Νέα
  • ΓΔ: 1420.06 -0.28%
  • Τζίρος: 145,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: Οι υποψήφιοι του Ελληνα πρωθυπουργού είχαν κακές επιδόσεις στις εκλογές

Πηγή: Eurokinissi

Στα απογοητευτικά αποτελέσματα για το κυβερνών κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, στο β' γύρο των  αυτοδιοικητικών εκλογών αναφέρεται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Bloomberg. Image removed.  

«Αρκετοί υποψήφιοι που υποστηρίζονται από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη έχασαν τις επαναληπτικές ψηφοφορίες σε πέντε από τις 13 περιφέρειες της χώρας και στους δύο μεγαλύτερους δήμους» γράφει το Bloomberg. Image removed.

«Οι επιλογές του Μητσοτάκη εξελέγησαν σε επτά περιφέρειες (6, συν την Κρήτη που η ΝΔ στήριξε τον υποψήφιο του Π ΑΣΟΚ) στις 8 Οκτωβρίου κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, αλλά κατάφεραν να κερδίσουν μόνο μία ακόμη, κατά την επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής. Στη Θεσσαλία, η οποία χτυπήθηκε σκληρά δύο φορές τον Σεπτέμβριο από καταιγίδες, ο περιφερειάρχης -που υποστηρίχθηκε από τον Μητσοτάκη- έχασε από έναν υποψήφιο που υποστηρίχθηκε από την αντιπολίτευση. Στις άλλες τέσσερις περιφέρειες, οι νικητές προέρχονταν από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη, αλλάδεν υποστηρίχθηκαν επίσημα από τον πρωθυπουργό.

«Δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων o Κ. Μητσοτάκης. «Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει το πολιτικό μήνυμα, προσθέτοντας ότι μόλις πριν από τρεις μήνες το κόμμα του σημείωσε μια καθαρή νίκη στις εθνικές εκλογές».

Στην Ελλάδα διεξαγόταν επίσης ο b'  γύρος των δημοτικών εκλογών. Ο k.Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει ανοιχτά τους υποψηφίους στις δύο μεγαλύτερες πόλεις και κανένας από τους δύο δεν επανεξελέγη. Ο νυν δήμαρχος της Αθήνας και ανιψιός του πρωθυπουργού, Κώστας Μπακογιάννης, έχασε από έναν υποψήφιο που υποστηρίχθηκε από την αντιπολίτευση.

Μεγάλη αποχή

To Bloomberg, σχολίασε και το υψηλό ποσοστό της αποχής. «Το ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία της Κυριακής ήταν χαμηλότερο από ό,τι πριν από μία εβδομάδα και το χαμηλότερο από τότε που αρχειοθετούνται επίσημα στοιχεία. Το ποσοστό υποχώρησε σε περίπου 35% από 53% πριν από μία εβδομάδα στις περιφερειακές εκλογές. Στον δήμο Αθηναίων, το ποσοστό ήταν λίγο κάτω από 27%.

Οι νέοι περιφερειακοί και δημοτικοί ηγέτες θα κληθούν να διαχειριστούν περίπου 8 δισ. ευρώ σε κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια και η συνεργασία με τη κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι κρίσιμη. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τους πολίτες να στηρίξουν όλους τους υποψηφίους του. Το 2019, λίγο πριν αναλάβει για πρώτη φορά τα καθήκοντά του, ο Μητσοτάκης κέρδισε όλες τις περιφέρειες της χώρας εκτός από μία», σημειώνει καταλήγοντας το Bloomberg.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ