Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το Nutri-Score απειλεί τα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα

ΣΥΡΙΖΑ: Το Nutri-Score απειλεί τα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα
Πηγή: Pixabay

Τους κινδύνους για τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα από το Nutri-Score , το σύστημα επισήμανσης ειδών διατροφής, αναπτύσσουν με ερώτηση τους στη Βουλή 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το Nutri-Score είναι μια διατροφική ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, η οποία αποτυπώνει χρωματικά την συνολική θρεπτική αξία των τροφίμων και ποτών. Βασίζεται σε μια κλίμακα 5 χρωμάτων και γραμμάτων (το Α είναι πράσινο για να αντιπροσωπεύει την καλύτερη διατροφική ποιότητα ενώ το Ε είναι σκούρο πορτοκαλί για να δείξει ότι είναι χαμηλότερης διατροφικής ποιότητας).

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην ερώτηση τους προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υγείας Μάκη Βορίδη και Βασίλη Κικίλια αναφέρουν ότι η στάθμιση των τροφών γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις θερμίδες, τις λιπαρές ύλες, το κορεσμένο λίπος, το αλάτι και τα σάκχαρα των τροφίμων, χωρίς να αξιολογείται συνολικά το διατροφικό προφίλ του τροφίμου.

«Η εισαγωγή ενός ενιαίου συστήματος διατροφικής δήλωσης στις ετικέτες τροφίμων συζητείται επί του παρόντος στα Κράτη Μέλη της ΕΕ, τη στιγμή, που διάφορα Κράτη Μέλη εξετάζουν ή ακόμη υιοθετούν προαιρετικά το προωθούμενο σύστημα επισήμανσης τροφίμων Nutri-Score που βασίζεται στην χρωματική κατηγοριοποίηση των προϊόντων με βάση τη διατροφική τους ποιότητα ώστε να συμβάλει μέσω της ανάλογης επισήμανσης στην ενημέρωση των καταναλωτών για τη σωστή επιλογή υγιεινών τροφών». Όπως τονίζουν οι ίδιοι, «με την χρήση αυτού του φαινομενικά απλού και εύληπτου συστήματος επισήμανσης όμως, υποτιμώνται προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας πολλά από τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος της γαστρονομικής μας κληρονομιάς και της μεσογειακής διατροφής». Έτσι, «παραδοσιακά και πολλά ΠΟΠ -ΠΓΕ προϊόντα μας όπως το ελαιόλαδο, η φέτα και αρκετά άλλα τυροκομικά είδη, το μέλι, οι επιτραπέζιες ελιές έχουν προστιθέμενη αξία θρεπτικών συστατικών που δεν εκφράζεται αλλά αντίθετα αγνοείται σε αυτά τα διατροφικά συστήματα πληροφοριών, οδηγώντας πιθανόν έως και την παραπλάνηση».

Σύμφωνα με τη γνώμη της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών της Ελιάς (4Ε) είναι προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες όπως το λάδι ή η φέτα και σάκχαρα όπως το μέλι, να κατατάσσονται στην ίδια προτελευταία ποιοτική κατηγορία μαζί με την κέτσαπ και προϊόντα τύπου κόλα.

Οι ερωτώντες βουλευτές θεωρούν ότι πολλά γεωργικά προϊόντα έχουν προστιθέμενη αξία, «η οποία αποκρυπτόμενη αφού δεν εκφράζεται σε αυτά τα διατροφικά συστήματα πληροφοριών ενδέχεται και να παραπλανεί  όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές στα οποία το λίπος είναι ακόρεστο αλλά και η συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και βιοδραστικών συστατικών πλούσια». Για το λόγο αυτό, ρωτούν τους κυρίους Βορίδη και Κικίλια τόσο για το ποια είναι η θέση της χώρας μας στις συζητήσεις για το προωθούμενο σύστημα επισήμανσης τροφίμων Nutri-Score όσο και το με ποιες ενέργειες θα τεκμηριώσουμε ισχυρισμούς υγείας για τα κύρια εθνικά μας προϊόντα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ