Νέα
  • ΓΔ: 891.69 +0.78%
  • Τζίρος: 68,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στη Βουλή το ελληνικό #MeToo - Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης
Πηγή: Intimenews

Nα πετύχει όλους τους στόχους που έθεσε, όταν ζήτησε την συζήτηση μεταξύ πολιτικών αρχηγών για την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου με αφορμή το ελληνικό 
#MeToo, επιχείρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στο πλαίσιο αυτό αφενός έθεσε τη δική του ατζέντα, αφετέρου απάντησε στις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. 

Οι έξι στόχοι που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή μάχη στη Βουλή είναι οι εξής:

  1. Να μη μετατραπεί το #MeToo σε κομματική αντιπαράθεση: Εξαρχής ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στην πρώτη του άνοδο στο βήμα ότι αυτή η προσπάθεια είναι χυδαία και μάλιστα απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Τσίπρα: «Σας ερωτώ ανοικτά: Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές; Και η ΝΔ ότι διακινεί κύκλωμα ανηλίκων; Πώς τολμά βουλευτής σας (Ελευθεριάδου) να διαλαλεί ότι ψωνίζονται ανήλικα από ΜΚΟ; Με ποιο θράσος βουλευτής σας (Πολάκης) κάνει χυδαίες αναρτήσεις; Σας καλώ να απαντήσετε ως Αλέξης Τσίπρας πατέρας 2 παιδιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη πατέρα 3 παιδιών…». Το ότι ως το τέλος ο κ. Τσίπρας δεν καταδίκασε τις αναρτήσεις Πολάκη- Ελευθεριάδου- Βαξεβάνη ο κ. Μητσοτάκης το επεσήμανε στην τριτολογία του, κλείνοντας τη συνεδρίαση.
  2. Η κυβέρνηση δημιούργησε τις προϋποθέσεις ανάδυσης του ελληνικού #MeToo: Επανειλημμένως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ότι η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» των αποκαλύψεων σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και είπε με πολλούς τρόπους ότι παλαιότερα δεν υπήρχε το αντίστοιχο κλίμα, ενώ σποραδικές περιπτώσεις (θύμισε χωρίς να την κατονομάσει την υπόθεση των κατηγοριών εναντίον του πρώην πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Αθήνα) κουκουλώθηκαν. Απηύθυνε επίσης ευθέως το ερώτημα προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς: «Γιατί τώρα αναπτύσσεται το κίνημα #MeToo και όχι παλαιότερα, όπως σε όλες τις άλλες δημοκρατικές χώρες;»
  3. Ελαβε αποστάσεις από κάθε χυδαιότητα και υπερβολή: Παραδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης ότι στο διαδίκτυο γράφονται τερατουργήματα, και υπογράμμισε ότι ζήτησε από τον βουλευτή του Μακάριο Λαζαρίδη να ανακαλέσει μια προσβλητική έκφραση που έγραψε για τους ομοφυλόφιλους, πράγμα που ο βουλευτής έκανε. «Εσείς θα ζητήσετε από τον κ. Πολάκη να ανακαλέσει τις χυδαιότητες που γράφει;» ρώτησε τον πολιτικό του αντίπαλο.
  4. Κάλυψε πλήρως την υπουργό Πολιτισμού: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε κανένα περιθώριο για πιθανή παραίτηση Μενδώνη την οποία κάλυψε πλήρως, αναγνωρίζοντας όμως δημόσια το επικοινωνιακό της σφάλμα στον χειρισμό της υπόθεσης Λιγνάδη. Δυο φορές ανέφερε ότι ο Λιγνάδης παραιτήθηκε 5 ώρες μετά την «φωτογράφισή» του -χωρίς να αναφερθεί το όνομά του- από τον Νίκο Σ, ο οποίος επίσης δεν αποκάλυψε την ταυτότητά του. Επίσης ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε στη δευτερολογία του σε τι συνίσταται το δήθεν «ένοχο μυστικό» που τον κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας ότι τον συνδέει με την Λίνα Μενδώνη. «Εσείς πρέπει να απαντήσετε σε αυτό, όχι η αντιπολίτευση» του είπε στη δική του δευτερολογία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
  5. Το κομμάτι «ασυνόδευτα ανήλικα»: Ο κ. Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για μια νέα πολιτική πρωτοβουλία του, τη μέριμνα για τα ασυνόδευτα ανήλικα, που υφίστανται πολύ περισσότερες απειλές κατά της ζωής τους και της σωματικής τους ακεραιότητας κι αξιοπρέπειας από άλλα παιδιά. Προς τούτο ζήτησε από την αρμόδια Γραμματέα κα Αγαπηδάκη να καθίσει στα υπουργικά έδρανα, ενώ διάβασε και τα εύσημα που έλαβε για λογαριασμό της κας Αγαπηδάκη από την Ευρώπη για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στον τομέα των ασυνόδευτων ανηλίκων.
  6. Εκανε προτάσεις θεσμικής θωράκισης όσων απειλούνται από παρενοχλήσεις: Ήταν το θετικό κομμάτι της συζήτησης, καθώς ο πρωθυπουργός πρότεινε: Αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα ως προς τις ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ενώ για τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος. Λειτουργία της νέας διαδικτυακής πύλης metoo.gov.gr, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες, όλες οι κυβερνητικές πολιτικές αλλά και όλες οι καταγγελίες γύρω από αυτό το θέμα. Λειτουργία ειδικού μητρώου για όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και με εφήβους. Λειτουργία κεντρικής δομής στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για αξιολόγηση και για εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας. Υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν. Δυνατότητα υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης και, τέλος, επέκταση από τη νέα σχολική χρονιά σε όλα τα σχολεία του προγράμματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ