εκλογικό νόμο. Εξαντλήσαμε την τετραετία, είναι θεσμική κατάκτηση ότι φτάσαμε στο τέλος της τετραετίας. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ