Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαθανάσης στο Open: Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα καλύψουν αρκετές δαπάνες - 400 εκατ. μέχρι τέλος του έτους

Ν. Παπαθανάσης / Πηγή: Intime
Ν. Παπαθανάσης / Πηγή: Intime

«Τα ποσά είναι ικανά να καλύψουν αρκετές από τις δαπάνες, τα έργα υποδομής, την πρώτη αρωγή σε επιχειρήσεις. Βεβαίως, θα συνοδευτούν τα χρήματα αυτά μαζί με πόρους από το εθνικό μας ταμείο. Ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί το ποσό καθώς θα πρέπει να αποτιμήσουμε τη ζημιά», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» στο OpenTv.

Πέραν αυτών των χρημάτων υπάρχει και το Ταμείο Αλληλεγγύης. Η Ευρώπη θα πρέπει να δει πρώτα την αποτίμηση της ζημιάς και μετά να αποφασίσει. Εμείς κάναμε μια συζήτηση, πήραμε ένα αρκετά υψηλό ποσό με μια εναλλακτική όδευση χρημάτων και νέους πόρους. 2,2 δισ. ευρώ τα οποία θα ξεκινήσουν από τώρα να μπαίνουν στην οικονομία διότι θα έρθουν και για στήριξη των επιχειρήσεων και για έργα υποδομής και στη συνέχεια στις 15 Οκτωβρίου που θα μπορέσουμε να έχουμε μια αποτίμηση της ζημιάς θα κάνουμε και αίτηση για το Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο μπορεί να δώσει έως 400 εκατ. ευρώ και έρχεται και ένα συμπληρωματικό Ταμείο αγροτικής υποστήριξης των ζημιών που θα καλύψει και αυτό ένα ποσό. Αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο».

Ερωτηθείς πότε θα λάβει η Ελλάδα το ποσό αυτό, ο κ. Παπαναθάσης είπε: «Αμεσα. Μέχρι τέλος του έτους υπολογίζουμε ότι περίπου 400 εκατ. θα έχουν πέσει στην ελληνική οικονομία, που θα είναι ευρωπαϊκά χρήματα. Αυτά θα είναι η πρώτη αρωγή και ταυτόχρονα θα έχουμε και δημόσιους πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα υποστηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Δεν θα μείνει κανείς χωρίς στήριξη. Ούτε νοικοκυριά ούτε επιχειρήσεις».

Ερωτηθείς αν αυτά τα δεδομέα αλλάζουν τον σχεδιασμό των παροχών που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, υπογράμμισε: «Το Σάββατο που θα γίνει και η ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα ακούσουμε τις εξαγγελίες, τις εξετάζει ο πρωθυπουργός».

Κριτική αντιπολίτευσης

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης πως τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα δεν είναι πολλά και κυρίως επρόκειτο για ανακατεύθυνση πόρων, ο κ. Παπαθανάσης σχολιάζει: «Η αντιπολίτευση ξεχνάει πως το ’19 δεν είχε καμία απορρόφηση επομένως δεν είχε φέρει λεφτά στην Ελλάδα και δεν το είχε κάνει γιατί δεν ήταν ικανή. Εμείς καταφέραμε και προχωρήσαμε σε πολύ μεγάλη απορρόφηση και παίρνουμε όλα τα λεφτά από την Ευρώπη και το πιο σημαντικό είναι πως βγαίνουμε πολύ πιο γρήγορα, πριν γίνει αποτίμηση και κερδίζουμε από την Ευρώπη τη δυνατότητα να διοχετεύσουμε πόρους μαζί με εθνικούς πόρους στη Θεσσαλία και αναμένουμε και το Ταμείο Αλληλεγγύης. Βλέπετε ότι η κίνηση ήταν πολύ γρήγορη και ήταν πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός θα ανοίξει και το κεφάλαιο ενός μεγαλύτερου Ταμείου Αλληλεγγύης στην Ευρώπη, που θα στηρίζει τις χώρες σε μία κλιματική κρίση».

Εργα αποκατάστασης

Για τα αντιπλημμυρικά έργα ανέφερε πως «παίρνουν χρόνο για να κατασκευαστούν και σιγά-σιγά οι απορροφήσεις έρχονται. Δεν είναι έργα τα οποία συμβαίνουν από τη μία ημέρα στην άλλη. Δεν είναι μηδέν η απορρόφηση, γίνονται αντιπλημμυρικά. Συνήθως θέλουν παραπάνω χρόνο, δεν είναι εύκολα. Εχουν και απαλλοτριώσεις, που παίρνουν 2 με 2,5 χρόνια και έχουμε και 3 χρόνια κατασκευής».

«Τα έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο θα γίνουν άμεσα γιατί πρέπει να ανοίξει ο σιδηρόδρομος, όπως και το οδικό δίκτυο», επισήμανε.

«Ο κ. Αγοραστός είχε τη μεγαλύτερη απορρόφηση από όλες τις Περιφέρειες σε πόρους και σε έργα»

Για τον κ. Αγοραστό, είπε: «Ο κ. Αγοραστός είχε τη μεγαλύτερη απορρόφηση από όλες τις Περιφέρειες σε πόρους και σε έργα. Υπήρχε ένα εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης το οποίο ξεκίνησε και οργανώθηκε από την δική μας κυβέρνηση και ο κ. Αγοραστός έτρεξε όλα τα έργα και όλο το ποσό που αντιστοιχεί στο 2023 το έχει εξαντλήσει και ζητά και παραπάνω χρήματα από τις απορροφήσεις, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλες τις Περιφέρειες. (...) Τα αντιπλημμυρικά καθυστερούν και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ημερομηνία λήξης (Αύγουστος 2026). Δεν σημαίνει πως τα αντιπλημμυρικά εάν βγουν από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα γίνουν, θα γίνουν από το ΕΣΠΑ ή από εθνικούς πόρους. Δεν σταματά κανένα αντιπλημμυρικό έργο».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ