Νέα
  • ΓΔ: 905.31 +0.36%
  • Τζίρος: 110,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η κυβέρνηση περνά από την οριζόντια στήριξη στα στοχευμένα μέτρα

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να «σφίγγει την κάνουλα» των οικονομικών στηρίξεων σε κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την πανδημία, καθώς η επιμήκυνση του εγκλεισμού και η αναστολή λειτουργίας μεγάλου μέρους της οικονομίας, κυρίως του λιανικού εμπορίου, κάνουν ολοένα και πιο δύσκολη τη στήριξη στους πληττόμενους, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης.

►Αποφάσεις τον Απρίλιο για τεκμήρια, προκαταβολή φόρου, ΕΝΦΙΑ και e-αποδείξεις

Ηδη εγκαταλείπεται το μοντέλο της «οριζόντιας στήριξης» και έχει υιοθετηθεί η λύση των «στοχευμένων» μέτρων. Ωστόσο η παράταση της πανδημίας δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις κυβερνητικές προσπάθειες να στηριχτούν όσοι έχουν σημαντική οικονομική ζημία από την αναστολή λειτουργίας μεγάλου μέρους της οικονομίας. Ηδη οι κυβερνώντες βλέπουν το Πάσχα ως… Ανάσταση για την οικονομία και την διακοπή της αιμορραγίας για τα δημόσια ταμεία.

Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για περιορισμός των ΚΑΔ που ενισχύονται - όπου αυτό είναι δυνατό -, ποσοστιαία μείωση των ενισχύσεων, απόλυτη στόχευση ώστε να μην πάει «ούτε ένα ευρώ χαμένο» όπως λένε στην πλατεία Συντάγματος.

Καθοριστικός μήνας θα είναι ο Μάρτιος, καθώς στο τέλος του θα κριθεί η πορεία των δημοσίων εσόδων και η δημοσιονομική κατάσταση. Πρόσθετος πονοκέφαλος είναι η αύξηση των επιτοκίων στις αγορές ομολόγων, εξέλιξη που αντανακλά τη γενικευμένη ανασφάλεια και αγωνία για την πανευρωπαϊκή παράταση της πανδημίας. Παράλληλα η χώρα μας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που ασκούν οι Βρυξέλλες, αναμένει αύριο τις κατευθύνσεις για την κατάρτιση του νέου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που αποτελεί επίσης μια σημαντική παράμετρο για τα εκτιμηθούν από την κυβέρνηση τα περιθώρια για τα νέα μέτρα στήριξης που έρχονται.

Σε κάθε περίπτωση η μείωση της προκαταβολής φόρου, η κάλυψη παγίων δαπανών και το πρόγραμμα «Συνεργασία» επαναξιολογούνται υπό το φως του σημαντικού περιορισμού των δυνατοτήτων στήριξης. Ως προς το πρώτο, από μείωση 100% που ίσχυσε πέρυσι φαίνεται ότι θα πάμε σε μια κλιμακωτή μείωση, ανάλογα με τα κέρδη των επιχειρήσεων και θα αφορά ιδίως σε όσες επιχειρήσεις κατέγραψαν σημαντική μείωση του τζίρου, αλλά παρέμειναν κερδοφόρες. Ως προς το δεύτερο, από τη στήριξη του 50% των παγίων δαπανών η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λύση των κουπονιών, ενώ για το πρόγραμμα «Συνεργασία» φαίνεται ότι είναι πιθανό να μειωθεί η χρονική του διάρκεια.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ