Νέα
  • ΓΔ: 1192.1 -1.01%
  • Τζίρος: 53,07 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εκλογές 2023: Οι κρίσιμες αποφάσεις Ανδρουλάκη για τις κάλπες και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ

Με τον αέρα της σημαντικής ανόδου στις εκλογές της 21ης Μαΐου και της ρεαλιστικής (όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα στην πρόσφατη αναμέτρηση) επιδίωξης για να κερδίσει και πάλι τη θέση του ενός από τους δυο βασικούς πόλους στο πολιτικό μας σύστημα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζουν τα σχέδιά τους για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου αλλά και για το «ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας».

Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι προσεκτικοί και δεν διατυπώνουν ρητά την στόχευσή τους να ξεπεράσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, καθώς γνωρίζουν ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Στην πραγματικότητα αρκεί στον Νίκο Ανδρουλάκη μια ακόμα αύξηση των ποσοστών του, που θα καταδείξει μια γενικότερη δυναμική ανόδου. Αν, μάλιστα, αυτή η άνοδος συνοδευτεί και από μια περαιτέρω πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, τότε το σχέδιο Ανδρουλάκη να μιλάει κατά την επόμενη τετραετία, σαν το ΠΑΣΟΚ να είναι de facto αξιωματική αντιπολίτευση, γίνεται ακόμα πιο εύκολο.

Επιμονή στα νέα πρόσωπα

Σε αυτή την προοπτική ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να ενισχύσει όσο περισσότερο μπορεί τα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν κεντρικούς ρόλους στο νέο οργανόγραμμα του κινήματος και που θα βγαίνουν στο επόμενο χρονικό διάστημα προς τα έξω, καθώς αυτή του η τακτική, την οποία εφάρμοσε από την πρώτη μέρα που εξελέγη στη θέση του επικεφαλής, θεωρείται ότι έχει αποδώσει πολύ.

►Διαβάστε και: N. Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ η αναγέννηση του ΕΣΥ

Πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν πως στο αμέσως προσεχές διάστημα, μετά τις εκλογές, η προώθηση νέων ανθρώπων προς τα Μέσα Ενημέρωσης και τα κεντρικά όργανα του κόμματος θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Αυτό το νόημα είχε, προσθέτουν οι ίδια πηγές, και η συμβολική επιλογή της έδρας στην Α’ Θεσσαλονίκης από τον Νίκο Ανδρουλάκη, δεν είχε σκοπό τον αποκλεισμό του Χάρη Καστανίδη από τη «Βουλή της μιας ημέρας» αλλά το σήμα ότι οι νέοι προηγούνται στο κτίσιμο του νέου ΠΑΣΟΚ που θα διεκδικήσει την αποδοχή του κόσμου στα επίπεδα (και τα ποσοστά) που είχε επιτύχει το παλιό, με ηγέτες τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη.

Για ποιους κλείνουν οι... πόρτες

Από την άλλη μεριά, συμπληρωματικά στην θαρραλέα προώθηση των νέων, είναι ο αποκλεισμός της επιστροφής όσων εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ για να απολαύσουν, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, τις χαρές της εξουσίας στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές της κεντρικής διοίκησης του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν -χωρίς να δίνουν παραπάνω στοιχεία- ότι ήδη έχει υπάρξει μια πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος από κάποια στελέχη για επιστροφή τους και η απάντηση ήταν ένα εκκωφαντικό «όχι».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί ότι τυχόν επιστροφές θα παρουσιάσουν στην κοινή γνώμη ένα ΠΑΣΟΚ που αποδέχεται τις πρακτικές των πολιτικών «μεταγραφών» και θα είναι εκτεθειμένο σε αντιπαραβολές δηλώσεων αυτών των στελεχών όταν ήταν στο ΣΥΡΙΖΑ κι όταν ήταν (ή θα έρχονταν, αν το επέτρεπε ο ίδιος) στο ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια εικόνα θα δυσκόλευε έως ακυρώσεως της στρατηγικής του «νέου ΠΑΣΟΚ που δεν έχει δοκιμαστεί στην εξουσία και αξίζει να του δοθεί μια ευκαιρία».

►Διαβάστε και: ΠΑΣΟΚ: Οι πολίτες θα πληρώσουν επιπλέον 5 δισ. ευρώ σε έμμεσους φόρους

Επένδυση στο πρόγραμμα

Πρόκειται για μια πλατφόρμα που ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αρχίσει να λανσάρει στο δημόσιο διάλογο κατά την προσεχή τετραετία, όταν το ΠΑΣΟΚ θα πολιτεύεται ως οιονεί αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτά όμως προϋποθέτουν ένα ακόμα ισχυρότερο ΠΑΣΟΚ στις κάλπες του Ιουνίου κι αντίστοιχα, έναν ακόμα πιο αδυνατισμένο ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτά δεν συμβούν στην κάλπη, η στρατηγική θα προσαρμοστεί αναλόγως, πάντα με την ίδια επιδίωξη.

Ως τότε η Χαριλάου Τρικούπη θα επενδύει στο πρόγραμμά της και ιδιαίτερα στα παραδοσιακά ζητήματα που ευαισθητοποιούν τους σοσιαλδημοκράτες, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξ ου και η χθεσινή επίσκεψη Ανδρουλάκη στο ΕΚΑΒ, όπου είχε την ευκαιρία να επαναλάβει τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για καλύτερο ΕΣΥ, κάτι που αποτελεί σταθερά του κόμματος διαχρονικά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ