Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ο K. Μητσοτάκης δίνει απαντήσεις για τις πυρκαγιές

Πηγή: Eurokinissi

Το Κράτος θα ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους, αλλά και αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αύξηση προστίμων και άμεση φυλάκιση για εμπρησμό ακόμα και για απλή αμέλεια.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πυρκαγιών, ύστερα από πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.και εξέφρασε τη συμπαράστασή του, σε όσους δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται απο τις πυρκαγιές. «Όλοι είμαστε πληγωμένοι, πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

 Νέα Καναντέρ έως το 2027 στην Ελλάδα 

Ορισμένοι Δήμοι έκαναν την δουλειά τους, και ορισμένοι όχι, όλοι οι τοπικοί άρχοντες θα αξιολογούνται με βάση συγκεκριμένους δείκτες σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις τους και θα συνδέονται με την απορρόφηση κονδυλίων, τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται και ο καθένας πλέον αναλαμβάνει τις ευθύνες του, διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφορικά με την έκθεση Γκολντάμερ, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως το μεγαλύτερο μέρος της υιοθετήθηκε και υπενθύμισε πως δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο Υπουργείο αντί ενός ερειπωμένου γραφείου που ήταν το έως το 2019 η Πολιτική Προστασία.

Επέμεινε δε πως το αντιπυρικό σχέδιο εφαρμόζεται και ότι υπάρχει πλέον σώμα δασοκομάντος που επιχειρούν μέσα στα δάση. Αναφέρθηκε δε τόσο στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών όσο και στην τυποποίηση της διαδικασίας της κρατικής αρωγής, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση προσέθεσε και τον θεσμό του αναδόχου, που ενεργοποιεί και την πλευρά των ιδιωτών.

Το αργότερο έως το 2027 θα προμηθευθεί η Ελλάδα -πρώτη από όλες τις ευρωπαικές χώρες- τα νέα Καναντέρ. Δεν μασάω τα λόγια μου, η δυνατότητα μας για έγκαιρη παρέμβαση στις πυρκαγιές μπορεί να βελτιωθεί μέσω της προμήθειας drones και θερμικών καμερών, συνέχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. Επίσης, προανήγγειλε αύξηση του αριθμού των δσσοκομάντος, αλλά και την κρίσιμη ανακατεύθυνση πόρων προς την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχω μιλήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής και συμφωνήσαμε πως θα δοθούν κοινοτικοί πόροι για τις αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και για την φροντίδα της δασικής έκτασης στη Δαδιά,είπε.

«Αν και προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με γεγονότα χωρίς προηγούμενο. Ηταν αυτό το καλοκαίρι το πιο θερμό, είχαμε έναν από τους πιο έντονους και διαρκείς καύσωνες, είχαμε το φαινόμενο hot, dry, windy. Είχαμε εβδομάδες με πάνω από 500 πυρκαγιές. Οι περισσότερες έσβησαν με ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον επειδή υπήρξε γρήγορη προσβολή. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είχαμε 7 φορές επίπεδο συναγερμού 5. Πέρσι δεν είχαμε καμία. Πέρσι ήταν εξαιρετικά καλή χρονιά, κάηκε το μισό από τον μέσο όρο» πρόσθεσε. 

Επίσης, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε περαστικά στον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ακουστούν προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες για την επόμενη ημέρα.

«Θεσμοθετούμε το evrospass»

Στην περίπτωση του Έβρου θεσμοθετούμε το evrospass όπως έγινε και στην περίπτωση της Εύβοιας ενώ έως το τέλος του έτους θα δημοσιοποιηθεί και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης, γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός.Είναι αδιέξοδο να προβάλλουμε τη σκοτεινιά της συγκυρίας στο μέλλον,είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή τη στιγμή στην Εύβοια εγκαινιάζεται ένα ακμαίο δασικό χωριό, αυτή η έκταση πριν απο δύο χρόνια ήταν ολοσχερώς καμένη.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ»

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ απειλητική και επικίνδυνη για όλους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές, για να υπογραμμίσει πως οι πολίτες αναμένουν από τους πολιτικούς λογοδοσία.

«Οι κλιματικές απειλές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου, αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως δεν πρέπει εμείς να προσαρμοζόμαστε σε πρωτόγνωρα φαινόμενα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και επικαλέστηκε τη φριχτή εμπειρία της Χαβάης, όπου κάηκε μία ολόκληρη πόλη χωρίς να προλάβουν οι Αρχές να την εκκενώσουν με εκατοντάδες θύματα και αγνοουμένους.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η φετινή προετοιμασία ήταν καλύτερη, ωστόσο, ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κοκτέιλ πρωτόγνωρων φαινομένων. «Υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, επίπεδα ακραία συναγερμού βαθμίδας 5 είχαμε 7 φόρες, το 2021 οι ανάλογες περιπτώσεις ήταν 4, πέρσι δεν είχαμε καμία, για να αντιληφθούμε το ακραίο, με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

 Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη φωτιά της Πάρνηθας, τόνισε ότι εντοπίστηκε αμέσως από μία αστυνομική δύναμη και η πρώτη ρίψη από ελικόπτερο έγινε 5 - 6 λεπτά αφότου η φωτιά εντοπίστηκε, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να τη σβήσει.

Πηγή: Eurokinissi

«Να μην ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή» 

Στη φωτιά του Έβρου παρατηρήθηκε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας, αυτή η πυρκαγιά θα μελετάται για χρόνια από τους επιστήμονες, τόνισε ο πρωθυπουργός και έδειξε φωτογραφίες με την αρχική εκδοχή της πυρκαγιάς και τη μετέπειτα για να καταδείξει την ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς. «Δεν επικαλούμαι τα παραπάνω για να δικαιολογήσω τους χειρισμούς, που έγιναν, εκ του αποτελέσματος αυτοί δεν βρέθηκαν στο ύψος των περιστάσεων»,υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα το κράτος είναι παρόν αλλά η φωτιά επιμένει.Τίποτε πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές. Να μη μηδενίσουμε όμως τα βήματα που έγιναν για τη θεμελίωση της Πολιτικής Προστασίας και να μην ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η φωτιά στη Δαδιά στον Έβρο χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη της Ευρώπης για φέτος»

«Τις φωτιές τις σβήνουν αυτοί που βρίσκονται στο πεδίο και όταν αναρωτιέστε γιατί η φωτιά καίει για 12η μέρα, κάποιοι σας ακούν και θέλουν από εσάς αναγνώριση των προσπαθειών τους. Υπάρχουν ωστόσο εύλογα ερωτήματα και απορίες, που πρέπει να απαντηθούν», επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε πως η φωτιά στη Δαδιά στον Έβρο χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη της Ευρώπης για φέτος.

Επιπλέον, επανέλαβε πως τα ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα υποχρεώνουν τον κρατικό μηχανισμό να αποσπάσει δυνάμεις από τη Δαδιά, όπως έγινε και χθες με μία πυρκαγιά, που ξέσπασε στα Φάρσαλα. Ο πρωθυπουργός τόνισε, δε, πως όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία.

Αναφερόμενος στη φωτιά της Ρόδου, ο Κοπέρνικος έδωσε εκ των υστέρων την τελική εκτίμηση του για το μέγεθος της οικολογικής επίπτωσης, που είναι το 10% της αρχικής εκτίμησης των 160.000 καμένων στρεμμάτων.

«Φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά»

«Στην Πάρνηθα ευτυχώς η φωτιά δεν έφτασε στα έλατα του Δρυμού και αυτό δεν έγινε από μόνο του, κάποιοι έφτασαν στα όρια των δυνατοτήτων τους και πιθανώς ορισμένες φορές να τα ξεπέρασαν» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμανε δε, πως κράτη με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια από την Ελλάδα, όπως ο Καναδάς και η Ιταλία, δεν μπορούν να χειριστούν το φαινόμενο των megafires.

 Υπάρχουν καλές χρονιές και κάποιες κακές στις πυρκαγιές, το ανησυχητικό είναι πως οι κακές χρονιές εμφανίζονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα, η κλιματική κρίση δεν είναι το άλλοθι για όλα, τόνισε και αναφερόμενος στους εμπρησμούς είπε ότι είναι μία από τις πλέον αντικοινωνικές πράξεις. Όπως στον Έβρο, που είναι περίπου βέβαιο πως η αιτία εκδήλωσης της είναι ανθρωπογενής, και περίπου βέβαιο πως εκδηλώθηκε στα μονοπάτια των παράνομων μεταναστών. Ωστόσο, φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση, αυτή η δουλειά είναι αποκλειστικά και μόνο των Αρχών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό είτε από αμέλεια, είτε από δόλο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει ότι τα μέσα δασοπυρόσβεσης είναι περισσότερα από ποτέ.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής»   

«Είναι καιρός λοιπόν να σταματήσει αυτό το παραμύθι των προσλήψεων, που δημιουργείται απ΄ αυτούς που αρέσκονται σε αλχημείες.Το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά καλύτερης εκπαίδευσης και μεγαλύτερης παρουσίας του πυροσβεστικού σώματος στα δάση που θα κάνουμε στο μέλλον» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά στην επιλογή των οργανωμένων εκκενώσεων, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, μαζί φυσικά και των ζώων. Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας, των κρίσιμων υποδομών και φυσικού περιβάλλοντος, μιλώ φυσικά για μία ιεράρχηση αξιών και απωλειών.

«Όποιος διαφωνεί με αυτήν την ιεράρχηση να το δηλώσει ευθέως εμείς θα συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είμαστε υπερήφανοι ότι μετακινήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη 15.000 άνθρωποι και ότι εκκενώθηκε ένα ολόκληρο νοσοκομείο, τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως αυτοί που βρίσκονται στο συντονιστικό της πυροσβεστικής κάνουν πολύ καλή δουλειά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εκκένωση 20.000 ανθρώπων στη Ρόδο , λέγοντας ότι η επιχείρηση εκθειάστηκε στο εξωτερικό αλλά λοιδορήθηκε δυστυχώς στο εσωτερικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η πρόληψη είναι απαραίτητη και γνωστοποίησε πως 160 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης διατέθηκαν στην πρόληψη, ήτοι καθαρισμό και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Κυρ. Μητσοτάκης: Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να προστατέψει 70 εκατ στρέμματα είναι από άλλον πλανήτη

Στο βήμα της Βουλής για τη δευτερολογία του βρέθηκε αργά το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που διεξάγεται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Η ομιλία με «καρφιά» στους Σπαρτιάτες

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο κόμμα των Σπαρτιατών, σημειώνοντας ότι «είχαμε δει κόμμα χωρίς αρχηγό, αλλά σήμερα είδαμε και αρχηγό χωρίς κόμμα».

«Θα μου επιτρέψετε κύριε Φάμελλε, ελπίζω να μην το εκλάβετε ως προσωπική μομφή... Μέχρι στιγμής, μετά τις εκλογές, γνωρίζαμε ότι πρακτικά στη Βουλή υπάρχει ένα κόμμα χωρίς αρχηγό, σήμερα διαπιστώσαμε ότι υπάρχει αρχηγός χωρίς κόμμα. Αυτά τα πολύ σοβαρά που ειπώθηκαν από τον πρόεδρο των Σπαρτιατών, δεν θα πρέπει να περάσουν ασχολίαστα και προφανώς θα υπάρχουν και κοινοβουλευτικές επιπτώσεις για όλα όσα ακούστηκαν», είπε χαρακτηριστικά.

«Βέλη και στο ΠΑΣΟΚ»

Αναφερόμενος στην πρωτολογία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξέφρασε τη λύπη του «που κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί όπως ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξαν γενική τοποθέτηση και κριτική στην κυβέρνηση και όχι να μιλήσουν ειδικά για το πολύ σοβαρό θέμα που μας απασχολεί».

Στο επίκεντρο οι πυρκαγιές στην Ελλάδα

Αναφορικά με τις φετινές πυρκαγιές, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «κάποιες χρονιές είναι καλές, ως προς τις καμένες εκτάσεις και κάποιες είναι πολύ κακές. Το ίδιο ισχύει για την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κροατία. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχε τρεις πολύ κακές χρονιές, το 2007, το 2021 και φέτος».

«Αν πιστεύετε μέσα στην αφέλειά σας ότι μπορούμε να προστατεύσουμε 70 εκατ. στρέμματα με δάσος, τότε είστε από άλλη πλανήτη. Και επειδή εγώ έρχομαι από  τον πλανήτη Γη, κύριο μέλημά μας είναι η προτεραιοποίηση, πολύ απλά διότι ούτε τους πόρους έχουμε, ούτε τις δυνάμεις», πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι το 2018 κάηκαν μόλις 120.000 στρέμματα, αλλά χάθηκαν και 104 ψυχές, στο Μάτι και σημείωσε πως «αυτοί οι αξιωματικοί, μπορεί σήμερα να δίνουν τη μάχη στο μέτωπο της Δαδιάς και ακούν εσάς να τους απειλείτε  να τους βάλετε φυλακή». «Είναι πολύ ανέντιμο αυτό και δεν παραπέμπει σε αρχηγό πολιτικού κόμματος, αλλά σε κάτι άλλο», συμπλήρωσε.

Για τους νεκρούς μετανάστες

Για τους μετανάστες ο πρωθυπουργός που βρέθηκαν καμένοι στη Δαδιά επισήμανε ότι «δεν έπρεπε να βρίσκονται ποτέ εκεί. Με ένα 112 να έχει εκπέμψει σε 2 γλώσσες. Ποιοι τους πήγαν εκεί και ποιες είναι οι ΜΚΟ που έχουν εικόνα και οδηγούν τους ανθρώπους να εγκλωβίζονται σε ένα δάσος. Είναι τραγικό αυτό. Αλλά δεν θα προσλάβουμε μόνο δασοφύλακες, αλλά και συνοριοφύλακες», υπογράμμισε.

Επίσης, πρόσθεσε για τα όσα ακούγονται ότι καίγονται τα δάση και μπαίνουν ανεμογεννήτριες, τόνισε πως ανεμογεννήτριες επιτρέπονται υπό προϋποθέσεις στα δάση και στρεφόμενος στον κ. Βελόπουλο σημείωσε: «αρκετά πια κύριε Βελόπουλε λέτε ό,τι σαχλαμάρα μπορεί να πει κανείς με το αζημίωτο και όταν σας απαντάμε εκνευρίζεστε».

Και συνέχισε λέγοντας στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης:  «Είστε διακινητές των πιο θλιβερών fake news και θεωριών συνωμοσίας. Λέτε ό,τι σαχλαμάρα σας κατέβει με το αζημίωτο και όταν σας απαντάμε βγάζετε και γλώσσα. Νισάφι πια. Δεν θα είστε στο απυρόβλητο» και σημείωσε πως είναι «τεράστιες σαχλαμάρες τα περί επιβραδυντικού υγρού που έσβησε τη φωτιά στην Πάρνηθα. Τα ελικόπτερα και τα Canander δεν χρησιμοποιούν επιβραδυντικό υγρό, καθώς προμηθεύονται νερό από τη θάλασσα. Μόνο τα PZL χρησιμοποιούν επιβραδυντικό».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ