Νέα
 • ΓΔ: 905.31 +0.36%
 • Τζίρος: 110,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΡΙΖΑ: Σε 3 άξονες και 4 πυλώνες η πρόταση για την Υγεία

Αλέξης Τσίπρας/ Πηγή: Intime
Αλέξης Τσίπρας / Πηγή: Intime

Με τη φράση «το νέο ΕΣΥ δεν είναι απλά μια προγραμματική δέσμευση: είναι εθνική επιταγή» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χθες το απόγευμα σε διαδικτυακή εκδήλωση τη νέα προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την Υγεία.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης όρισε τρεις άξονες, πάνω στους οποίους εδράζεται το πρόγραμμα που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση:

 1. «Ενα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό. Αυτή η μεταξύ μας συμφωνία θεωρεί τους εργαζόμενους θεμέλιο λίθο του νέου ΕΣΥ. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει μεταρρύθμιση», είπε ο κ. Τσίπρας.
 2. «Η γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, ώστε αυτοί σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι σήμερα στο 7% του ΑΕΠ»
 3. «Η αναδιανομή των οικονομικών πόρων εντός του συστήματος. Η αύξηση των δαπανών δεν είναι από μόνη της ικανή συνθήκη. Αν δεν θέλουμε να σπαταλήσουμε αλλά να επενδύσουμε πόρους, πρέπει να σχεδιάσουμε ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησής τους».

Για να λειτουργήσουν αυτοί οι άξονες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χρειάζονται και οι 4 πυλώνες («σημεία» τα αποκάλεσε ο κ. Τσίπρας) τους οποίους περιέγραψε:

 1. «Οι ανθρώπινοι πόροι. Επίκεντρο στο νέο ΕΣΥ είναι ο άνθρωπος. Ο ασθενής από τη μία, αλλά και ο εργαζόμενος στο Σύστημα Υγείας από την άλλη. Γιατί για να έχει παρόν και μέλλον το ΕΣΥ, πρέπει να δώσουμε προοπτική στους ανθρώπους του, αλλά και σε αυτούς που θέλουμε να το στελεχώσουν»
 2. «Εχει να κάνει με την γενναία ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας αλλά και της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας»
 3. «Κομβικό σημείο της μεταρρύθμισης είναι η φαρμακευτική πολιτική. Με εγγυημένη πρόσβαση όλων των ασθενών στις σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες, με στήριξη της εγχώριας έρευνας, με καθοριστική μείωση της συμμετοχής στο φάρμακο για τους χρόνια πάσχοντες»
 4. «ο ΕΟΠΥΥ: Με διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών για το σύνολο του πληθυσμού, με πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες, γιατί όπως δεν κάνει διακρίσεις η ασθένεια, έτσι δεν κάνει διακρίσεις και η πολιτεία απέναντι στον ασθενή, με κάλυψη νέων υπηρεσιών, όπως η οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά και ενήλικες.

Ενδιάμεσα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέθεσε λεπτομερέστερα τις προτάσεις του ανά άξονα και ανά σημείο, σε μια αναλυτική παρουσίαση της συνολικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης ευθεία αναφορά στη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όταν είπε «το ΕΣΥ αποτέλεσε, στις αρχές της δεκαετίας του '80, μια κορυφαία πολιτική επιλογή και απόφαση που άλλαξε τον χάρτη της Υγείας στη χώρα μας», χωρίς βέβαια να αναφέρει ότι εμπνευστής του ήταν ο πατέρας της σημερινής προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Γεννηματάς. Ωστόσο η αναφορά του απευθυνόταν κατεξοχήν στην πολιτική βάση του ΠΑΣΟΚ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια ιστορική ανασκόπηση της απαξίωσης του ΕΣΥ, αποδίδοντάς την στη λογική του «λιγότερου κράτους». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι αλήθεια ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια κυριάρχησε η αντίληψη του λιγότερου κράτους παντού, ακόμη και στο χώρο της υγείας. Η πανδημία όμως με οδυνηρό τρόπο μας έκανε να αναλογιστούμε ξανά ότι υπάρχουν όρια στη κυριαρχία της αγοράς. Η ανθρώπινη ζωή, για παράδειγμα, δε μπορεί να υπόκειται στους κανόνες της, διότι η αξία της είναι ανεκτίμητη, δεν αποτιμάται. Δεν είναι στατιστικό μέγεθος σε ισολογισμούς κερδών και απωλειών. Η αξία της ζωής, δε μπορεί παρά να είναι πάνω από τα κέρδη. Γι' αυτό και παντού στον κόσμο, τις μέρες της κρίσης, πλούσιοι και φτωχοί, προσέτρεξαν στις δομές των δημόσιων συστημάτων υγείας για να γιατρευτούν. Δομές όμως που είχαν για χρόνια απαξιωθεί, που ήταν για χρόνια υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες, στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης ή, ακόμη χειρότερα, στο όνομα πολιτικών επιλογών για την  ιδιωτικοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης.

Αυτές τις σκοπιμότητες και αυτές τις επιλογές πληρώσαμε ακριβά τον χρόνο που πέρασε και συνεχίζουμε να τις πληρώνουμε ακόμη και σήμερα. Η πανδημία βρήκε ένα ΕΣΥ αποδυναμωμένο, παρόλο που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να επουλώσει κάποιες από τις πληγές των μνημονίων, υλοποιώντας ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο και θέτοντας ως κεντρική προτεραιότητα τον στόχο της καθολικής κάλυψης υγείας και της επιβίωσης της δημόσιας περίθαλψης, με προσλήψεις, με την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων καθώς και με ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τη δημιουργία 127 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε όλη τη χώρα».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ