Νέα
  • ΓΔ: 898.14 +0.49%
  • Τζίρος: 13,91 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σκληρή κριτική Αχτσιόγλου στο ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης

Η Εφη Αχτσιόγλου
Η Εφη Αχτσιόγλου / Πηγή: Intime

Σκληρή κριτική στο ασφαλιστικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση έκανε χθες η τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, η οποία μετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η «διαΝΕΟσις» με θέμα το ασφαλιστικό και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Συγκεκριμένα η κυρία Αχτσιόγλου υπερασπίστηκε το δημόσιο διανεμητικό σύστημα που υπάρχει στη χώρα μας επί δεκαετίες και υπογράμμισε ότι αυτό το σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις προκλήσεις της σημερινής εποχής. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αντίθετη στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα που προκρίνει για τη επικουρική ασφάλιση η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «πρώτον, μετά τη μεταρρύθμιση του 2016 είναι μακροπρόθεσμα οικονομικά βιώσιμο, με δεδομένες τις αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις, πράγμα που επιβεβαιώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Eurostat. Άρα κανένας δημοσιονομικός κίνδυνος κατάρρευσης του ασφαλιστικού δεν υπάρχει. Δεύτερον, εξασφαλίζει επάρκεια συντάξεων. Τρίτον, ακριβώς λόγω του δημοσίου διανεμητικού χαρακτήρα, προστατεύει από τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων, στην οποία οδηγούν τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα».

«Θέτει σε κίνδυνο τις συντάξεις»

Στη συνέχεια η Έφη Αχτσιόγλου εξήγησε για ποιους λόγους το κόμμα της αρνείται το κεφαλαιοποιητικό σύστημα: Η μετατροπή του δημόσιου συστήματος επικουρικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό, είπε, «όχι μόνο δεν είναι αναγκαία και ορθή επιλογή» αλλά «θέτει σε μεγάλο κίνδυνο και αβεβαιότητα τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων», με δεδομένο ότι «οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων θα πηγαίνουν σε ατομικούς κουμπαράδες και δεν θα χρηματοδοτούν τις σημερινές συντάξεις». Αυτό σημαίνει ότι «το κόστος μετάβασης θα είναι τεράστιο, της τάξης των 55 δισ., και η κάλυψή του θα οδηγήσει σε μειώσεις συντάξεων και επιβάρυνση των φορολογούμενων».

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρόσθεσε στα επιχειρήματά της ότι «οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων τίθενται σε μεγάλο επενδυτικό κίνδυνο και η εμπειρία έχει δείξει ότι στο παρελθόν υπέστησαν τεράστιες απώλειες». Κάτι που όλοι πρέπει να λάβουν υπόψη, επεσήμανε, είναι το ότι «οι περισσότερες χώρες που επιχείρησαν τη μετάβαση επέστρεψαν στα δημόσια διανεμητικά συστήματα, μετά από μειώσεις συντάξεων, απώλειες και τεράστιο κόστος στους προϋπολογισμούς», ενώ «οι αποδόσεις που τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα, αλλά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπόσχονται στους νέους ασφαλισμένους δεν ισχύουν».

«Ανισότητες και τεράστιο κόστος μετάβασης»

Η κυρία Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η μετατροπή της δημόσιας διανεμητικής κοινωνικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητική σημαίνει τεράστιο κόστος μετάβασης, μείωση σημερινών συντάξεων, ανισότητες στις συντάξεις των δύο φύλων, μη προβλέψιμα επίπεδα συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους», με αυτόν τον τρόπο «ο κίνδυνος των κεφαλαιαγορών μεταφέρεται στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους».

Σημείωσε, τέλος, ότι «η νέα οικονομική κρίση επιβεβαιώνει την ανάγκη ενίσχυσης και βελτίωσης του δημόσιου διανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να γίνει αποδοτικότερο για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ