Νέα
  • ΓΔ: 898.96 +0.85%
  • Τζίρος: 49,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αγρότες: Μειώνεται ο χρόνος εξόφλησής τους από τους αγοραστές

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
Πηγή: Eurokinissi

Με το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προστασία των παραγωγών από αθέμιτες πρακτικές από τις μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η σημαντική μείωση του χρόνου εξόφλησής τους.

Συγκεκριμένα, ο χρόνος εξόφλησης καθορίζεται το ανώτερο σε 30 ημέρες για την πώληση ευαλλοίωτων αγροτικών - κτηνοτροφικών προϊόντων και σε 60 ημέρες για τα υπόλοιπα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.

Το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και αναμένει τον προγραμματισμό για να κατατεθεί στη Βουλή.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, τόνισε ότι «βασικός σκοπός του νομοσχεδίου είναι η προστασία των παραγωγών αγροτικών προϊόντων στην κάθετη αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων έναντι των αγοραστών», προσθέτοντας:

«Με το νομοσχέδιο καθορίζονται ποιες πρακτικές στην αγορά είναι θεμιτές και ποιες όχι. Καθορίζονται οι πρακτικές που "από την ίδια τους τη φύση" θεωρούνται αθέμιτες, εξαιρούμενες από τη συμβατική ελευθερία των μερών, και οι πρακτικές που είναι θεμιτές, εφόσον προβλέπονται με σαφείς και αδιαμφισβήτητους όρους σε συμφωνίες προμήθειας ή σε επακόλουθες συμφωνίες μεταξύ των μερών».

Ποιους αφορά το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο αφορά επιχειρήσεις του κλάδου με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνονται επίσης όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που συμμετέχουν στην αγροτική εφοδιαστική αλυσίδα «από το αγρόκτημα στο πιρούνι» για όλα τα προϊόντα, αλλά κι αυτά που μεταποιούνται για να χρησιμοποιηθούν ως τρόφιμα, είτε με την ιδιότητά τους ως παραγωγού είτε με αυτή ως αγοραστή, δηλαδή οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ομάδα τέτοιων φυσικών και νομικών προσώπων, ανεξαρτήτως του τόπου εγκατάστασης του εν λόγω προσώπου ή ομάδας, ή οποιαδήποτε δημόσια αρχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αγοράζει γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει επίσης την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/633 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Με το νομοσχέδιο:

* αποσαφηνίζονται οι όροι που οφείλουν να διέπουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ των προμηθευτών των αγροτικών προϊόντων και των αγοραστών, εστιάζοντας στις εμπορικές πράξεις στις οποίες εμπλέκονται οι μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες,

* μειώνεται σημαντικά ο χρόνος εξόφλησης των παραγωγών, ο οποίος καθορίζεται το ανώτερο σε 30 ημέρες για την πώληση ευαλλοίωτων αγροκτηνοτροφικών προϊόντων και σε 60 ημέρες για τα υπόλοιπα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα,

* αντιμετωπίζεται η πρακτική της ανοιχτής τιμής που εφαρμόζεται στη χώρα μας και η οποία παραβιάζει τους κανόνες των καλών συναλλαγών,

* ενσωματώνεται η παραπάνω Ευρωπαϊκή Οδηγία στο Εθνικό Δίκαιο με σκοπό την περαιτέρω εναρμόνισή του με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ