Νέα
  • ΓΔ: 1269.56 +0.38%
  • Τζίρος: 84,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αχτσιόγλου: Αμείλικτα ερωτήματα απαιτούν απαντήσεις για την τραγωδία στην Πύλο

«Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία. Δεκάδες ζωές να χάνονται τόσο άδικα και άνθρωποι να θαλασσοπνίγονται στην προσπάθεια τους για μια καλύτερη ζωή. Μάλιστα, αν ισχύει η μαρτυρία πως εκατό γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν στα αμπάρια του πλοίου, πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς τον θρήνο και την οδύνη», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στον ANT1, για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. 

Στη συνέχεια έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας. «Υπάρχουν αμείλικτα αναπάντητα ερωτήματα για την τραγωδία: Τι συνέβη; Γιατί ένα πλοίο το οποίο ακολουθούνταν από πλοία των ελληνικών αρχών για περισσότερες από 24 ώρες τελικά βυθίζεται και χάνουν τη ζωή τους τόσοι άνθρωποι; Υπάρχουν αντιφατικές τοποθετήσεις από το λιμενικό το οποίο μέχρι χθες ισχυριζόταν πως δεν είχε κάνει κάποια επιχείρηση και τελικά σήμερα είπε πως έγινε μία επιχείρηση με σχοινιά. Δεν καταλάβαμε όμως. Έγινε ή δεν έγινε επιχείρηση διάσωσης; Υπάρχει πληροφορία πως το αλιευτικό σκάφος ήταν ακυβέρνητο από ένα χρονικό σημείο κι έπειτα. Γιατί αφέθηκε ένα πλοίο με τόσους ανθρώπους ακυβέρνητο και χωρίς βοήθεια; Είδαμε και τις φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται πως οι άνθρωποι ζητούσαν βοήθεια. Γιατί δεν τους δόθηκαν σωσίβια; Γιατί δεν υπήρξε αίτημα είτε να παρέμβει, είτε να βοηθήσει η Frontex; Όλα αυτά απαιτούν απαντήσεις».

«Συγχρόνως, αναδεικνύεται από αυτό το τραγικό γεγονός, η απολύτως αποτυχημένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα του προσφυγικού/μεταναστευτικού, όπου ακόμη και σήμερα, ενώ ζούμε αυτό το δράμα, οι συζητήσεις που γίνονταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι περί μιας “ευέλικτης αλληλεγγύης”. Δηλαδή πως τα κράτη υποδοχής όπως η Ελλάδα και η Ιταλία θα αντιμετωπίζουν όλο το βάρος, ενώ κάποια άλλα κράτη, όπως αυτά του Βορρά να έχουν την επιλογή να μην δέχονται κανέναν πρόσφυγα καταβάλλοντας απλά ένα αντίτιμο. Άρα να βρισκόμαστε μπροστά στο τραγικό αφενός να χάνονται ανθρώπινες ζωές αφετέρου να επιβαρύνονται δυσβάσταχτα δύο-τρία κράτη. Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική στροφή στον προσανατολισμό της ΕΕ και στροφή και στον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος από την επόμενη κυβέρνηση με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Πρόκειται για ένα από τα πια σύνθετα διεθνή ζητήματα», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ