Νέα
  • ΓΔ: 1200.04 -0.02%
  • Τζίρος: 107,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εκλογές 2023: Τα ιστορικά «κάστρα» που... χάθηκαν και τα ειδικά κοινά που άλλαξαν χέρια

Πηγή: Eurokinissi

Παραδοσιακά «κάστρα» της Κεντροαριστεράς, λαϊκές γειτονιές και προνομιακά κοινά των αντιπάλων κέρδισε η ΝΔ στο πλαίσιο της σαρωτικής νίκης της επί του ΣΥΡΙΖΑ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαίου. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες «χάθηκαν» για την Κεντροαριστερά η Αχαΐα, ολόκληρη η Κρήτη, η Β Πειραιώς και άλλες λαϊκές γειτονιές, οι νέοι και άλλα ειδικά κοινά που είτε γύρισαν την πλάτη στην κάλπη, είτε στράφηκαν προς τα δεξιά.

Το αποτέλεσμα ήταν ο χάρτης να βαφτεί ολόκληρος «μπλε» με μοναδική εξαίρεση τη Ροδόπη. Είναι χαρακτηριστικό πως ούτε το 1981, στην ιστορική αλλαγή που πέτυχε τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου για το ΠΑΣΟΚ, δεν είχε βαφτεί όλη η χώρα «πράσινη» αλλά υπήρχαν νομοί που παρέμειναν στα χέρια της «δεξιάς».

Τα κάστρα που χάθηκαν

  • Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει περιοχές που στο παρελθόν ήταν … απόρθητα κάστρα του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια τα κατέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως η Αχαΐα είχε να βαφτεί «μπλε» από το 1977 και τώρα το κυβερνών κόμμα πήρε 33.95% και η αξιωματική αντιπολίτευση έμεινε στο 27.01%.
  • Αλλά και στην Κρήτη καθαρή πρωτιά πέτυχε η Νέα Δημοκρατία και στους τέσσερις νόμους, ανατρέποντας πλήρως το τοπίο σε σχέση με το 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε  στη δεύτερη θέση στα Χανιά και στο Ηράκλειο και στην τρίτη θέση στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι.
  • O ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να κερδίσει λαϊκές γειτονιές, στις οποίες τα προηγούμενα χρόνια είχε προβάδισμα. Είναι χαρακτηριστικό πως έχασε την πρωτιά που είχε το 2019 στη Δυτική Αττική, με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται κατά σχεδόν 30,000 ψήφους. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Β Πειραιά, όπου το κυβερνών κόμμα πήρε 37,44% και η αξιωματική  αντιπολίτευση  έμεινε στο 20.75%. 

Τα ειδικά κοινά που δεν ανταποκρίθηκαν

  • Το κυβερνών κόμμα ήρθε πρώτο και στους νέους, σε αντίθεση με τις εκλογές του 2019. Συγκεκριμένα πήρε ποσοστό 31.5% στις ηλικίες από 17 έως 24 (ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το 28.8%) και 30,1% στις ηλικίες 25-34 (έναντι 27,4% της αξιωματικής αντιπολίτευσης). 
  • Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε και πήρε προβάδισμα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ένα κοινό στο όποιο «κοιτά» ιδιαιτέρως ο ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά βέβαια είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με το αποτέλεσμα στο σύνολο της Επικρατείας (28,5% ΝΔ - 23% ΣΥΡΙΖΑ) αλλά δείχνει την αλλαγή σκηνικού που συντελέστηκε την Κυριακή.

►Διαβάστε επίσης: Εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν οι νέοι 17 - 24 ετών

Ο χάρτης των εκλογών της 21ης Μαΐου

Μάλιστα το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κάποιος, ότι, ακόμα και στις πρώτες εκλογές μετά τη Δικτατορία, όπου το κόμμα του εγγυητή της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, σαρώνει, παρολα αυτά το δεύτερο κόμμα του Γεωργίου Μαύρου κερδίζει κάποιους νομούς. κυρίως στην Κρήτη. 

Ο χάρτης των εκλογών του 1974

Ούτε ο πρωθυπουργός της «Αλλαγής», Ανδρέας Παπανδρέου θριαμβευτής των εκλογών του 1981 με το ΠΑΣΟΚ με 48.07% (172 έδρες) δεν κατόρθωσε να βάψει τον χάρτη ολόκληρο «πράσινο». Αρκετοί νομοί παρέμειναν «μπλε», στη Νέα Δημοκρατία του Γεωργίου Ράλλη. 

Ο χάρτης των εκλογών του 1981

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ